Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

1.3K

Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym to idealny jesienny obiad. Kremowe kluseczki z dodatkiem niezwykle aromatycznego masła szałwiowego to bezbłędna propozycja na obiad dla dwojga lub dla całej rodziny.

dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Co to jest gnocchi?

Gnocchi to małe włoskie kluseczki. Wywodzą się z północnych regionów Włoch, ale pojawiają się na talerzach w domach całym kraju. I jak to w przypadku większości włoskich przepisów bywa, rodzajów gnocchi jest tyle, ile regionów. W zależności od miejsca przygotowywania, na liście składników gnocchi możemy znaleźć takie składniki jak: mąka pszenna, semolina, chleb, ricotta, parmezan, jajka, ziemniaki, szpinak.

dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Najpopularniejsze, klasyczne wydanie gnocchi jest przygotowywane z mąki, ziemniaków i jajek (choć ten ostatni punkt to też sprawa dyskusyjna). Można podawać je prosto z wody, z sosem bądź polane masłem. Kluseczki można też wcześniej podsmażyć na patelni i dopiero wymieszać z ulubionym sosem.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym – składniki

Żeby przygotować dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym potrzebna jest oczywiście dynia. Najlepiej sprawdzą się w tym przepisie dwie odmiany dyni: piżmowa i Hokkaido. Obie są bardzo aromatyczne i niezbyt wodniste, co jest niezwykle ważne w przypadku tych kluseczek. Najbardziej popularna w Polsce dynia olbrzymia też może się sprawdzić, ale jej wodnistość bywa różna, więc jest prawdopodobieństwo, że nasze ciasto będzie potrzebowało dodatku mąki lub ziemniaków.

dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Kolejny kluczowy składnik naszego gnocchi to ziemniaki. Dzięki nim ciasto łatwiej się formuje, a kluseczki mają lepszą, bardziej zwartą konsystencją. Najlepiej użyć skrobiowych odmian ziemniaków, dzięki czemu gnocchi będą super kremowe!

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Spoiwem masy jest mąka. Jest wiele szkół prawiących o wyższości jednej mąki nad drugą w przypadku gnocchi, ale ja jestem zwolenniczką prostoty i używam mąki pszennej typu 480 lub 500. Najważniejsze to nie przedobrzyć z jej ilością, bo kluski będą twarde i po prostu niesmaczne. Warto o tym pamiętać także przy formowaniu gnocchi – podsypać stolnicę mąką oczywiście trzeba, ale z umiarem.

dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Sposób na najlepsze gnocchi na świecie

W przypadku tych włoskich kluseczek niezwykle ważna jest konsystencja ciasta. Powinno być zwarte, ale cały czas puszyste, dobre do formowania, ale lekko lepiące. Lista pełna sprzeczności 😉 Żeby osiągnąć efekt idealny, warto zastosować się do jednej, ale jakże ważnej wskazówki.

Reklama
dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Sekret leży w sposobie przygotowania warzyw, czyli w tym przypadku ziemniaków i dyni. W większości przepisów jest informacja, żeby warzywa gotować. Nie mam nic przeciwko tej metodzie, też zdarza mi się tak robić. Ale wskoczycie kilka poziomów wyżej, gdy warzywa… upieczecie.

dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Smak zarówno ziemniaków jak i dyni jest zdecydowanie głębszy, bardziej wyrazisty. Podczas pieczenia pozbywamy się też zbędnej wody z warzyw. Dzięki temu prostemu zabiegowi Wasze gnocchi będą miały za każdym razem idealną konsystencję.

dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Obłędnie pyszne, delikatne dyniowe gnocchi z aromatycznym masłem szałwiowym to idealny jesienny obiad dla dwojga lub dla całej rodziny.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Gnocchi

  • 500 g dyni najlepiej Hokkaido lub piżmowej
  • 300 g ziemniaków o wysokiej zawartości skrobii, najlepiej duże sztuki
  • 1 jajko
  • 175 g mąki pszennej plus do podsypania
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Masło szałwiowe

  • 50 g masła
  • kilka liści szałwii
  • szklanki wody z gotowania gnocchi
  • 1 mały ząbek czosnku

Do podania

  • parmezan

Kroki

Gnocchi

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przekrój dynię na pół, usuń pestki i włókna. Połóż na blaszce miąższem do dołu.
  • Obok dyni ułóż duże ziemniaki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut.
  • Wyjmij upieczone warzywa, obierz je ze skórki. Przeciśnij je przez praskę do ziemniaków albo rozgnieć dokładnie widelcem i przełóż na stolnicę.
  • Dodaj mąkę, jajko, starty parmezan i sól i szybko rozmieszaj – najpierw widelcem, później palcami, aż do uzyskania jednolitej masy (ciasto będzie nieco klejące).
  • Podsyp stolnicę mąką i uformuj z ciasta wałeczki. Podziel je na mniejsze, 2 lub 3-cm części. Zrób w nich rowki za pomocą widelca lub specjalnej deski do gnocchi.
  • Wrzucaj kluseczki do wysokiego garnka z gotującą, osoloną wodą. Gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmuj kluseczki łyżką cedzakową.

Masło szałwiowe

  • W garnku rozgrzej masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
  • Po chwili dodaj wodę z gotowania gnocchi, liście szałwii, sól i pieprz. Gotuj przez 2 minuty.

Podanie

  • Gnocchi wyłóż na talerz, polej masłem szałwiowym i posyp startym parmezanem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: dynia, gnocchi, jarski obiad, kluski, makaron, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, włoski obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!