Bułeczki dyniowe z cynamonem. Proste i super puszyste

1.5K

Te bułeczki dyniowe z cynamonem, to jeden z najlepszych wypieków w mojej historii. Są bardzo proste do zrobienia, super puszyste i obłędnie pyszne! Będą smakować nawet tym, którzy nie przepadają za dynią.

bułeczki dyniowe z cynamonem-1777

Bułeczki dyniowe z cynamonem – kultowe amerykańskie słodkości

Bułeczki dyniowe z cynamonem to obowiązkowy punkt na mojej liście jesiennych wypieków. Dyniowe szaleństwo jest w pełni, więc słodkości z jej dodatkiem powstaje co niemiara. Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego to jedno z moich ulubionych ciast ucieranych. Z dzieciństwa pamiętam jednak przede wszystkim drożdżowe wypieki z dynią. Nie byłabym sobą, gdybym nie przeniosła wspomnień kulinarnych z dawnych lat i nie podkręciła ich trochę 😉

bułeczki dyniowe z cynamonem

Tu mamy inspirację kuchnią amerykańską, gdzie szaleństwo na potrawy z dynią jest kilka poziomów wyżej niż w Polsce. Tam z początkiem października wszystko staje się „pumpkin spice cośtam” (pumpkin spice – przyprawa do dyni). Mamy więc notorycznie pojawiające się w amerykańskich filmach i serialach pumpkin spice latte i inne kawopodobne napoje, a jednym z najczęściej sprzedawanych ciastek stają się właśnie bułeczki dyniowe.

Reklama
bułeczki dyniowe z cynamonem

Bułeczki dyniowe z cynamonem i najlepsze ciasto drożdżowe

Wiem, że wielu z Was podchodzi do ciasta drożdżowego jak pies do jeża. Przez kilka lat miałam dokładnie tak samo. Z każdym przepisem, za który się brałam na początku mojej przygody z wypiekami, było coś nie tak. Ciasto było za rzadkie albo zbyt gęste, notorycznie miałam problem z odpowiednią ilością mąki.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

bułeczki dyniowe z cynamonem

Po latach praktyki wiem dobrze, jakie błędy popełniałam i co może pomóc w zrobieniu idealnego ciasta drożdżowego:

Reklama

Odpowiednia mąka. To kluczowy punkt w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Rodzaj mąki, którą będziemy używać ma bezpośredni wpływ na smak i konsystencję ciasta. Do wszelkiej maści bułek, bułeczek i ślimaczków, takich jak nasze dyniowe bułki, najlepsza będzie mąka pszenna chlebowa typ 750. Mąka ta ma większą zawartość białka niż najpopularniejsze mąki typ 480 czy 500, co sprawia, że ciasto mocniej rośnie i ma charakterystyczną gęsta, ale jednocześnie miękka i puszystą strukturę.

bułeczki dyniowe z cynamonem

Robot kuchenny. Robot kuchenny czy mikser planetarny nie są obowiązkowym elementem wyposażenia kuchni i bez nich też oczywiście przygotujecie ciasto drożdżowe. Jednak odkąd kilka lat temu kupiłam mikser planetarny moje ciasta drożdżowe wskoczyły na wyższy poziom. Zagniatanie nawet luźniejszych w konsystencji ciast nie jest żadnym problemem. Ja jestem naprawdę słabosilna w rękach i moje ciasta nigdy nie były takie, jak mojej mamy czy babci. Robot/mikser jest więc wybawieniem dla ludzi bez bicepsów 😉

bułeczki dyniowe z cynamonem

Dobrej jakości drożdże. Niektórzy używają tylko świeżych drożdży, inni nie widzą sensu w przygotowywaniu zaczynu i dokładania kolejnych minut koniecznych do przygotowania przepisu. Ja jestem z drużyny ‚co mam pod ręką, to biorę’ i nie mam preferencji, co do typu drożdży. Ale jest jedna rzecz, o której musimy pamiętać zarówno przy świeżych drożdżach, jak i tych instant – nie mogą być zwietrzałe. Nieświeże drożdże = katastrofa.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne słodkości znajdziesz w zakładce CIASTA

bułeczki dyniowe z cynamonem z kremem śmietankowym

Odpowiedni czas wyrastania. Ciasto drożdżowe do najszybszych w przygotowaniu nie należy. Wiem, że może Was korcić, żeby skrócić albo w ogóle pominąć wyrastanie ciasta, ale bez tego, idealnie puszyste ciasto drożdżowe nie ma prawa się udać. Na pierwsze wyrastanie po wyrobieniu ciasta najczęściej trzeba liczyć ok. godziny. Ciasto powinno podwoić wtedy objętość. Drugie wyrastanie, po uformowaniu, już w formie to minimum pół godziny. Wiem, że to sporo czekania, ale uwierzcie mi – warto!

Jak przygotować puree z dyni?

W tym cieście również wykorzystujemy puree z dyni. Jak je przygotować? Nic trudnego, ale doliczcie dodatkowe 40-60 minut oczekiwania na pieczenie.

Dynię należy umyć, przekroić na pół i ułożyć skórą do góry na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-60 minut (w zależności od wielkości dyni).

dynia hokkaido

Po tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry i przekładamy do na sito, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przekładamy do blendera lub malaksera, kilka obrotów i puree gotowe!

Krem z serka śmietankowego z sekretnym składnikiem

Jestem absolutną fanką połączenia dyniowych ciast z kremem z serka śmietankowego. Postanowiłam więc zmodyfikować nieco krem z przepisu na ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego i dodać mu jeszcze więcej jesiennego smaku.

bułeczki dyniowe z cynamonem z kremem śmietankowym

Mamy tu więc 4 znane nam składniki: masło w temperaturze pokojowej, cukier pudru, ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią (nie wanilinowy!), serek śmietankowy (Philadelphia, Twój Smak z Piątnicy) i nowość – syrop klonowy. Nadaje on kremowi naprawdę wyjątkowy smak.

bułeczki dyniowe z cynamonem

Bułeczki dyniowe z cynamonem

Najlepsze bułeczki dyniowe, jakie kiedykolwiek przygotujecie. Super puszyste ciasto drożdżowe i pyszna masa cynamonowa to przepis na bułeczki idealne!
Porcje 12 bułeczek
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 125 ml mleka
  • 75 g masła
  • 8 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
  • 420 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g cukru
  • 200 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Nadzienie cynamonowe

  • 80 g masła
  • 100 g cukru demerara
  • 2 łyżeczki cynamonu

Krem śmietankowy z syropem klonowym

  • 120 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżki cukru pudru

Kroki

  • Jeśli używacie świeżych drożdży, najpierw przygotujcie rozczyn*.
  • Mleko wlej do garnka, dołóż pokrojone w kostkę masło i podgrzej do rozpuszczenia tłuszczu. Odstaw do ostygnięcia (całość powinna być letnia, nie gorąca).
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant z mąką, cynamonem, kardamonem, solą, mlekiem, masłem, cukrem, puree z dyni i jajkiem. Zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (u mnie zagniatanie trwało 8 minut za pomocą robota kuchennego). Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dosypywać mąki.
  • Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
  • Masło, wymieszaj z cukrem demerara i cynamonem.
  • Rozsmaruj masę maślano-cynamonową na całym placku.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i przekrój dobrze naostrzonym nożem na 12 części.
  • Przełóż ślimaczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 20-25 minut minut.
  • Gdy bułeczki się pieką, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na krem (najlepiej trzepaczką).
  • Wyjmij bułeczki z piekarnika i gdy nieco ostygną, przełóż je na kratkę do pełnego wystygnięcia. Jeszcze lekko ciepłe posmaruj kremem.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 25 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
  • Jeśli używasz innej mąki niż pszenna chlebowa, np. mąki typ 480 czy 500, zmniejsz ilość mleka do 100 ml ze względu na inną higroskopijność mąki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: bułki, ciasto, deser, wypieki
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, bułki dyniowe, ciasta, ciasto drożdżowe, ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto z dyni, dynia

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!