Dyniowe gnocchi (dyniowe kopytka)

Dyniowe gnocchi lub po prostu dyniowe kopytka to idealny jesienny obiad. Te delikatne, mięciutkie kluseczki to bezbłędna propozycja na prosty obiad dla dwojga lub dla całej rodziny. Smakują wybornie zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej.

Co to jest gnocchi?

Gnocchi to małe włoskie kluseczki. Jak to w przypadku większości przepisów kuchni włoskiej bywa, rodzajów gnocchi jest tyle, ile regionów. Kluski te inaczej będą wyglądać na północy w Lombardii i na południu w regionie Apulii.

W zależności od miejsca przygotowywania, na liście składników do zrobienia gnocchi możemy znaleźć takie składniki jak:

  • mąka pszenna,
  • semolina,
  • chleb,
  • ricotta,
  • parmezan,
  • jajka,
  • ziemniaki,
  • szpinak.

Najpopularniejsze, klasyczne wydanie gnocchi jest przygotowywane z mąki, ziemniaków i jajek (choć ten ostatni punkt to też sprawa dyskusyjna). Można podawać je prosto z wody, z sosem bądź polane masłem. Kluseczki można też wcześniej podsmażyć na patelni i dopiero wymieszać z ulubionym sosem.

Ze względu na to, że te kluski mogą mieć wiele wariantów, zdecydowanie wymarzonym na jesień są dyniowe gnocchi, które można określić też jako dyniowe kopytka.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Dyniowe gnocchi czy dyniowe kopytka – czy jest jakaś różnica?

Włoskie gnocchi i polskie kopytka to bliźniacze potrawy. Bazą do przygotowania podstawowej wersji obu rodzajów tych klusek są te same składniki – ziemniaki, mąka i jajka.

Główna różnica pojawia się w wyglądzie gnocchi mają charakterystyczne rowki, dzięki którym lepiej oblepia je sos, natomiast nasze polskie kopytka są gładkie i ucięte w charakterystyczny ukos.

Niektórzy wspominają też różnicę w wielkościkopytka zazwyczaj są większe, a gnocchi mniejsze, ale to już bardziej kwestia tego, kto przygotowuje kluski i jakie ma preferencje.

Dyniowe gnocchi – jaka dynia najlepsza?

Żeby przygotować dyniowe kopytka warto zdecydować się na puree z dyni piżmowej lub hokkaido. Obie są aromatyczne i niezbyt wodniste, co jest niezwykle ważne w przypadku tych kluseczek. Dodatkowo dynia hokkaido, z której zrobione są dyniowe gnocchi widoczne na zdjęciach, nadaje kluskom przepiękny, intensywnie pomarańczowy kolor.

Najbardziej popularna w Polsce dynia olbrzymia też może się sprawdzić, ale jej wodnistość bywa różna, więc jest prawdopodobieństwo, że nasze ciasto będzie potrzebowało dodatku mąki lub ziemniaków.

Idealne dyniowe gnocchi

Przygotowanie tych kluseczek jest naprawdę proste – to jeden z przepisów idealnych dla osób rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem.

W przypadku tych włoskich kluseczek niezwykle ważna jest konsystencja ciasta. Powinno być zwarte, ale cały czas puszyste, dobre do formowania, ale lekko lepiące. Proporcje podane w przepisie poniżej powinny pomóc Wam w uzyskaniu dokładnie takiego ciasta, ale wszystko zależy od tego, jakiej dyni i ziemniaków użyjecie. Warto więc dopasowywać ilość mąki, by uzyskać ciasto idealne.

Sprawdź też inne pomysły na dynię:

Bułeczki dyniowe z cynamonem

Makaron z sosem dyniowym

Kurczak z dynią i pieczarkami

Kurczak korma z dynią

Pieczona owsianka z dynią

Oceń jako pierwszy/a

Dyniowe gnocchi / dyniowe kopytka

Obłędnie pyszne, delikatne dyniowe gnocchi (bądź dyniowe kopytka) idealny, jesienny, prosty obiad dla dwojga lub dla całej rodziny.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Gnocchi

  • 500 g puree z dyni
  • 350 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej plus do podsypania
  • 50 g parmezanu

Masło szałwiowe

  • łyżki masła klarowanego
  • garść listków szałwii

Kroki

  • Ziemniaki obierz i ugotuj, aż będą miękkie. Gdy przestygną przeciśnij je przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Przełóż do miski.
  • Dodaj puree dyniowe, mąkę, jajko, starty parmezan i szybko rozmieszaj – najpierw widelcem, później palcami, aż do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie nieco klejące).
  • Podsyp stolnicę mąką i uformuj z ciasta wałeczki. Podziel je na mniejsze, 2-cm kawałki. Zrób w nich rowki za pomocą widelca lub specjalnej deski do gnocchi.
  • Wrzucaj kluseczki do wysokiego garnka z gotującą, osoloną wodą. Gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia na wierzch.
  • W międzyczasie przygotuj masło szałwiowe: na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj listki szałwii i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż szałwia zmięknie. Możesz je też podać polane masłem i posypane startym parmezanem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, włoska
Słowo kluczowe: dynia, gnocchi, jarski obiad, kluski, makaron, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, puree z dyni, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad, ziemniaki
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl