Soczysty pieczony kurczak w maślance

Soczysty pieczony kurczak w maślance to przepyszny pomysł na obiad, który zasmakuje każdemu!

Rozpływające się w ustach, miękkie i soczyste mięso kurczaka po prostu oczarowuje! Jego przygotowanie jest super proste, idealne dla początkujących adeptów domowego gotowania.

Pieczony kurczak w maślance. Co daje moczenie mięsa w maślance?

Ile razy słyszałam, że “pieczony kurczak jest zawsze suchy”. Kto tak mówi, ewidentnie nie zna tego przepisu na ultra soczystego kurczaka w maślance.

Prosta marynata, której podstawą jest maślanka i sól, działa tutaj jak solanka. Sprawia, że mięso staje się delikatniejsze, bardziej kruche i aromatyczne. W efekcie otrzymujemy najbardziej soczystego, pełnego smaku pieczonego kurczaka.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Soczysty pieczony kurczak w maślance. Przepis Nigelli Lawson

Pomysł na marynowanie kurczaka w maślance podsunęła mi mistrzyni prostych, domowych smaków, czyli Nigella Lawson. Jeśli śledzicie regularnie bloga, to wiecie, że jestem fanką jej przepisów i wielu z nich jestem wierna od lat (chyba nie ma bardziej obłędnego ciasta czekoladowego niż jej czekoladowa chmura).

Nigella nie przygotowuje wykwintnych dań rodem z restauracji z gwiazdkami Michelin. To mistrzyni nieskomplikowanego gotowania i przepisów idealnych dla początkujących.

To ona nauczyła mnie, że nie potrzeba kilkunastu przypraw i sosów, by wydobyć to, co najlepsze z potrawy. Coś absolutnie przepysznego można wyczarować z podstawowych składników dostępnych w lodówce.

Dowodem na to jest właśnie ten soczysty pieczony kurczak w maślance.

Pieczony kurczak w maślance – wskazówki

Ten soczysty pieczony kurczak w maślance jest bardzo prosty w przygotowaniu. By wyszedł idealnie, pamiętaj o kilku punktach.

Dobre mięso. Wybierając kurczaka, staraj się kupować świeże mięso od sprawdzonych dostawców. Gdy kupujesz mięso w markecie, warto zdecydować się na kurczaka z chowu bez antybiotyków. Różnica w smaku, w porównaniu z drobiem z masowej produkcji, jest wyraźnie zauważalna.

Marynowanie. Minimalny czas trzymania kurczaka w marynacie to 2 godziny. Jednak z doświadczenia wiem, że najsmaczniejszy i najdelikatniejszy będzie po spędzeniu minimum 10 godzin w lodówce.

Dodatkowe przyprawy. Urok tego kurczaka w maślance polega na jego prostocie. Nie musicie dodawać do niego żadnych dodatkowych przypraw oprócz soli. Jeśli jednak macie ochotę poeksperymentować, to polecam dosypanie nieco zmielonej papryczki chilli lub kuminu.

Z czym podawać kurczaka w maślance?

Do pieczonego kurczaka w maślance proponuję chrupiące pieczone ziemniaki, frytki lub puree ziemniaczane.

Jeśli chodzi zaś o zieleninę to świetnie sprawdzi się domowa sałatka coleslaw, gotowane na parze brokuły czy fasolka szparagowa.

Soczysty kurczak w maślance

Sprawdź też inne pomysły na obiad dla całej rodziny:

Leczo z cukinii

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Gołąbki bez zawijania

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Szarpana wieprzowina. Pulled pork

Soczysty kurczak w maślance

Soczysty pieczony kurczak w maślance

Ten przepyszny, delikatny i soczysty kurczak w maślance to idealny pomysł na obiad dla zabieganych. Wieczór wcześniej ekspresowo marynujemy kurczaka, a następnego dnia siup do piekarnika i gotowe!
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 4

Składniki 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 50 ml oleju
  • 400 ml maślanki
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka chilli opcjonalnie
  • świeży rozmaryn

Kroki

  • Umieść kurczaka w dużej torebce strunowej lub w misce.
  • Dodaj maślankę, olej, sól, czosnek, miód i świeżo zmielony pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj i ułóż kurczaka tak, by cały był przykryty marynatą.
  • Zamknij torebkę lub szczelnie przykryj miskę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (optymalnie na całą noc; kurczaka w marynacie można trzymać do dwóch dni).
  • Wyjmij mięso z lodówki na minimum 1 godzinę przed rozpoczęciem pieczenia (powrót do temperatury pokojowej to gwarancja, że mięso równomiernie się upiecze).
  • Nastaw piekarnik na 220 °C
  • Przełóż mięso do formy do pieczenia (najlepiej żeliwnej; jeśli takiej nie masz, pamiętaj by nasmarować blachę olejem lub wyłożyć ją folią do pieczenia), zdejmując z niego jak najwięcej marynaty.
  • Skrop kurczaka delikatnie olejem i wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C
  • Piecz przez kolejne 20 minut.
  • Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką coleslaw.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: kurczak, kurczak w maślance, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, pieczone udka kurczaka, pieczony kurczak, prosty obiad, rodzinny obiad, udka z kurczaka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl