Sałatka z burakiem, fetą i batatem to pyszny pomysł na zdrową kolację czy pożywny lunch do pracy.
Słodkie, pieczone buraki i bataty w zestawieniu z lekko słonym serem feta, chrupiącymi orzechami włoskimi i aromatycznym winegretem to połączenie, które nigdy nie zawodzi. Jest pysznie i zdrowo.
Sałatka z burakiem, fetą i batatem. Prosta sałatka na kolację
Sałatka to zawsze dobry pomysł na zdrową, pożywną, ale lekką kolację. Jestem przekonana, że ta sałatka z burakiem, fetą i batatem przypadnie Wam do gustu ze względu na idealną mieszankę smaków i tekstur. Słodkie, miękkie warzywa, chrupiące, wyraziste orzechy i lekko kruchy, słony ser – czego chcieć więcej?
No może sosu, który łączy wszystkie składniki w całość i z wolnych elektronów przeistacza je w pyszną sałatkę. Tu mamy rewelacyjny musztardowo-miodowy winegret, który idealnie podkreśla smak tego dania.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Sałatka z pieczonymi warzywami
Uwielbiam smak pieczonych warzyw. Piekarnik wydobywa z nich wyjątkową słodycz i miękkość. Dlatego w tej sałatce wykorzystujemy nie jedno, a dwa pieczone warzywa, czyli buraki i bataty.
Buraki pieczemy w całości, zawinięte w folię aluminiową, dzięki czemu nie wysuszą się i zachowają soczystość, a także piękny kolor. Bataty natomiast wstawiamy do piekarnika pokrojone w dużą kostkę i wysmarowane oliwą. W ten sposób równomiernie się upieką. Oliwa zaś zapobiegnie ich wysuszeniu.
Sałatka z burakiem, fetą i batatem. Co można przygotować wcześniej?
Ta sałatka z burakiem, fetą i batatem może być zrobiona w dniu, kiedy planujecie ją jeść, ale możecie też zaoszczędzić trochę czasu i część składników przygotować nieco wcześniej.
- Sos do sałatki możesz zrobić nawet 6-7 dni wcześniej i przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
- Buraki i bataty możesz upiec do 2 dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Sprawdź też inne pyszne pomysły na kolację:
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Tortilla z szynką, awokado i pomidorem
Sałatka z burakiem, fetą i batatem
Składniki
- 5 buraków
- 3 bataty
- 100 g rukoli
- ½ szklanki orzechów laskowych podprażonych
- 200 g sera feta
- 2 łyżki oliwy
- sól
Winegret
- 7 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz
Kroki
- Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce obok batatów.
- Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i wymieszaj. Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Nastaw minutnik na 30 minut.
- Po 15 minutach przekręć bataty na drugą stronę.
- Po kolejnych 15 minutach (czyli łącznie 30) zdejmij bataty z blachy i przełóż na talerz. Buraki piecz jeszcze dodatkowo 20-30 minut, aż będzie można wbić w nie bez problemu widelec.
- Wyjmij buraki z piekarnika i ostrożnie rozwiń folię. Gdy ostygną, pokrój w dużą kostkę.
- W słoiczku wymieszaj energicznie wszystkie składniki na winegret.
- Na patelni podpraż orzechy. Posiekaj je na mniejsze kawałki.
- Na dużym talerzu ułóż rukolę, buraki, bataty, orzechy i pokruszoną fetę. Polej dressingiem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!