Halloumi zapiekane po grecku

Halloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Ciągnący się ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie.

Halloumi zapiekane po grecku – smak słonecznego lata

Obiady jednogarnkowe są idealnym pomysłem na dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. W takie właśnie dni sprawdzi się to szybkie i proste danie – halloumi zapiekane po grecku.

Wystarczy przygotować szybki sos pomidorowy z fasolą i bakłażanem, ułożyć na nim pokrojony ser, wstawić do piekarnika i czekać, aż halloumi się zarumieni, a sos nasiąknie cudownym aromatem przypraw.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Halloumi – pyszny cypryjski ser

Bez halloumi to danie nie byłoby tak obłędnie pyszne. Ten cypryjski ser jest wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Przez wielu uważany jest za jeden z najlepszych zamienników mięsa, dzięki intensywnemu smakowi i charakterystycznej konsystencji – po grillowaniu lub pieczeniu nabiera on wspaniałej chrupkości i lekko się ciągnie.

Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie dajcie mu szansę! Jestem pewna, że będziecie to niego regularnie wracać.

Halloumi zapiekane po grecku – śródziemnomorska inspiracja

Kuchnia grecka i ogólnie kuchnia śródziemnomorska są mi bardzo bliskie. Gdy przygotowuje nowe dania często wykorzystuję produkty i smaki, które kojarzą mi się z regionem Morza Śródziemnego. I dlatego znajdziemy tu ser halloumi, który pochodzi z Cypru, ale jest też bardzo popularny w Grecji.

Jest też zapiekana fasola z pomidorami, czyli nic innego jak popularne greckie danie gigantes plaki. Natomiast dodatek bakłażana dodaje nutę à la moussaka. Aromatyczne przyprawy łączą wszystko we wspaniałe danie, które można by serwować w greckiej tawernie na Krecie.

Sprawdź też inne pomysły na obiad w stylu kuchni śródziemnomorskiej:

Dorsz alla livornese

Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Lasagne bolognese

Pomidorowe risotto

Halloumi zapiekane po grecku

Halloumi zapiekane po grecku

Halloumi zapiekane po grecku to wspaniały pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad bez mięsa w stylu śródziemnomorskim.
5 na 6 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 hour
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g sera halloumi
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Przekrój bakłażana wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Pokrój halloumi w plastry o grubości ok 1½ cm.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na niedużym ogniu, aż zrobi się miękka.
  • Dodaj czosnek, bakłażana, słodką paprykę, wędzoną paprykę i kumin. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Następnie dodaj pomidory, fasolę, sól, pieprz i bazylię. Wymieszaj i smaż przez 10 minut.
  • W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Przełóż sos do żaroodpornego naczynia i ułóż na nim plastry halloumi. Skrop nieco oliwą, posyp oregano i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, aż ser się zarumieni.
  • Podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bakłażan, biała fasola, fasola, fit obiad, fit przepis, halloumi, jarski obiad, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, pomidory, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ser halloumi, sos pomidorowy, szybki obiad, tani obiad, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Danie jest przepyszne! Robiłam już kilkukrotnie. Okazało się trafione jako dodatek do kiełbasek z ogniska, a z braku bakłażana zdarzyło mi się użyć cukinii i też smakowało super.

    1. Aga Author says:

      Super, bardzo się cieszę 🙂 A modyfikacja z cukinią brzmi super!

  2. Krojone pomidory to pewnie chodzi o te z puszki czy świeże pokrojone

    1. Aga Author says:

      W sezonie polecam świeże, a z puszki mogą być cały rok 🙂

      1. Super bo dałam świeże i zastanawiałam się czy nie zepsuje

  3. Czy sam sos można zamrozić?

    1. Aga Author says:

      Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że da radę 🙂

  4. Czy naczynie żaroodporne przez cały czas pieczenia ma być zakryte?

    1. Aga Author says:

      Ma być odkryte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl