Kawa mrożona to bardzo prosty w przygotowaniu, pyszny napój kawowy, który będzie idealnym orzeźwieniem na upalne dni.
Do przygotowania najprostszej i najszybszej wersji kawy mrożonej potrzebujecie tylko 4 składników.
Kawa mrożona – prosty przepis
Najprostsza kawa mrożona to pyszny napój do picia na co dzień – lekka, orzeźwiająca, idealna na upały.
Wiem, że istnieje mnóstwo wariantów tego napoju z rozmaitymi dodatkami. Wśród najpopularniejszych znajdziecie m.in. lody, ciasteczka, pasty orzechowe, syropy.
Kawa mrożona z takimi dodatkami jest oczywiście przepyszna, ale jej przygotowanie jest bardziej pracochłonne, a kalorii zdecydowanie więcej niż w klasycznej wersji.
Dlatego osobom, które zwracają uwagę na liczbę spożywanych kalorii i ilość cukru oraz tym, którzy lubią naprawdę minimalistyczne przepisy polecam ultra prostą kawę mrożoną z tego przepisu.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jak zrobić kawę mrożoną w domu bez blendera?
Do przygotowania najprostszej wersji tego napoju kawowego potrzebujecie tylko 4 składników:
- kawy,
- cukru brązowego
- mleka
- lodu
Kawa do przygotowania kawy mrożonej może być zarówno rozpuszczalna, jak i z ekspresu. Najlepiej, żeby była mocna, aromatyczna, by mleko nie zdominowało całkowicie jej smaku.
Nawet jeśli nie słodzicie na co dzień kawy czy herbaty, bardzo polecam Wam dodać nieco cukru trzcinowego. Napój zdecydowanie zyska na smaku.
Podkreślam, że mam na myśli brązowy cukier ze względu na charakterystyczny, karmelowy aromat, który zawdzięcza zawartości melasy. Biały cukier niestety nie da tego pysznego posmaku.
Jeśli chodzi o mleko, możecie użyć dowolnego rodzaju: klasyczne krowie, bez laktozy (mój najczęstszy wybór) czy też „mleko” roślinne.
Kawa mrożona – dodatki
Kawa mrożona, którą dziś Wam proponuję, to taki napój w wersji fit – z minimalną ilością cukru i kalorycznych dodatków.
Jeśli jednak macie ochotę zaszaleć, możecie dodać do kawy rozmaite dodatki, jak np.:
- lody
- syrop do kawy
- bita śmietana
- czekolada
- ciasteczka

Sprawdź też inne przepisy na orzeźwiające napoje:
Lemoniada z pomarańczą, cytryną i miętą
Karkade – egipska mrożona herbata z hibiskusa

Kawa mrożona
Składniki
- 150 ml kawy przestudzonej, najlepiej z ekspresu
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- ¾ szklanki kostek lodu
Kroki
- Zaparz kawę. Wsyp do niej cukier, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
- Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu i wlej mleko.
- Dodaj ostudzoną kawę i wymieszaj.
- Opcjonalnie dodaj łyżkę lodów waniliowych.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Uwielbiam kawę mrożoną w ciągu całego roku! Tyle, że nie używam bitej śmietany, a za pomocą spieniacza Ariete ubijam sobie mleko :))