Szarpana wieprzowina. Pulled pork

Szarpana wieprzowina, czyli po angielsku pulled pork, to przepyszny sposób na przygotowanie mięsa wieprzowego. Taka wieprzowina jest super soczysta – po prostu rozpływa się w ustach! Możecie ją wykorzystać do zrobienia burgera, kanapki, tacosów czy tortilli.

Szarpana wieprzowina będzie rewelacyjnie smakować z dodatkiem salsy pomidorowej, guacamole czy sałatki coleslaw.

W tym przepisie pokażę Wam 3 metody przygotowania pulled pork:

  • w piekarniku
  • w szybkowarze (pressure cooker) / multicookerze
  • w wolnowarze (slow cooker)

Szarpana wieprzowina – klasyk amerykańskiego BBQ

Szarpana wieprzowina (ang. pulled pork) to jedno z niewielu dań kuchni amerykańskiej, które robię bardzo często. To też jedna z tych potraw, o którą regularnie pytają znajomi i rodzina. Nie zliczę nawet, ile razy rozsyłałam ten przepis bliskim. A teraz mogę się nim podzielić z Wami.

Ta szarpana wieprzowina to naprawdę niebo w gębie. Miękka, mega soczysta i pełna smaku! Nie potrzeba do niej specjalnych dodatków czy sosów – jest tak smaczna, że nie ma co jej zagłuszać innymi, intensywnymi składnikami. Wystarczy sałata, szybka salsa pomidorowa, może kilka plasterków cebulki i tyle – pyszny obiad z pulled pork w roli głównej gotowy.

Szarpana wieprzowina

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jakie mięso do szarpanej wieprzowiny?

Żeby szarpana wieprzowina wyszła soczysta i rozpływała się w ustach warto wybrać kawałek mięsa z tłuszczykiem, jak karkówka czy łopatka wieprzowa. Obie te części są poprzerastane warstwami tłuszczu, a jak wszyscy wiemy tłuszcz = smak (tak, to niestety prawda).

Oczywiście, możecie też spróbować przygotować pulled pork z chudszego kawałka wieprzowiny, np. z szynki lub schabu, ale najlepszy efekt będzie ze wspomnianej karkówki i łopatki.

Szarpana wieprzowina

Jak przyprawić szarpaną wieprzowinę?

Kluczem do uzyskania przepysznego, soczystego i rozpływającego się w ustach mięsa jest odpowiednie przyprawienie. Szarpana wieprzowina z tego przepisu zyskuje swój niepowtarzalny aromat i idealną konsystencję dzięki wyjątkowej mieszance przypraw i dodatków.

Znajdziecie tu m.in:

  • cynamon
  • gałkę muszkatołową
  • paprykę wędzoną
  • oregano
  • sos Worcestershire
  • passatę pomidorową
  • sok z pomarańczy

Sok z pomarańczy i ocet jabłkowy sprawiają, że ta szarpana wieprzowina jest niesamowicie soczysta i krucha. Aromatyczne przyprawy, zwłaszcza wędzona papryka i kumin, nadają jej wyjątkowy smak, dzięki któremu żaden sos nie jest tu już potrzebny.

Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina z piekarnika i z szybkowaru

Pulled pork możecie przygotować w domu na kilka sposobów.

Sposób nr 1 to pieczenie mięsa przez kilka godzin (ok. 5h) w piekarniku w niskiej temperaturze. Wieprzowina jest w zamkniętym naczyniu i powoli dochodzi do idealnej konsystencji.

Sposób nr 2 to przygotowanie mięsa w szybkowarze / multicookerze. Gotowanie pod ciśnieniem zdecydowanie oszczędza czas – dzięki niemu szarpana wieprzowina może być gotowa już w 1 godzinę!

Sposób nr 3 to szarpana wieprzowina z wolnowaru. Mięso gotuje się powoli przez 7-8h, aż staje się super miękkie.

Każda z tych metod jest tak samo dobra. Wybierzcie tę, która najlepiej Wam pasuje i jest dla Was najwygodniejsza.

Szarpana wieprzowina

Co zrobić z szarpanej wieprzowiny?

Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie takiej wieprzowiny jest pulled pork sandwich, czyli kanapka z mięsem w bułce burgerowej lub brioszce, najczęściej w towarzystwie sałatki coleslaw.

Możecie też wykorzystać szarpaną wieprzowinę w do przygotowania tacos, tortilli czy burgerów. Będzie też pysznie smakować w towarzystwie ziemniaczanego lub kalafiorowego puree z dodatkiem zieleniny.

Sprawdź też inne pomysły na pyszny obiad:

Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

Afelia. Cypryjski gulasz wieprzowy

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina. Pulled pork

Szarpana wieprzowina (pulled pork) to niesamowicie aromatyczne i soczyste mięso, które idealnie pasuje do kanapek, tortilli, burgerów czy tacos.
5 na 8 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 5 godziny 15 min.
Porcje: 8 porcji

Składniki 

  • kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • ½ pomarańczy
  • 3 łyzki passaty pomidorowej
  • łyżki sosu Worcestershire
  • łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 duża cebula

Kroki

Marynata

  • W misce wymieszaj kumin, wędzoną paprykę, słodką paprykę, gałkę muszkatołową i oregano.
  • Oczyść karkówkę, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj mieszanką przypraw. Odstaw na 30 minut w temp. pokojowej lub nawet na całą noc do lodówki.
  • Wymieszaj w kubku lub w misce sos Worcestershire, ocet, sok z 1/2 pomarańczy, passatę pomidorową, cukier i sól. Polej miksturą mięso i natrzyj.

Przygotowanie w piekarniku

  • Cebulę pokrój w grube plastry i ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego z pokrywką.
  • Ułóż karkówkę na cebuli i przykryj pokrywką.
  • Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 140 °C. Piecz przez 5 godzin. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 20 minut pieczenia.
  • Gdy mięso ostygnie, rozszarp je dwoma widelcami na mniejsze części.

Szybkowar (pressure cooker) / multicooker

  • Pokrój zamarynowane w suchych przyprawach mięso na 4-5 kawałków. Ustaw urządzenie na tryb smażenia i podsmaż każdy z kawałków, by lekko się zrumienił.
  • Wymieszaj w kubku lub w misce sos Worcestershire, ocet, sok z 1/2 pomarańczy, passatę pomidorową, cukier i sól. Dodaj do mięsa.
  • Dodaj pokrojoną w grube plastry cebulę i gotuj pod ciśnieniem (tryb High) przez 1 godzinę.
  • Po tym czasie otwórz pokrywę i gotuj mięso (tryb Simmer) przez jeszcze 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Gdy mięso ostygnie, rozszarp je dwoma widelcami na mniejsze części.

Wolnowar (slowcooker)

  • Pokrój zamarynowane w suchych przyprawach mięso na 4-5 kawałków. Ustaw urządzenie na tryb smażenia i podsmaż każdy z kawałków, by lekko się zrumienił.
  • Wymieszaj w kubku lub w misce sos Worcestershire, ocet, sok z 1/2 pomarańczy, passatę pomidorową, cukier i sól. Dodaj do mięsa.
  • Dodaj pokrojoną w grube plastry cebulę i gotuj w trybie Low przez 7-8 godzin, aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo je rozdzielić widelcami na mniejsze części.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z piekarnika, pomysł na obiad multicooker, pomysł na obiad slowcooker, pomysł na obiad szybkowar, prosty obiad, prosty przepis, pulled pork, pulled pork sandwich, rodzinny obiad, rwana wieprzowina, szarpana wieprzowina, tacos z wieprzowiną, tortilla z szarpaną wieprzowiną, wieprzowina

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Mistrzostwo, idealna kompozycja przypraw, coś naprawdę pysznego

  2. 5 gwiazdek
    Robiłam już wielokrotnie szarpaninke z tego przepisu z małą modyfikacja, tj dodałam cynamon jak jest sugerowane w powyższym opisie. Mięsko wychodzi przepyszne

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

5 from 8 votes (6 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl