Sabich – izraelski street food

Sabich (lub sabih) to popularne danie izraelskiej kuchni ulicznej. To kanapka faszerowana plastrami grillowanego bakłażana, jajkiem, sosem tahini, hummusem i aromatyczną pastą zhug. Zakochacie się w tej mieszance smaków!

Sabich – street food z ulic Tel-Awiwu

Gdy mowa o izraelskim street foodzie, większość z Was pewnie myśli o falafelach i hummusie. A jest jeszcze jedna rzecz, i to prawdziwa perełka. Przed Wami sabich.

Ta wyjątkowa kanapka łączy w sobie wiele smaków i tekstur. Jest tu lekko chrupiący, ale lekki jak chmurka chlebek pita, mięsisty bakłażan, delikatne jajko na twardo, aksamitny sos z tahini, delikatny hummus i pikantna pasta ziołowa zhug. Tak, to wszystko mieści się w jednej bułce.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Historia kanapki sabich

Sabich przywędrował do Izraela wraz Irakijskimi imigrantami w latach 50. To oni przywieźli ze sobą zwyczaj jedzenia przygotowanych dzień wcześniej bakłażanów i jajek.

Co do nazwy kanapki, znane są dwie teorie. Pierwsza z nich mówi, że pochodzi od arabskiego słowa sabah, oznaczającego poranek. Druga, popularniejsza wersji, głosi, że nazwa pochodzi od imienia irakijskiego imigranta, który jako pierwszy sprzedawał ten street food w mieście Ramat Gan. Knajpka założona w 1961 roku przez Sabicha Zvi Halaba funkcjonuje do dziś.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Ottolenghi, my master

Przepis na sabich podpatrzyłam u słynnego szefa kuchni Yotama Ottolenghiego. Wykorzystałam tu jego przepis na chlebek pita i dodałam od siebie hummus.

Miłośnikom ostrych potraw na pewno spodoba się dodatek pikantnej pasty zhug. Jest naprawdę ostrrrrra! Wszystkim o delikatniejszych podniebieniach polecam zmniejszyć ilość papryczki chili. Ja za kolejnym razem tak zrobiłam i nie żałowałam 😉

Sabich izraelski street food

Sabich

Sabich to popularny izraelski street food. To nietypowy mix składający się z grillowanego bakłażana, jajek, hummusu, warzyw, sosu tahini i pikantnej pasty zhug.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 2 bakłażany
  • 4 chlebki pita
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sos tahini

  • 100 g pasty tahini
  • 80 ml wody
  • 20 sok z 1 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli

Sałatka warzywna

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2 dymki
  • łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Zhug

  • 35 g kolendry siekanej
  • 20 g natki pietruszki siekanej
  • 2 zielone papryczki chili
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody

Kroki

Sos tahini

  • Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Wymieszaj go w miseczce z tahini, solą, wodą i sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt intensywny, dodaj jeszcze 1-2 łyżki wody i sok z drugiej połówki cytryny. Odstaw.

Zhug

  • Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę. Odstaw.

Sałatka warzywna

  • Pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj drobno posiekaną dymkę, natkę pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i odstaw.

Jajka

  • Ugotuj jajka na twardo (7-8 minut). Obierz i pokrój w plastry.

Bakłażan

  • Obierz bakłażana z czterech stron tak, żeby jego skóra wyglądała jak paski zebry. Pokrój go na 2,5-cm plastry.
  • Rozgrzej oliwę na patelni (grillowej lub tradycyjnej). Smaż bakłażana przez 6-8 minut, do zrumienienia po obu stronach. Przełóż go na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Kanapka

  • Zrób kieszonkę w chlebie pita. Wysmaruj ją sosem tahini*, ułóż na niej na zmianę bakłażana i jajka. Dodaj sałatkę, zhug i jeszcze trochę sosu z tahini.

Wskazówki

*Kanapkę możesz też wzbogacić dodatkiem hummusu lub dodać go zamiast sosu z tahini, jeśli nie przepadasz za charakterystycznym smakiem pasty sezamowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: izraelska
Słowo kluczowe: bakłażan, chlebek pita, do kanapek, domowy fast food, hummus, jaja, jajka, kanapka, kuchnie świata, lunch, pita, śniadania, street food, zdrowy lunch, zhoug

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Witam, czy sabih mozna mrozic?

    1. Agnieszka Author says:

      Raczej nie mroziłabym sabih w całości. Pozdrawiam, Agnieszka

  2. Najlepszy Sabih jaki jadłem to w Jerozolimie na shamai Road na starym mieście, zawsze kolejki miejscowychaż miło popatrzeć na Pana który to robi w perfekcyjny i niesamowicie szybki sposób.

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl