Makaron z grzybami i szpinakiem

Makaron z grzybami i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Możecie go przygotować nawet, kiedy nie macie dużo czasu – wystarczy niecałe 30 minut i gotowe!

Makaron z grzybami i szpinakiem – szybki obiad bez mięsa

Jestem mięsożercą. I to nie skrytym, choć wiem, że znacznie lepiej jest ostatnio widziane przejście na wegetariańską stronę mocy. Podjęłam nawet dwie próby całkowitego zrezygnowania z mięsa, ale mój organizm niestety reaguje buntem i odmawia posłuszeństwa. Za każdym razem przywracałam więc mięso do menu.

To jednak nie oznacza, że nie interesują mnie dania wegeteriańskie. Obiad bez mięsa pojawia się na moim stole średnio 3 razy w tygodniu. Jednym z ulubionych pomysłów na taki obiad jest właśnie makaron z grzybami i szpinakiem. Jest tak pyszny, że mogłabym go jeść nawet codziennie!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jakie grzyby wybrać?

Żeby przygotować najbardziej aromatyczny makaron z grzybami i szpinakiem warto zainwestować w wyraziste grzyby, czyli grzyby leśne. U mnie najczęściej pojawiają się podgrzybki. W sezonie zbieram je w ilościach hurtowych, a później porcjuję i mrożę. W ten sposób mogę jeść pyszny makaron z grzybami przez cały rok.

Podgrzybki mają dużo aromatu i dzięki nim sos zyskuje piękny kolor, ale to nie jedyne grzyby, których możecie użyć. Wspaniale będą tu pasować też prawdziwki czy kurki. Możecie też spróbować wersji z brązowymi pieczarkami, ale wtedy polecam dodać nieco sosu sojowego, by podbić ich delikatny smak.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z grzybami znajdziesz w zakładce GRZYBY

Makaron z grzybami i szpinakiem – najważniejsze składniki

Grzyby. Tak jak wspominałam wyżej, najlepiej pasują tu wyraziste i aromatyczne grzyby leśne – podgrzybki, prawdziwki czy kurki. Mogą być świeże lub mrożone.

Makaron. W tym daniu można sobie pozwolić na prawie całkowitą dowolność. Możecie je przygotować z tagliatelle lub spaghetti, które pięknie oblepi się sosem albo z penne rigate (jak na zdjęciach) bądź rigatoni, które złapią sos do środka. Jedyne rodzaje makaronów, których nie polecam, to cienkie i bardzo drobne pasty, jak orzo czy nitki. Utoną w tym kremowym sosie.

Szpinak. Najlepszy będzie świeży szpinak baby. Możecie też użyć mrożonego szpinaku, ale zwróćcie uwagę na to, by był w liściach, a nie rozdrobniony! Przed dodaniem mrożonego szpinaku, należy go rozmrozić.

Bulion. Do tego makaronu zazwyczaj dodaję bulion warzywny – domowy albo ekologiczny z kostki. Posiłkując się gotowym bulionem, zwróćcie uwagę na to, by nie miał w składzie oleju palmowego, tłuszczów utwardzonych i polepszaczy smaku, typu glutaminian monosodowy.

Śmietana. Aby sos był idealnie kremowy i gęsty, nie ma co oszczędzać na procentach. Kremówka będzie idealnym rozwiązaniem. Jeśli macie jednak problem z jej zakupem (znalezienie śmietany kremówki w moim pobliskim sklepie spożywczym graniczy z cudem, a mieszkam w centrum miasta), postarajcie się dodać śmietanę z najwyższą możliwą zawartością tłuszczu.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

makaron z grzybami i szpinakiem

Makaron z grzybami i szpinakiem

Ten makaron to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Jest też bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – 30 minut i gotowe!
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 400 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) świeżych lub mrożonych
  • 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony w liściach)
  • 250 g makaronu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Kroki

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając szklankę wody z gotowania.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę. Smaż 2-3 minuty, aż zmięknie.
  • Dodaj czosnek i pokrojone grzyby. Posyp solą i pieprzem i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj gorący bulion. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  • Wymieszaj w miseczce śmietanę z kilkoma łyżkami bulionu z patelni. Dodaj całość do grzybów i gotuj przez 10 minut.
  • Na 2 minuty przed końcem gotowania, dodaj do sosu makaron i szpinak*. Wymieszaj i zagotuj. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj wody z gotowania makaronu.
  • Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki

*Jeśli używasz rozmrożonego szpinaku, dodaj go na 5 minut przed końcem gotowania.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: grzyby, jarski obiad, makaron, makaron z grzybami, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, podgrzybki, sos grzybowy, szpinak, szybki obiad, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl