Kulki mocy, czyli energy balls z daktylami i migdałami

Kulki mocy – „energy balls” – to mega pyszna i bardzo zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi klasyczne słodkości. W jej skład wchodzą same zdrowe składniki – daktyle, orzechy, masło orzechowe i ciemne kakao.

Kulki mocy – deser na zdrowie

Niech wszystkie batoniki, wafelki i kupne słodkości się chowają! Te kulki mocy są sto razy lepsze niż cokolwiek, co znajdziecie w sklepie. Intensywnie czekoladowe, super orzechowe o idealnie kremowej konsystencji z momentami chrupkości. I nie dość, że są przepyszne, to jeszcze zdrowe i dodają energii! Lepiej chyba nie można 😉

Kulki mocy mogą zastąpić deser, ale są też wartościową przekąską dla wszystkich uprawiających sport i dbających o aktywność fizyczną. Można je jeść przed treningiem – dodadzą wtedy energii, dzięki solidnej porcji węglowodanów – lub po treningu, kiedy mięśnie są jak gąbką i będą wdzięczne za energię z cukrów i siłę z protein, których również jest w energy balls dużo.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Daktyle, orzechy i kakao – zdrowotny dream team

Kulki mocy naprawdę mają same zalety. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Lista składników potrzebnych do ich przygotowania to dosłownie 5 składników! Wystarczy wrzucić je wszystkie do blendera lub robota kuchennego, zmiksować, uformować i po godzinie w lodówce energy balls są gotowe do jedzenia. Tak, to jest takie proste 🙂

Kulki mocy Energy balls z daktylami i migdałami

Daktyle – znakomite na trawienie

Tak jak wspominałam, kulki mocy z tego przepisu przygotowuje się z zaledwie pięciu składników. Jednym z nich są daktyle. Te pyszne owoce, znane przede wszystkim w suszonej wersji, są prawdziwym zbawieniem dla układu trawiennego. Zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu regulują perystaltykę jelit i dają uczucie sytości na dłużej. Daktyle ze względu na obecność tryptofanu polecane są też osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Ten aminokwas bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, która łagodzi dolegliwości związane z IBS. Niezwykle popularne na Bliskim Wschodzie i w Afryce daktyle stanowią też źródło witaminy A, PP, B1, B2.

Reklama

Kakao – pokarm bogów

O właściwościach zdrowotnych kakao wiedzieli już Majowie i Aztekowie, którzy napój przyrządzany z wody dodatkiem kakao nazywali napojem bogów. Ziarna kakaowca i produkty z nich wytwarzane są bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, m.in. polifenoli. Obniżają one ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, a także wspomagają sprawny przepływ krwi do mózgu, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Antyoksydanty chronią też organizm przed czynnikami chorobotwórczymi i walczą z panoszącymi się po naszych organizmach wolnymi rodnikami.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na słodkości znajdziesz w zakładce DESER

Masło orzechowe i orzechy – zdrowe tłuścioszki

Masło orzechowe, coraz częściej ze względu prawnych występujące też jako pasta orzechowa, to obłędnie kremowa masa, która powstaje ze zmielonych orzechów. W dobrej jakości maśle orzechowym skład powinien wyglądać tak: 100% orzechów. I tyle. Bo tak naprawdę nic tu więcej do szczęścia nie potrzeba.

W zależności od tego, z jakiego rodzaju orzechów przygotowuje się masło, zmienia się jego smak i konsystencja. Najpopularniejsze jest to z orzechów arachidowych, ale coraz częściej widać też masło migdałowe czy pistacjowe. Jednak pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, wszystkie masła są do siebie bardzo podobne – znajdziemy w nich dużo zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, co gwarantuje długotrwałe uczucie sytości.

Reklama

Kulki mocy, czyli energy balls z daktylami i migdałami

Te pyszne kulki mocy przygotowuje się z 5 składników w zaledwie 10 minut! Są pyszne, zdrowe, pożywne i z powodzeniem zastąpią klasyczne słodkości.
Porcje 15 kulek
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 1 godz.
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 10 min.

Składniki

  • 250 g daktyli
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki masła orzechowego np. arachidowego albo migdałowego
  • łyżki oleju kokosowego albo orzechowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Kroki

  • Włóż migdały do robota kuchennego lub blendera i rozdrobnij je.
  • Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko pulsacyjnie (ciągłe miksowanie grozi przegrzaniem robota/blendera, bo masa jest bardzo gęsta!).
  • Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska, angielska, europejska
Słowo kluczowe: angielski deser, daktyle, energy balls, energy bites, fit deser, fit przepis, jedzenie dla sportowców, kakao, kulki mocy, masło orzechowe, orzechy, orzechy arachidowe, orzechy ziemne, power balls, przekąski dla aktywnych, przekąski dla sportowców, zdrowe jedzenie, zdrowe przekąski

Przepis inspirowany przepisem Elli Woodward, znanej jako Deliciously Ella

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl