Pasta z makreli wędzonej- wersja fit

Pasta z makreli wędzonej to przepyszna i prosta pasta na kanapki, grzanki czy do tortilli. Fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem z chrupiącą skórką i w towarzystwie chrupiącego ogórka kiszonego lub małosolnego.

Do przygotowania tej pasty z makreli potrzebujecie tylko 5 produktów!

Pasta z makreli wędzonej – prosta pasta na kanapki

Pasty kanapkowe sprawiają, że zwykłe, pospolite kanapki mogą stać się urozmaiconym, pożywnym i pysznym posiłkiem.

Bardzo często przygotowuję takie pasty – w gronie moich ulubionych znajdują się m.in. pasta jajeczna z awokado, pasta z kurczaka (super pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu), pasta z awokado i tuńczyka i ten pyszny klasyk, czyli pasta z makreli wędzonej.

Ta pasta to jeden z moich smaków z dzieciństwa i jedno z najprostszych mazideł kanapkowych w moim repertuarze. I właśnie za to ją lubię – jest super prosta do zrobienia i nie potrzeba do niej żadnych wyszukanych składników.

Kluczem do sukcesu jest świeża, mięsista makrela wędzona.

Pasta z makreli wędzonej

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Makrela wędzona – zdrowy tłuścioch

Żeby pasta z makreli wędzonej była idealnie pyszna, potrzebna jest dobra, świeża ryba.

Tłuściutka, aromatyczna makrela wędzona jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. To dobre źródło normalizujących poziom trójglicerydów we krwi kwasów omega-3 oraz witaminy D, której większość z nas ma niedobory.

Dodatkowo w makreli znajdziemy też dużą ilość wspomagającego odporność selenu.

Pasta z makreli wędzonej

Pasta z makreli wędzonej – wersja fit

Jak wspomniałam makrela to tłusta ryba, więc żeby nie dokładać do niej zbędnych kalorii i kolejnych gramów tłuszczu, w mojej paście zastąpiłam najpopularniejszy “zagęstnik” past kanapkowych – czyli majonez – serkiem kanapkowym.

Dzięki temu nie dość, że ta pasta z makreli wędzonej jest zdrowsza, lżejsza, to jeszcze lepiej wyczuwalny jest w niej smak ryby.

Pasta z makreli wędzonej

Sprawdź też inne pomysły na pasty do kanapek i pyszne kanapki:

Sabich – izraelski street food

Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki

Chlebek pita

Duszona pierś z indyka na kanapki

Pasta z kurczaka na kanapki

Pasta z makreli wędzonej

Pasta z makreli wędzonej – wersja fit

Pasta z makreli wędzonej to pyszna, prosta i pożywna pasta na kanapki. Wystarczy tylko 5 składników, by przygotować to super kanapkowe mazidło.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 8 porcji

Składniki 

  • 1 duża wędzona makrela (ok. 350 g)
  • 150 g serka kanapkowego (śmietankowy lub z ziołami będą najlepsze)
  • 1 mała cebula dymka
  • garść szczypioru np. z dymki
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

Kroki

  • Dokładnie obierz rybę – makrela ma dużo drobnych ości, więc nie spiesz się i dokładnie sprawdzaj mięso, które przekładasz do miseczki.
  • Do odłożonej, obranej makreli dodaj serek kanapkowy, posiekaną dymkę, natkę pietruszki i szczypior. Wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na kanapkach, tostach lub w tortilli.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: do kanapek, drugie śniadanie, fit śniadanie, lunch, makrela, pasta do kanapek, pasta na kanapki, pasta rybna, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, prosty przepis, ryba, ryba wędzona, śniadania, zdrowe śniadanie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl