Pasta z makreli wędzonej to przepyszna i prosta pasta na kanapki, grzanki czy do tortilli. Fantastycznie smakuje ze świeżym chlebem z chrupiącą skórką i w towarzystwie chrupiącego ogórka kiszonego lub małosolnego.
Do przygotowania tej pasty na kanapki potrzebujecie tylko 5 produktów!
Pasta z makreli wędzonej – prosta pasta na kanapki
Pasty kanapkowe sprawiają, że zwykłe kanapki mogą stać się urozmaiconym, pożywnym i pysznym posiłkiem. Bardzo często przygotowuję takie pasty – w gronie moich ulubionych znajdują się m.in. pasta jajeczna z awokado, pasta z kurczaka (super pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu), pasta z awokado i tuńczyka i ten pyszny klasyk, czyli pasta z makreli wędzonej.
Ta pasta to jeden z moich smaków z dzieciństwa i jedno z najprostszych mazideł kanapkowych w moim repertuarze. I właśnie za to je lubię – jest super proste do zrobienia i nie potrzeba żadnych wyszukanych składników. Kluczem do sukcesu jest świeża, mięsista makrela wędzona.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Makrela wędzona – zdrowy tłuścioch
Żeby ta pasta do kanapek była idealnie pyszna, potrzebna jest dobra, świeża ryba.
Tłuściutka, aromatyczna makrela wędzona jest nie tylko smaczna, ale izdrowa. To dobre źródło normalizujących poziom trójglicerydów we krwi kwasów omega-3 oraz witaminy D, której większość z nas ma niedobory.
Dodatkowo w makreli znajdziemy też dużą ilość wspomagającego odporność selenu.


Pasta z makreli wędzonej – wersja fit
Jak wspomniałam makrela to tłusta ryba, więc żeby nie dokładać do niej zbędnych kalorii i kolejnych gramów tłuszczu, w mojej paście zastąpiłam najpopularniejszy „zagęstnik” past kanapkowych – czyli majonez – serkiem kanapkowym.
Dzięki temu nie dość, że ta pasta z makreli wędzonej jest zdrowsza, lżejsza, to jeszcze lepiej wyczuwalny jest w niej smak ryby.

Sprawdź też inne pomysły na pasty do kanapek i pyszne kanapki:
Sabich – izraelski street food
Bánh mì – przepis na wietnamskie kanapki
Duszona pierś z indyka na kanapki

Pasta z makreli wędzonej – wersja fit
Składniki
- 1 duża wędzona makrela (ok. 350 g)
- 150 g serka kanapkowego (śmietankowy lub z ziołami będą najlepsze)
- 1 mała cebula dymka
- garść szczypioru np. z dymki
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Kroki
- Dokładnie obierz rybę – makrela ma dużo drobnych ości, więc nie spiesz się i dokładnie sprawdzaj mięso, które przekładasz do miseczki.
- Do odłożonej, obranej makreli dodaj serek kanapkowy, posiekaną dymkę, natkę pietruszki i szczypior. Wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na kanapkach, tostach lub w tortilli.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !