Soczysty pieczony kurczak w maślance

Soczysty pieczony kurczak w maślance to przepyszny pomysł na obiad, który zasmakuje każdemu!

Rozpływające się w ustach, miękkie i soczyste mięso kurczaka po prostu oczarowuje! Jego przygotowanie jest super proste, idealne dla początkujących adeptów domowego gotowania.

Pieczony kurczak w maślance. Co daje moczenie mięsa w maślance?

Ile razy słyszałam, że „pieczony kurczak jest zawsze suchy”. Kto tak mówi, ewidentnie nie zna tego przepisu na ultra soczystego kurczaka w maślance.

Prosta marynata, której podstawą jest maślanka i sól, działa tutaj jak solanka. Sprawia, że mięso staje się delikatniejsze, bardziej kruche i aromatyczne. W efekcie otrzymujemy najbardziej soczystego, pełnego smaku pieczonego kurczaka.

Soczysty kurczak w maślance

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Soczysty pieczony kurczak w maślance. Przepis Nigelli Lawson

Pomysł na marynowanie kurczaka w maślance podsunęła mi mistrzyni prostych, domowych smaków, czyli Nigella Lawson. Jeśli śledzicie regularnie bloga, to wiecie, że jestem fanką jej przepisów i wielu z nich jestem wierna od lat (chyba nie ma bardziej obłędnego ciasta czekoladowego niż jej czekoladowa chmura).

Nigella nie przygotowuje wykwintnych dań rodem z restauracji z gwiazdkami Michelin. To mistrzyni nieskomplikowanego gotowania i przepisów idealnych dla początkujących.

To ona nauczyła mnie, że nie potrzeba kilkunastu przypraw i sosów, by wydobyć to, co najlepsze z potrawy. Coś absolutnie przepysznego można wyczarować z podstawowych składników dostępnych w lodówce.

Dowodem na to jest właśnie ten soczysty pieczony kurczak w maślance.

Soczysty pieczony kurczak w maślance

Pieczony kurczak w maślance – wskazówki

Ten soczysty pieczony kurczak w maślance jest bardzo prosty w przygotowaniu. By wyszedł idealnie, pamiętaj o kilku punktach.

Dobre mięso. Wybierając kurczaka, staraj się kupować świeże mięso od sprawdzonych dostawców. Gdy kupujesz mięso w markecie, warto zdecydować się na kurczaka z chowu bez antybiotyków. Różnica w smaku, w porównaniu z drobiem z masowej produkcji, jest wyraźnie zauważalna.

Marynowanie. Minimalny czas trzymania kurczaka w marynacie to 2 godziny. Jednak z doświadczenia wiem, że najsmaczniejszy i najdelikatniejszy będzie po spędzeniu minimum 10 godzin w lodówce.

Dodatkowe przyprawy. Urok tego kurczaka w maślance polega na jego prostocie. Nie musicie dodawać do niego żadnych dodatkowych przypraw oprócz soli. Jeśli jednak macie ochotę poeksperymentować, to polecam dosypanie nieco zmielonej papryczki chilli lub kuminu.

Soczysty pieczony kurczak w maślance

Z czym podawać kurczaka w maślance?

Do pieczonego kurczaka w maślance proponuję chrupiące pieczone ziemniaki, frytki lub puree ziemniaczane.

Jeśli chodzi zaś o zieleninę to świetnie sprawdzi się domowa sałatka coleslaw, gotowane na parze brokuły czy fasolka szparagowa.

Sprawdź też inne pomysły na obiad dla całej rodziny:

Leczo z cukinii

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Gołąbki bez zawijania

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Szarpana wieprzowina. Pulled pork

Soczysty kurczak w maślance

Soczysty pieczony kurczak w maślance

Ten przepyszny, delikatny i soczysty kurczak w maślance to idealny pomysł na obiad dla zabieganych. Wieczór wcześniej ekspresowo marynujemy kurczaka, a następnego dnia siup do piekarnika i gotowe!
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 hours
Porcje: 4

Składniki 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 50 ml oleju
  • 400 ml maślanki
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka chilli opcjonalnie
  • świeży rozmaryn

Kroki

  • Umieść kurczaka w dużej torebce strunowej lub w misce.
  • Dodaj maślankę, olej, sól, czosnek, miód i świeżo zmielony pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj i ułóż kurczaka tak, by cały był przykryty marynatą.
  • Zamknij torebkę lub szczelnie przykryj miskę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (optymalnie na całą noc; kurczaka w marynacie można trzymać do dwóch dni).
  • Wyjmij mięso z lodówki na minimum 1 godzinę przed rozpoczęciem pieczenia (powrót do temperatury pokojowej to gwarancja, że mięso równomiernie się upiecze).
  • Nastaw piekarnik na 220 °C
  • Przełóż mięso do formy do pieczenia (najlepiej żeliwnej; jeśli takiej nie masz, pamiętaj by nasmarować blachę olejem lub wyłożyć ją folią do pieczenia), zdejmując z niego jak najwięcej marynaty.
  • Skrop kurczaka delikatnie olejem i wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C
  • Piecz przez kolejne 20 minut.
  • Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką coleslaw.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: kurczak, kurczak w maślance, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, pieczone udka kurczaka, pieczony kurczak, prosty obiad, rodzinny obiad, udka z kurczaka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl