Halloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Ciągnący się ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie.
Halloumi zapiekane po grecku – smak słonecznego lata
Obiady jednogarnkowe są idealnym pomysłem na dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. W takie właśnie dni sprawdzi się to szybkie i proste danie – halloumi zapiekane po grecku.
Wystarczy przygotować szybki sos pomidorowy z fasolą i bakłażanem, ułożyć na nim pokrojony ser, wstawić do piekarnika i czekać, aż halloumi się zarumieni, a sos nasiąknie cudownym aromatem przypraw.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Halloumi – pyszny cypryjski ser
Bez halloumi to danie nie byłoby tak obłędnie pyszne. Ten cypryjski ser jest wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Przez wielu uważany jest za jeden z najlepszych zamienników mięsa, dzięki intensywnemu smakowi i charakterystycznej konsystencji – po grillowaniu lub pieczeniu nabiera on wspaniałej chrupkości i lekko się ciągnie.
Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie dajcie mu szansę! Jestem pewna, że będziecie to niego regularnie wracać.


Halloumi zapiekane po grecku – śródziemnomorska inspiracja
Kuchnia grecka i ogólnie kuchnia śródziemnomorska są mi bardzo bliskie. Gdy przygotowuje nowe dania często wykorzystuję produkty i smaki, które kojarzą mi się z regionem Morza Śródziemnego. I dlatego znajdziemy tu ser halloumi, który pochodzi z Cypru, ale jest też bardzo popularny w Grecji.
Jest też zapiekana fasola z pomidorami, czyli nic innego jak popularne greckie danie gigantes plaki. Natomiast dodatek bakłażana dodaje nutę à la moussaka. Aromatyczne przyprawy łączą wszystko we wspaniałe danie, które można by serwować w greckiej tawernie na Krecie.



Sprawdź też inne pomysły na obiad w stylu kuchni śródziemnomorskiej:
Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Halloumi zapiekane po grecku
Składniki
- 400 g krojonych pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 225 g sera halloumi
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Przekrój bakłażana wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Pokrój halloumi w plastry o grubości ok 1½ cm.
- Na patelni rozgrzej nieco oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na niedużym ogniu, aż zrobi się miękka.
- Dodaj czosnek, bakłażana, słodką paprykę, wędzoną paprykę i kumin. Smaż przez 3-4 minuty.
- Następnie dodaj pomidory, fasolę, sól, pieprz i bazylię. Wymieszaj i smaż przez 10 minut.
- W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
- Przełóż sos do żaroodpornego naczynia i ułóż na nim plastry halloumi. Skrop nieco oliwą, posyp oregano i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, aż ser się zarumieni.
- Podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Danie jest przepyszne! Robiłam już kilkukrotnie. Okazało się trafione jako dodatek do kiełbasek z ogniska, a z braku bakłażana zdarzyło mi się użyć cukinii i też smakowało super.
Super, bardzo się cieszę 🙂 A modyfikacja z cukinią brzmi super!
Krojone pomidory to pewnie chodzi o te z puszki czy świeże pokrojone
W sezonie polecam świeże, a z puszki mogą być cały rok 🙂
Super bo dałam świeże i zastanawiałam się czy nie zepsuje
Czy sam sos można zamrozić?
Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że da radę 🙂
Czy naczynie żaroodporne przez cały czas pieczenia ma być zakryte?
Ma być odkryte.