Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego jest puszyste i mocno dyniowe, z wyczuwalną nutą korzennych przypraw. Dodatek kremu z serka śmietankowego idealnie je uzupełnia.

Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego – na jego punkcie szaleją Anglicy i Amerykanie

Jeśli oglądacie brytyjskie lub amerykańskie filmy i seriale, których akcja toczy się w okresie jesiennym, to na 99% bohaterowie choć raz wspomnieli o pumpkin spice. Pumpkin spice to nic innego jak mieszanka przypraw do potraw z udziałem dyni. Wśród jej składników można znaleźć cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i goździki.

Gdy zaczyna się wrzesień, wszystko w kawiarniach i cukierniach dostaje przedrostek Pumpkin spice. Można kupić kawy z dodatkiem tej przyprawy, muffiny, babeczki i ciasta. Jednym z najlepszych ciasta dyniowych, jakie jadłam, było ciasto w londyńskiej kawiarni w Notting Hill. Intensywnie pomarańczowy kolor, korzenny, ale nie przytłaczający smak i aksamitny, waniliowy krem przygotowany z serka śmietankowego. Do tego idealnie puszyste, no bajka!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Krem z serka śmietankowego

To ciasto dyniowe nie byłoby tak samo dobre bez aksamitnego kremu. Do przygotowania kremu potrzebujemy tylko 4 składników: masła w temperaturze pokojowej, cukru pudru, ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią (nie wanilinowego!) i właśnie serka śmietankowego. Może to być często wykorzystywany w wypiekach serek Philadelphia, ale ja przeważnie decyduję się na jego budżetowego, polskiego brata, czyli serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy. Jest o połowę tańszy, a konsystencja i smak taka sama jak w przypadku serka Philadelphia.

ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

Jak przygotować puree z dyni?

Przygotowanie puree z dyni to nic trudnego, ale doliczcie dodatkowe 40-60 minut oczekiwania na pieczenie.

Dynię należy umyć, przekroić na pół i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-60 minut (w zależności od wielkości dyni).

Po tym czasie wyjmujemy dynię z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wyjmujemy łyżką miąższ ze skóry i przekładamy do na sito, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie przekładamy do blendera lub malaksera, kilka obrotów i puree gotowe!

ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na ciasta i słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

5 na 1 głos

Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

Idealne ciasto na jesień – puszyste, wilgotne, mocno dyniowe, z lekko korzennym aromatem i aksamitnym kremem waniliowym.
Porcje 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia 20 x 30 cm

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 240 ml oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 280 g cukru brązowego demerara
  • 20 g cukru z wanilią
  • 420 g puree z dyni

Krem

  • 250 g serka śmietankowego
  • 120 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 15 g cukru z wanilią

Kroki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Suche składniki na ciasto (oprócz cukru), czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy wymieszaj w misce.
  • W drugiej misce umieść mokre składniki, czyli olej, jajka, puree z dyni* z cukrem demerara i cukrem z wanilią. Ubij je do powstania jednolitej, jasnej masy.
  • Zmniejsz obroty w mikserze i dodawaj partiami suche składniki. Mieszaj nie za długo, tylko do połączenia wszystkich składników.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj silikonową szpatułką.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
  • Gdy ciasto chwilę przestygnie przełóż je na kratkę do studzenia do całkowitego ochłodzenia.
  • Gdy ciasto będzie już ostudzone, możesz przygotować krem. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę.
  • Wysmaruj górę ciasta kremem i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby krem mógł stężeć.

Rady

*PUREE Z DYNI
Dynię należy umyć, przekroić na pół (jeśli jest bardzo duża, to można ją przekroić na jeszcze mniejsze fragmenty) i ułożyć skórą do góry na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół i pieczemy przez 40-60 minut, w zależności od jej wielkości. Wyjmujemy, odczekujemy, aż będzie chłodna. Wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy na sitko, by odsączyć zbędną wodę (można pominąć przy dyni hokkaido). Następnie przekładamy dynię do blendera. Miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto ucierane, ciasto z dyni, dynia, jesienne ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl