Faszerowane bataty z mięsem w stylu Tex-Mex

Jeśli chcesz się poczuć jak w Teksasie na prawdziwym amerykańskim barbecue, to ten przepis na faszerowane bataty z mięsem w stylu Tex-Mex jest dla Ciebie.

Słodkie pieczone bataty wypełnione lekko pikantnym i mega aromatycznym farszem mięsno-warzywnym to pomysł na przepyszny obiad.

Bataty faszerowane mięsem w stylu tex-mex

Co to jest kuchnia Tex-Mex

Kuchnia Tex-Mex powstała z połączenia tradycji osadników z Europy, którzy przybyli na ziemie południa Stanów Zjednoczonych, i ludności z Meksyku, która również osiedliła się na terenach obecnego stanu Teksas.

Co wyróżnia tę kuchnię i jakie są jej najpopularniejsze składniki?

Kumin. Jeden z podstawowych składników, który pojawia się prawie w każdym daniu spod znaku Tex-Mex. Ta przyprawa o charakterystycznym korzennym aromacie trafiła do Stanów Zjednoczonych z Wysp Kanaryjskich. Znajdziecie ją oczywiście w moim przepisie na faszerowane bataty z mięsem.

Ser. Składnik, na który Meksykanie kręcą nieco nosem, bo tak duże ilości sera w ich kuchni się nie pojawiają. Dania Tex-Mex prawie zawsze posypane są grubą warstwą mieszanki serów cheddar, mozzarella i Monterey Jack.

Papryczki chili. W zależności od naszych upodobań co do ostrości potrawy, możemy dodać papryczki z wysoką zawartością kapsaicyny (ostrzejsze) jak habanero lub z niższą, np. poblano czy padron.

Fasola. Często występuje jako dodatek do ryżu lub mięsa mielonego, ale pojawia się też jako główny składnik potraw. Najczęściej można spotkać fasolę czarną lub czerwoną.

Mięso. Potrawy takie jak chili con carne, fajitas czy enchiladas kojarzą się przede wszystkim z mięsnym nadzieniem. W przepisach najczęściej pojawia się wołowina, ale popularne są też dania z kurczakiem czy wieprzowiną.

Bataty faszerowane mięsem w stylu tex-mex

DOŁĄCZ DO MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Pieczone faszerowane bataty z mięsem w stylu Tex-Mex

W moim przepisie na pieczone faszerowane bataty z mięsem w stylu Tex-Mex znajdziecie kilka zmian, które sprawiają, że danie nie jest tak wysokokaloryczne jak wskazywałyby zasady tej amerykańskiej kuchni.

Przede wszystkim zamiast mięsa wołowego używam delikatniejszego mięsa mielonego z indyka. Farsz uzupełniłam papryką i pomidorami. Zamiast klasycznego kleksa z kwaśnej śmietany tu mamy gęsty, kremowy jogurt naturalny. Całość posypana jest symboliczną ilością sera cheddar.

Bataty faszerowane mięsem w stylu tex-mex

Sprawdź też inne przepisy na obiad z piekarnika:

Shoarma z kurczaka z piekarnika

Stek z kalafiora z piekarnika

Lasagne ze szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Zapiekany kurczak po grecku

Bataty faszerowane mięsem w stylu tex-mex

Pieczone faszerowane bataty z mięsem w stylu Tex-Mex

Słodkie pieczone bataty i lekko pikantne, niezwykle aromatyczne mięso z warzywami to idealny pomysł na obiad.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 4 bataty
  • oliwa
  • 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 600 g mięsa mielonego z indyka można zastąpić wołowiną
  • 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów
  • sól

Do podania

  • gęsty jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
  • ser cheddar starty
  • świeża kolendra posiekana

Kroki

  • Bataty dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz. Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia i posmaruj dokładnie każdego batata oliwą. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piecz przez 40-45 minut.
    4 bataty, oliwa
  • Gdy bataty się pieką, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Smaż na niedużym ogniu, aż zacznie robić się miękka.
    1 czerwona cebula
  • Dodaj czosnek i przypraw, smaż przez 1 minutę.
    3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Dodaj mięso. Gdy będzie całkowicie przesmażone i zacznie się rumienić, dodaj paprykę i pomidory. Dopraw solą i smaż przez kilka minut, aż całość zgęstnieje.
    600 g mięsa mielonego z indyka, 2 papryki czerwone, 400 g krojonych pomidorów, sól
  • Wyjmij bataty z piekarnika i natnij je nożem. Połóż farsz, dodaj kleks jogurtu/śmietany i starty cheddar. Posyp posiekaną kolendrą.
    gęsty jogurt naturalny, ser cheddar, świeża kolendra
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: amerykańska, tex-mex
Słowo kluczowe: bataty, faszerowane bataty, mięso mielone, mięso z indyka, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z piekarnika, pieczone bataty, prosty obiad, rodzinny obiad, tex-mex

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

5 from 1 vote

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl