Placki z cukinii z serem i boczkiem

Placki z cukinii z serem i boczkiem to pyszny pomysł na obiad lub kolację. Są proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Nikt im się nie oprze!

Placki z cukinii z serem i boczkiem

Cukinia pojawia się w moich przepisach bardzo często. Jest wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych, jak np. w tym makaronie z cukinią w sosie cytrynowym czy w kurczaku z warzywami. Cukinia może też zastąpić makaron albo nadawać świeżości pysznym klopsikom w sosie pomidorowym.

W moim menu regularnie pojawiają się też niezawodne placki z cukinii w prostej wersji, z dodatkiem sera feta i sosu jogurtowego. Dziś jednak mam dla Was przepis na placki z cukinii z serem i boczkiem – czyli na bogato 🙂

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Wskazówki przygotowania

Cukinia. Cukinia ma w sobie dużo wody, więc gdy używamy jej do przygotowania jakichkolwiek placków, warto pamiętać o 3 ważnych krokach:

  1. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach.
  2. Przełożyć cukinię na sito, posypać dość obficie solą i wymieszać.
  3. Po 20-30 minutach dokładnie wycisnąć wodę z cukinii.

Mąka. W przepisie używam mąki pszennej razowej typ 1850. Możecie użyć innej mąki pszennej, np. luksusowej czy popularnej mąki szymanowskiej typ 480. Wtedy jednak prawdopodobnie będzie musieli zredukować ilość płynu – jasne mąki potrzebują go mniej niż pełnoziarniste.

Ser. Ja najczęściej używam do tego przepisu włoskiego Grana Pandano, bo nadaje plackom idealnej wyrazistości, ale możecie eksperymentować z innymi twardymi serami jak np. parmezan czy cheddar.

Boczek. Warto użyć dobrej jakości boczku, wędzonego drewnem, a nie tylko wysmarowanego dymem wędzarniczym w płynie. Oprócz tradycyjnego, polskiego boczku możecie też użyć włoskiej pancetty.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania główne znajdziesz w zakładce OBIAD

5 na 1 głos

Placki z cukinii z serem i boczkiem

Placki z cukinii z serem i boczkiem to pyszny pomysł na obiad czy kolację. Są super proste w przygotowaniu i nikt im się nie oprze!
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 150 g boczku wędzonego
  • 125 g mąki pszennej razowej
  • 2 duże jaja
  • 3-4 łyżki mleka
  • 40 g sera Grana Padano
  • garść natki pietruszki
  • 1 cebula
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki do podania

Kroki

  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż na sitko. Posyp solą, wymieszaj i zostaw na minimum 15 minut.
  • Cebulę i natkę pietruszki posiekaj.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Smaż przez 5 minut na niedużym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek stanie się rumiany i chrupiący. Zestaw z ognia.
  • Odciśnij dobrze sok z cukinii (możesz to zrobić dłońmi albo za pomocą gazy) i przełóż do miski. Dodaj jaja, mąkę, starty ser Grana Padano, cebulę, natkę pietruszki i lekko przestudzony boczek. Wymieszaj. Jeśli konsystencja jest zbyt sucha (wszystko zależy od wielkości użytych jajek), dodaj więcej mleka.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju. Łyżką stołową układaj placuszki na patelni, rozpłaszczając je łyżką. Smaż przez 2-3 minuty na niedużym ogniu z obu stron, do zarumienienia.
  • Podawaj z jogurtem greckim i dodatkową porcją natki pietruszki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: brunch, kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: boczek, brunch, cukinia, grana padano, lunch, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, parmezan, pełnoziarniste placki, placki, placki śniadaniowe, placki z cukinii, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, szybka kolacja, szybki obiad, tani obiad, zdrowa kolacja, zdrowy lunch

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl