Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to uwielbiana przez wielu klasyka.
Aromatyczny farsz zamykamy w kolorowej papryce, która staje się wspaniale miękka i wyjątkowo słodka dzięki zapiekaniu w piekarniku.
Idealny obiad dla całej rodziny!
Pomysł na szybki obiad
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami pojawia się w mojej kuchni regularnie. Jest prosta w przygotowaniu, przepyszna, pożywna i mogę modyfikować przepis w zależności od tego, co akurat mam w kuchni.
To świetny pomysł na obiad przez cały rok, ale polecam Wam zwłaszcza ten przepis w okresie jesienno-zimowym. Dlaczego?
Ponieważ papryka jest jednym z niewielu warzyw dostępnych w sklepach przez cały rok. To warzywo jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Stanowi fantastyczne źródło błonnika oraz witamin – zwłaszcza A, C i E.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami – zamienniki
Ten przepis na obiad jest fantastyczny dla wszystkich, którzy lubią kombinować w kuchni. Ta papryka faszerowana za każdym razem może smakować inaczej, w zależności od tego, co danego dnia do niej dodacie.
Poniżej znajdziecie kilka propozycji modyfikacji:
Mięso mielone. W przepisie znajdziecie mięso wieprzowo-wołowe, ale możecie równie dobrze użyć dowolnego mięsa mielonego: z indyka, kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, cielęciny.
Ryż. Ja najczęściej dodaję ryż parboiled. To delikatny, biały ryż, który dzięki specjalnej obróbce termicznej przed wyłuskaniem, zachowuje zdecydowanie więcej witamin i mikroelementów niż klasyczny biały ryż.
Możecie jednak użyć dowolnej ryżu (białego, brązowego, basmati, itp.) lub kaszy – bardzo dobrze pasuje kasza orkiszowa, jaglana lub bulgur.
Pieczarki. Jasne czy brązowe pieczarki? Wybór należy do Was. Możecie je też pominąć, jeśli nie jesteście fanami grzybów.
Opcjonalne dodatki. Do urozmaicenia możecie dodać do farszu groszek zielony, kukurydzę, suszone pomidory lub fasolę.


Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na szybki obiad:
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z grzybami
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami
Składniki
- 5 papryk czerwonych lub żółtych
- 550 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu parboiled
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- olej roślinny do smażenia
- sok z ¼ cytryny
Kroki
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Papryki umyj, odkrój górną część – nie wyrzucaj jej, jeszcze się przyda. Oczyść środek z nasion i białych części.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki opłucz i pokrój w niedużą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
- Rozgrzej olej na patelni olej. Dodaj cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj pieczarki, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Smaż przez 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Zdejmij je z patelni i przełóż do miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1-2 łyżki oleju i dodaj mięso. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż aż całe mięso będzie przesmażone.
- Dodaj krojone pomidory i smaż przez 6-8 minut, aż pomidory odparują i całość nieco zgęstnieje.
- Dodaj do mięsa ryż, posiekaną natkę pietruszki i pieczarki z cebulą, wymieszaj.
- Wypełnij wszystkie papryki farszem i ułóż je w nasmarowanym lekko olejem naczyniu do zapiekania. Przykryj papryki czapeczkami.
- Wstaw papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Rady
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Polecam