Faworki – tradycyjny przepis
Faworki, znane też jako chrust czy chruścik, to mój ulubiony przysmak na karnawał. Chrupiące, lekkie, delikatne ciasteczka, które rozpływają się w ustach – spróbujcie koniecznie! …
Pierwsze ciasto upiekłam, gdy miałam 11 lub 12 lat. Od małego obserwowałam, jak moja mama i babcia piekły rozmaite ciasta i ciasteczka, więc nie mogłam być gorsza. Niestety porwałam się za ciasto drożdżowe, które wymaga cierpliwości i zdecydowanie więcej doświadczenia. Zamiast pięknej, gładkiej, sprężystej masy udało mi się uzyskać bliżej nieokreśloną w kolorze mazię, która odrzuciła mnie od pieczenia ciasta drożdżowego na dobrych kilka lat.
W liceum zaczęłam podejmować kolejne próby pieczenia ciasta. Zachęciła mnie jedyna i wyjątkowa Nigella Lawson, która sprawiała, że Pavlova czy tort czekoladowy wydawały się być banalne w przygotowaniu. I tak jednym okiem zerkałam na telewizor, gdzie leciała „Kuchnia Nigelli”, a drugim ubijałam masło z cukrem na gładką masę do totalnie czekoladowego ciasta Devil’s Food Cake.
Ciast w moim repertuarze było coraz więcej – czekoladowa chmura, owocowe tarty, rozmaite torty. Eksperymentowanie z ciastami sprawiało mi wiele radości. Także dlatego, że dzięki temu w domu był zapewniony ciągły dostęp do słodyczy ;)
Po wielu latach przekonałam się też do drożdży. Dzięki zdecydowanie większej wiedzą o składnikach i pracy z nimi wiem, że praktycznie każde ciasto można w odpowiednim momencie uratować. Dlatego nie bójcie się próbować: gdy masa na ciasto jest zbyt rzadka i lepiąca, dosypuj powoli nieco mąki, gdy jest zbyt ścisła – spróbuj dodać nieco płynu, jeśli zaś masa się kruszy, możesz dodać dodatkowe jajko.
Obecnie jedno z moich ulubionych ciast to strucla drożdżowa z serem i żurawiną – wyśmienita, puszysta, długo trzyma świeżość. Polecam!
Faworki, znane też jako chrust czy chruścik, to mój ulubiony przysmak na karnawał. Chrupiące, lekkie, delikatne ciasteczka, które rozpływają się w ustach – spróbujcie koniecznie! …
Pączki to obowiązkowy punkt programu w tłusty czwartek, ale warto je przygotować nie tylko tego jednego dnia w roku. Idealne, domowe pączki są puszyste, sprężyste, …
Lebkuchen to rozpływające się w ustach, pachnące korzennymi przyprawami pierniki. Możecie je przygotować nawet tydzień przed świętami i będziecie pewni, że na wigilijny stół podacie …
Ciasto czekoladowe ze śliwkami to idealne ciasto na święta. Pachnie korzennymi przyprawami i jest mocno czekoladowe. I te domowe śliwki w czekoladzie! Prawdziwa czekoladowa uczta. …
Norweskie bułeczki cynamonowe to jedna ze sztandarowych pozycji w moim zimowym menu. Niesamowicie puchate, pachnące cynamonem i masłem bułeczki to idealny deser do kubka zimowej …
Jeśli kiedykolwiek mieliście problem z ciastem drożdżowym, przychodzę Wam na ratunek! Rad i wskazówek na temat tego, jak upiec idealne ciasto drożdżowe, jest multum. Dlatego …
Drożdżówki z makiem to jeden z uwielbianych przez wszystkich klasyków z dzieciństwa. Czy można było wyobrazić sobie pyszniejszą przekąskę do szkoły, a później do pracy? …
Te bułeczki dyniowe z cynamonem, to jeden z najlepszych wypieków w mojej historii. Są bardzo proste do zrobienia, super puszyste i obłędnie pyszne! Będą smakować …
Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego jest puszyste i mocno dyniowe, z wyczuwalną nutą korzennych przypraw. Dodatek kremu z serka śmietankowego idealnie je uzupełnia. …
Ciasto dyniowe z kremowym nadzieniem to ciasto, które będziecie powtarzać kilkukrotnie w najbliższych tygodniach, gwarantuję! Jest idealnie wilgotne, nie za słodkie i mocno dyniowe. Kremowe …