Bułeczki dyniowe z cynamonem

Te drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem, czyli dyniowe cynamonki, to jeden z moich ulubionych jesiennych wypieków. Są bardzo proste do zrobienia, super puszyste i obłędnie pyszne!

Bułeczki dyniowe z cynamonem, czyli dyniowe cynamonki

Jesienne, dyniowe szaleństwo trwa, więc słodkości z jej dodatkiem po prostu muszą się pojawić w mojej kuchni. Z dzieciństwa pamiętam przede wszystkim drożdżowe wypieki z dynią, a zwłaszcza prosty, tradycyjny placek z dynią i kruszonką.

Te wspomnienia z dzieciństwa zainspirowały mnie do eksperymentów z tymi smakami i w ten spodób powstały te dyniowe cynamonki czy też bułeczki dyniowe z cynamonem. Od kilku lat są obowiązkowym punktem na mojej liście jesiennych wypieków.

Przygotowując te bułeczki inspirowałam się kuchnią amerykańską, gdzie szaleństwo na potrawy z dynią jest zdecydowanie większe niż w Polsce. W USA z początkiem października wszystko staje się “pumpkin spice cośtam” (ang. pumpkin spice – przyprawa do dyni). Mamy więc notorycznie pojawiające się w amerykańskich filmach i serialach pumpkin spice latte i inne kawopodobne napoje, a jednym z najczęściej sprzedawanych ciastek stają się właśnie takie bułeczki dyniowe z cynamonem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Bułeczki dyniowe z cynamonem i najlepsze ciasto drożdżowe

Znam wiele osób, które podchodzą do ciasta drożdżowego jak pies do jeża. Przez kilka lat miałam dokładnie tak samo. Z każdym przepisem, za który się brałam na początku mojej przygody z wypiekami, było coś nie tak. Ciasto było za rzadkie albo zbyt gęste, miałam też problem z odpowiednią ilością mąki.

Po latach praktyki wiem już dobrze, jakie błędy popełniałam i co może pomóc w zrobieniu idealnego ciasta drożdżowego. Oto kilka krótkich, praktycznych wskazówek, jak przygotować puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe, dzięki któremu te bułeczki dyniowe z cynamonem będą smakować obłędnie:

Odpowiednia mąka

To kluczowy punkt w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Rodzaj mąki, którą będziemy używać ma bezpośredni wpływ na smak i konsystencję ciasta. Do wszelkiej maści bułek, bułeczek i ślimaczków, takich jak nasze dyniowe cynamonki, najlepsza będzie mąka pszenna chlebowa typ 650 lub 750. Mąka ta ma większą zawartość białka niż najpopularniejsze mąki typ 480 czy 500, co sprawia, że ciasto mocniej rośnie i ma charakterystyczną gęsta, ale jednocześnie miękka i puszystą strukturę.

Para w rękach. Lub w maszynach

Robot kuchenny czy mikser planetarny nie są obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni i bez nich też oczywiście przygotujecie ciasto drożdżowe. Jednak odkąd kilka lat temu kupiłam mikser planetarny moje ciasta drożdżowe wskoczyły na wyższy poziom. Zagniatanie nawet luźniejszych w konsystencji ciast nie jest żadnym problemem. Ja jestem naprawdę słabosilna w rękach i moje ciasta nigdy nie były tak puszyste i wyrobione, jakbym tego chciała. Robot/mikser jest więc zbawieniem dla ludzi bez bicepsów 😉

Dobrej jakości drożdże

Niektórzy używają tylko świeżych drożdży, inni nie widzą sensu w przygotowywaniu zaczynu i dokładania kolejnych minut koniecznych do przygotowania przepisu. Ja jestem z drużyny ‘co mam pod ręką, to biorę’ i nie mam preferencji, co do typu drożdży. Ale jest jedna rzecz, o której musimy pamiętać zarówno przy świeżych drożdżach, jak i tych instant – nie mogą być zwietrzałe. W przeciwnym razie ani te bułeczki dyniowe z cynamonem, ani jakikolwiek inny wypiek, po prostu nie wyjdzie.

Krem z serka śmietankowego z sekretnym składnikiem

Jestem absolutną fanką połączenia dyniowych ciast z kremem z serka śmietankowego. Nie mogło więc go zabraknąć w przepisie na bułeczki dyniowe z cynamonem. Zmodyfikowałam nieco krem z przepisu na ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego i dodałam mu jeszcze więcej jesiennego smaku.

Mamy tu więc 4 znane nam składniki: masło w temperaturze pokojowej, cukier pudru, ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią (nie wanilinowy!), serek śmietankowy (Philadelphia, Twój Smak z Piątnicy) i nowość – syrop klonowy. On sprawia, że krem ma naprawdę wyjątkowy smak.

Sprawdź też inne pomysły na dynię:

Placki z dyni

Kurczak korma z dynią

Makaron z sosem dyniowym

Pieczona owsianka z dynią

Kurczak z dynią i pieczarkami

Bułeczki dyniowe z cynamonem dyniowe cynamonki

Bułeczki dyniowe z cynamonem

Te dyniowe cynamonki to najlepsze bułeczki dyniowe z cynamonem, jakie kiedykolwiek przygotujecie. Super puszyste ciasto drożdżowe i obłędna masa cynamonowa to przepis na bułeczki idealne!
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 30 min.
Porcje: 15 bułeczek

Składniki 

Ciasto

  • 120 ml mleka
  • 75 g masła
  • 8 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g cukru
  • 200 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Nadzienie cynamonowe

  • 70 g masła
  • 100 g cukru demerara
  • 2 łyżeczki cynamonu

Krem śmietankowy z syropem klonowym

  • 120 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżki cukru pudru

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn*.
  • Mleko wlej do garnka, dołóż pokrojone w kostkę masło i podgrzej do rozpuszczenia tłuszczu. Odstaw do ostygnięcia (całość powinna być letnia, nie gorąca).
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant z mąką, cynamonem, kardamonem, solą, mlekiem, masłem, cukrem, puree z dyni i jajkiem. Zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (u mnie zagniatanie trwało 8 minut za pomocą robota kuchennego). Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dosypywać mąki.
  • Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 30×40 cm.
  • Miękkie masło na masę maślaną wymieszaj z cukrem demerara i cynamonem.
  • Rozsmaruj masę maślano-cynamonową na całym placku.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i przekrój dobrze naostrzonym nożem na 15 części.
  • Przełóż ślimaczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 25-30 minut.
  • Gdy bułeczki się pieką, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na krem (najlepiej trzepaczką).
  • Wyjmij bułeczki z piekarnika i gdy nieco ostygną, przełóż je na kratkę do pełnego wystygnięcia. Jeszcze lekko ciepłe posmaruj kremem.

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 25 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: bułki, ciasto, deser, wypieki
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, bułki dyniowe, ciasta, ciasto drożdżowe, ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto z dyni, drożdże, drożdżowe, drożdżowe ślimaczki, drożdżówki, dynia, na słodko, puree z dyni

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. A czy ten krem z serka jest konieczny?

    1. Aga Author says:

      Niekoniecznie, to taka przysłowiowa wisienka na torcie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl