Pasta z makreli wędzonej to przepyszna i prosta pasta na kanapki, grzanki czy do tortilli. Fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem z chrupiącą skórką i w towarzystwie chrupiącego ogórka kiszonego lub małosolnego.
Do przygotowania tej pasty z makreli potrzebujecie tylko 5 produktów!
Pasta z makreli wędzonej – prosta pasta na kanapki
Pasty kanapkowe sprawiają, że zwykłe, pospolite kanapki mogą stać się urozmaiconym, pożywnym i pysznym posiłkiem.
Bardzo często przygotowuję takie pasty – w gronie moich ulubionych znajdują się m.in. pasta jajeczna z awokado, pasta z kurczaka (super pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu), pasta z awokado i tuńczyka i ten pyszny klasyk, czyli pasta z makreli wędzonej.
Ta pasta to jeden z moich smaków z dzieciństwa i jedno z najprostszych mazideł kanapkowych w moim repertuarze. I właśnie za to ją lubię – jest super prosta do zrobienia i nie potrzeba do niej żadnych wyszukanych składników.
Kluczem do sukcesu jest świeża, mięsista makrela wędzona.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Makrela wędzona – zdrowy tłuścioch
Żeby pasta z makreli wędzonej była idealnie pyszna, potrzebna jest dobra, świeża ryba.
Tłuściutka, aromatyczna makrela wędzona jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To dobre źródło normalizujących poziom trójglicerydów we krwi kwasów omega-3 oraz witaminy D, której większość z nas ma niedobory.
Dodatkowo w makreli znajdziemy też dużą ilość wspomagającego odporność selenu.
Pasta z makreli wędzonej – wersja fit
Jak wspomniałam makrela to tłusta ryba, więc żeby nie dokładać do niej zbędnych kalorii i kolejnych gramów tłuszczu, w mojej paście zastąpiłam najpopularniejszy “zagęstnik” past kanapkowych – czyli majonez – serkiem kanapkowym.
Dzięki temu nie dość, że ta pasta z makreli wędzonej jest zdrowsza, lżejsza, to jeszcze lepiej wyczuwalny jest w niej smak ryby.
Sprawdź też inne pomysły na pasty do kanapek i pyszne kanapki:
Sabich – izraelski street food
Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki
Duszona pierś z indyka na kanapki
Pasta z makreli wędzonej – wersja fit
Składniki
- 1 duża wędzona makrela (ok. 350 g)
- 150 g serka kanapkowego (śmietankowy lub z ziołami będą najlepsze)
- 1 mała cebula dymka
- garść szczypioru np. z dymki
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Kroki
- Dokładnie obierz rybę – makrela ma dużo drobnych ości, więc nie spiesz się i dokładnie sprawdzaj mięso, które przekładasz do miseczki.
- Do odłożonej, obranej makreli dodaj serek kanapkowy, posiekaną dymkę, natkę pietruszki i szczypior. Wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na kanapkach, tostach lub w tortilli.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !