Dziś proponuję Wam przepis na pierś z kurczaka w sosie bazyliowo-pomidorowym.
Jest bajecznie proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia trudno dostępnych składników, więc świetnie sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia.
Pierś z kurczaka w sosie bazyliowo-pomidorowym – pomysł na szybki obiad
Pierś z kurczaka to wyjątkowo uniwersalny składnik. Można z nim zrobić prawie wszystko i jest duża szansa, że wyjdzie z tego smaczne danie.
Żeby jednak było naprawdę pyszne i pełnowartościowe, warto zadbać o to, by nasz kurczak pochodził ze sprawdzonej hodowli. Wybierając mięso na obiad zwróćcie uwagę, by była przy nim informacja, że kurczak jest z hodowli bez antybiotyków i GMO.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Z czym podawać?
Pierś z kurczaka w sosie bazyliowo-pomidorowym możecie podawać z makaronem (najlepiej długim i szerszym, jak tagliatelle czy papardelle), kaszą (świetnie sprawdzi się kuskus, bulgur czy kasza gryczana niepalona) lub ryżem (dowolny rodzaj).
Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na szybki obiad:
Kurczak z harissą morelową i batatami
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Makaron z grzybami i szpinakiem
Kurczak w lekkim sosie bazyliowo-pomidorowym
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pomidor malinowy duży
- 200 ml bulionu drobiowego
- ½ szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- duża garść świeżej bazylii
Przyprawy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Kroki
- Piersi z kurczaka przekrój na pół wzdłuż długości. Zbij wszystkie części tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać ich grubość, a następnie dopraw solą, pieprzem słodką papryką.
- Pomidora pokrój w kostkę, bazylię posiekaj.
- Rozgrzej na patelni olej i półóż piersi. Obsmaż z każdej strony po 4-5 minut w zależności od grubości.
- Przełóż kurczaka na talerz, a na patelnię wrzuć drobno posiekane cebulę i czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj bulion śmietanę, pomidora i bazylię. Przykręć ogień na średni i gotuj ok. 6 minut.
- Dodaj z powrotem kurczaka na patelnię i dorzuć parmezan. Duś ok. 3 minut.
Wskazówki
- Zamiast parmezanu możesz użyć jakiegolwiek innego twardego włoskiego sera, np. Grana Padano.
- Najlepiej smakuje podane z pełnoziarnistym tagliatelle.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!