Pieczona owsianka z dynią

Pieczona owsianka z dynią to wspaniały pomysł na zdrowe, pożywne i pyszne śniadanie. Jest też świetnym rozwiązanie na zdrowy posiłek w szybki poranek – możecie ją przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać.

Pieczona owsianka z dynią – rozgrzewające śniadanie

Owsianka to gwarancja dobrego początku dnia. Jest zdrowa, lekka, a jednocześnie sycąca, i łatwo można zmienić jej charakter (i kaloryczność) za pomocą odpowiednich dodatków. Możecie ją przygotować na 3 sposoby.

Najpopularniejsza jest klasyczna owsianka, gotowana na mleku (krowim lub roślinnym). Można ją podać tylko z dodatkiem ulubionych owoców, jak w przypadku waniliowej owsianki z truskawkami, albo przygotować wersję „na bogato”, jak w przepisie na kremową owsiankę z masłem orzechowym.

Kolejny pomysł to nocna owsianka. Ten rodzaj cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w letnich miesiącach. Taką owsiankę przygotowuje się dzień wcześniej, wkłada do lodówki, a rano jest już gotowe do jedzenia! Waszym ulubionym przepisem z tej kategorii jest nocna owsianka czekoladowa z bananem.

Jednak kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, warto zadbać o poranne rozgrzanie organizmu. Pomoże w tym aromatyczna i kremowa pieczona owsianka, jak właśnie ta pieczona owsianka z dynią.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Puree z dyni. Niezbędny składnik

Pieczona owsianka z dynią nie może powstać bez puree z dyni. Właśnie dzięki dodatkowi puree ta owsianka jest kremowa, wilgotna i sycąca. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a nadmiar możecie poporcjować i zamrozić, by było gotowe wtedy, gdy będziecie go potrzebować do innego śniadanie, obiadu czy deseru.

Sposób przygotowania puree z dyni

Dynię należy umyć, przekroić na pół i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-45 minut.

Po tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry i przekładamy do blendera. Kilka obrotów i puree gotowe!

Dokładną instrukcję przygotowania puree wraz z polecanymi gatunkami dyni znajdziecie w przepisie na puree z dyni:

puree z dyni
Puree z dyni
Najprostszy przepis na puree z dyni. Tylko jeden składnik!
Sprawdź przepis

Pieczona owsianka z dynią – dodatki

Ta pieczona owsianka z dynią idealnie smakuje z dodatkiem czekolady, zwłaszcza gorzkiej o zawartości min. 70% kakao. Możecie użyć dropsów czekoladowych (do kupienia w sklepach z produktami cukierniczymi) albo zwykłej posiekanej czekolady.

Oprócz czekolady polecam Wam też orzechy – pekan, włoskie, laskowe. Przyjemne orzechowe chrupnięcie dodaje owsiance charakteru.

Do owsianki świetnie pasują też suszone owoce, a zwłaszcza żurawina, która dodaje nutę przyjemnej kwaskowości.

Pieczona owsianka z dynią nie jest zbyt słodka, więc idealnie będzie ją przed podaniem polać syropem klonowym lub miodem.

Sprawdź też inne pomysły na dynię:

Dyniowe gnocchi(dyniowe kopytka)

Bułeczki dyniowe z cynamonem

Makaron z sosem dyniowym

Kurczak z dynią i pieczarkami

5 na 2 głosów

Pieczona owsianka z dynią

Pieczona owsianka z dynią to pyszne, pożywne i rozgrzewające śniadanie, idealne na jesienne dni. I nie martwcie się – możecie je przygotować dzień wcześniej, by móc jak najszybciej zacząć poranek kolejnego dnia!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach ok. 15×20 cm

Składniki

  • 300 g puree z dyni
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 200 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 30 g orzechów pekan, włoskich lub laskowych
  • 40 g gorzkiej czekolady posiekanej lub dropsów czekoladowych
  • 3 łyżki syropu klonowego

Kroki

  • W dużej misce wymieszaj mokre składniki: puree z dyni, jajka, syrop klonowy i mleko.
  • W mniejszej misce wymieszaj suche składniki: proszek do pieczenia, cynamon, cukier, imbir, płatki owsiane
  • Dodaj suche składniki do mokrych. Wmieszaj też orzechy i czekoladę.
  • Przełóż masę do formy do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
  • Podawaj polane dodatkowo syropem klonowym.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: czekolada, dynia, fit śniadanie, gorzka czekolada, mleko kokosowe, owsianka, pieczona owsianka, płatki owsiane, pomysł na zdrowe śniadanie, puree, puree z dyni, śniadania, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl