Puszyste placki z ricottą

Puszyste placki z ricottą to rewelacyjny pomysł na śniadanie na słodko czy przekąskę na podwieczorek dla dzieci.

Te pancakes z ricottą delikatne, lekkie i mają delikatnie cytrynowy aromat. Idealnie smakują jeszcze ciepłe, podane z ulubionymi owocami, dżemem lub po prostu posypane cukrem pudrem.

Śniadaniowe placki z ricottą

Czy może być coś lepszego na leniwe śniadanie niż puszyste placuszki? Tak, placki z ricottą!

Ten lekko słodki, kremowy, włoski ser idealnie pasuje do placuszków. Jego dodatek sprawia, że pancakes z tego przepisu smakiem przypominają delikatny, puszysty serniczek z orzeźwiającą nutą cytryny.

Fani bardziej treściwych placków, niech biegną sprawdzić przepis na małdrzyki, czyli krakowskie placki z twarogiem, bo tu mamy raczej serowe obłoczki, które wręcz rozpływają się w ustach.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Puszyste placuszki z serem ricotta – wskazówki

Żeby te placki z ricottą wyszły idealnie smaczne i puszyste, warto pamiętać o poniższych wskazówkach:

  • Ricottę, jajka i mleko wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed przygotowaniem placków. Składniki, które są w tej samej lub zbliżonej temperaturze (w tym przypadku mówimy o temperaturze pokojowej), lepiej się ze sobą łączą i pozwalają osiągnąć jednolite ciasto.
  • Suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej i dopiero połącz. To kolejny krok, który przybliży Cię do gładkiego ciasta i idealnie puszystych placków.
  • Nie mieszaj zbyt długo, by nie napowietrzyć zbędnie masy.
  • Jeśli nie masz sera ricotta, możesz spróbować go zastąpić 3-krotnie mielonym twarogiem.

Z czym podawać puszyste placki z ricottą?

Te delikatne pancakes z ricottą najlepiej smakują z:

  • dodatkiem ulubionych świeżych owoców (u mnie zazwyczaj borówki, maliny, pomarańcze, banany),
  • dżemem lub konfiturą,
  • sosem owocowym,
  • miodem,
  • cukrem pudrem,
  • syropem klonowym.

Sprawdź też inne pomysły na śniadanie na słodko i nie tylko:

Nocna owsianka czekoladowa z bananem

Pieczona owsianka z dynią

Tosty francuskie z piekarnika

Koktajl truskawkowo-borówkowy z kefirem

Wytrawne gofry z wędzonym łososiem

Puszyste Placki z ricottą

Puszyste placki z ricottą

Puszyste placki z ricottą to idealny pomysł na śniadanie na słodko. Delikatne, puszyste placuszki o lekko cytrynowym aromacie to też świetna propozycja na słodki podwieczorek dla dzieci.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 25 min.
Porcje: 3 porcje

Składniki 

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • 1 cytryna
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Kroki

  • W jednej misce wymieszaj dokładnie mąkę i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce wymieszaj trzepaczką ricottę, jajka, mleko i sok z 1/2 cytryny.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj trzepaczką, tylko do połączenia składników.
  • Smaż placki na maśle klarowanym lub na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj jeszcze ciepłe ze świeżymi owocami, dżemem, miodem lub syropem klonowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser, lunch, podwieczorek, śniadanie
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: deser, pancakes, pancakes z ricottą, pancakes z serem ricotta, placki, placki śniadaniowe, placki twarogowe, placki z ricottą, placki z serem ricotta, placki z twarogiem, placuszki z ricottą, podwieczorek, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, puszyste pancakes, puszyste placki, śniadania, śniadania na słodko

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl