Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą to przepyszny pomysł na rozgrzewający i sycący obiad jednogarnkowy.

Delikatne ziemniaczane kluseczki gnocchi skąpane są w pomidorowym sosie pełnym ziół, z dodatkiem mega aromatycznej kiełbasy chorizo, zapieczone pod chrupiąco-ciągnącą się mozzarellą. Czyli idealny obiad jednak istnieje.

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą. Prosty pomysł na obiad

Szukasz prostego i pożywnego pomysłu na obiad? Nie mogłaś/eś lepiej trafić!

To przepyszne gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą jest idealną propozycją na codzienny obiad dla rodziny czy kolację ze znajomymi.

Ta zapiekanka z gnocchi jest też świetnym daniem dla początkujących domowych kucharzy. Przy jej przygotowaniu można się wspomóc półproduktami, takimi jak gotowe gnocchi i krojone pomidory z puszki, które na pewno ułatwią zadanie.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zapiekanka z gnocchi w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą – wskazówki i zamienniki

Tak jak wspominałam, gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą to danie, z którym poradzi sobie praktycznie każdy. Nie ma tu skomplikowanych etapów przygotowania, można się posłużyć półproduktami, więc to prosty obiad dla wszystkich.

Jeśli chodzi o zamienniki, to gnocchi możesz z powodzeniem zastąpić naszymi polskimi kopytkami.

Hiszpańskie chorizo ma bardzo charakterystyczny smak, więc tu sytuacja nie jest taka prosta. Podmiana na jakikolwiek inny rodzaj kiełbasy będzie oznaczać całkowitą zmianę smaku całej potrawy, więc polecam pozostanie przy klasycznym chorizo.

Zamiast krojonych pomidorów z puszki, w sezonie koniecznie dodaj świeże pomidory.

Sprawdź też inne pomysły na prosty obiad jednogarnkowy:

Zapiekany kurczak po grecku

Dyniowe gnocchi

Fasolka po bretońsku

Lasagne bolognese

Pomidorowe risotto

Leczo z cukinią, kiełbasą i papryka

gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą to pyszny pomysł na prosty obiad w stylu śródziemnomorskim.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 150 g chorizo pokrojonego w plastry
  • 500 g gnocchi
  • ½ cebuli drobno pokrojonej
  • 1 papryka czerwona lub żółta, pokrojona w kostkę
  • 400 g pomidorów krojonych lub 700 g świeżych, pokrojonych w kostkę i podduszonych
  • 250 ml wody
  • 125 g mozzarelli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Podsmaż chorizo na małym/średnim ogniu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a kiełbasa zarumieni się.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty na małym ogniu.
  • Dodaj paprykę i czosnek i smaż 3-4 minuty.
  • Dodaj pomidory, wodę, oregano i tymianek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj gnocchi, zamieszaj, by kluseczki pokryły się sosem i gotuj przez 8 minut.
  • W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 °C
  • Przełóż gnocchi z sosem do naczynia żaroodpornego, przykryj mozzarellą i wstaw do piekarnika. Piecz przez kilka minut, aż ser się rozpuści i zacznie się rumienić.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: hiszpańska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: chorizo, gnocchi, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z piekarnika, papryka, pomidory, sos pomidorowy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl