Przepyszne śniadanie czy obłędny deser? Te puszyste czekoladowe pancakes sprawdzą się w obu rolach.
Pozwól sobie na super czekoladowy początek dnia i przygotuj te placki w 20 minut. Będą idealne na weekendowe, leniwe śniadanie. A ten czekoladowy sos na górze? To przysłowiowa wisienka na torcie.
Puszyste czekoladowe pancakes – prosty przepis
Nie znam nikogo, kto ma ochotę na przygotowywanie skomplikowanych potraw o poranku. Śniadanie powinno być pyszne, pożywne i możliwie jak najprostsze. I dokładnie takie są te puszyste czekoladowe pancakes.
Przygotowanie tych placków czekoladowych zajmie Wam ok. 20 minut (nieco więcej, jeśli jesteście głodomorami i celujecie w podwójną porcję), a ale nasycą Was na długo. Przepis jest niezwykle prosty, idealny do przygotowania śniadania z dziećmi.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Najlepsze placki czekoladowe – wskazówki i zamienniki
Żeby przygotować idealne czekoladowe pancakes, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników i ulubioną patelnię. Nie ma tu żadnych zasad, których musisz się sztywno trzymać, ale te dwie wskazówki są warte zapamiętania:
- wymieszaj oddzielnie mokre i suche składniki i dopiero później połącz je ze sobą – w ten sposób masz największe szanse na uzyskanie gładkiej, jednolitej masy,
- smaż placki na małym/średnim ogniu, by miały czas się usmażyć, a nie spalić.
Puszyste czekoladowe pancakes – dodatki
Nie będę owijać w bawełnę – czekoladowe pancakes zdecydowanie najlepiej smakują w wersji “na bogato”, czyli polane sosem czekoladowym. Przygotujesz go w 2 minuty, na bazie śmietanki i czekolady.
Świetnym dodatkiem do tych placuszków będą też owoce: banany, borówki, maliny czy czereśnie. Orzechy natomiast dodadzą przyjemnej chrupkości.
Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:
Kremowa owsianka z masłem orzechowym
Puszyste czekoladowe pancakes
Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1½ łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 duże jaja
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Kroki
- W pierwszej, większej misce wymieszaj suche składniki.170 g mąki pszennej, 30 g kakao, 1½ łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.200 ml mleka, 2 duże jaja, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj rózgą do połączenia składników.
- Przykryj miskę i odstaw na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki na małym/średnik ogniu przez ok. 2 minuty, do pojawienia się bąbelków na powierzchni i ścięcia boków. Przekręć na drugą stronę i smaż kolejne 1-2 minuty.olej roślinny
- Podawaj z sosem czekoladowym, świeżymi owocami, konfiturą lub orzechami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!