Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to pyszny pomysł na prosty obiad z piekarnika.

Aromatyczny farsz, którego głównym składnikiem jest mielony indyk, zamykamy w czerwonej lub żółtej papryce, która staje się wspaniale miękka i wyjątkowo słodka dzięki zapiekaniu w piekarniku.

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami – prosty obiad z piekarnika

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami pojawia się w mojej kuchni regularnie. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna, pożywna i łatwo modyfikować przepis w zależności od tego, co akurat jest w kuchni.

Ta faszerowana papryka jest dobrym pomysłem na obiad, kolację czy na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać ją 2-3 minuty w kuchence mikrofalowej i posiłek gotowy!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jakie nadzienie do papryki faszerowanej?

Ta papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to idealny przepis na obiad dla wszystkich, którzy lubią kombinować w kuchni. Za każdym razem może smakować inaczej, w zależności od tego, co danego dnia do niej dodacie.

Poniżej znajdziecie kilka propozycji modyfikacji:

Mięso mielone. W przepisie znajdziecie mięso z indyka, ale możecie równie dobrze użyć dowolnego mięsa mielonego: z kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, cielęciny.

Ryż. Ja najczęściej dodaję ryż parboiled. To delikatny, biały ryż, który dzięki specjalnej obróbce termicznej przed wyłuskaniem, zachowuje zdecydowanie więcej witamin i mikroelementów niż klasyczny biały ryż.

Ta papryka faszerowana będzie świetnie smakować z dowolnym ryżem (białym, brązowym, basmati, itp.) lub kaszą – bardzo dobrze pasuje kasza orkiszowa, jaglana lub bulgur.

Pieczarki. Jasne czy brązowe pieczarki? Wybór należy do Was. Możecie je też w ogóle pominąć, jeśli nie jesteście fanami grzybów.

Opcjonalne dodatki. Do urozmaicenia możecie dodać do farszu groszek zielony, kukurydzę, suszone pomidory lub fasolę.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem – dodatki

Ta papryka faszerowana mięsem mielonym spokojnie obroni się jako samodzielne danie bez dodatków, choć na pewno dodatkowa porcja warzyw nie zaszkodzi. Podawajcie ją z lekką sałatą polaną cytrusowym winegretem lub na szpinaku w sosie pomidorowym.

Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad z piekarnika:

Stek z kalafiora z piekarnika

Zapiekany kurczak po grecku

Pizza BBQ z kurczakiem i wędzonym serem gouda

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą

Lasagne bolognese

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to absolutny klasyk. Pyszny, aromatyczny farsz zamknięty w słodkiej, zapiekanej papryce to mistrzowskie połączenie.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 45 min.
Porcje: 5 porcji

Składniki 

  • 5 papryk czerwonych lub żółtych
  • 550 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu parboiled
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • sok z ¼ cytryny

Kroki

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Papryki umyj, odkrój górną część – nie wyrzucaj jej, jeszcze się przyda. Oczyść środek z nasion i białych części.
  • Posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki opłucz i pokrój w niedużą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
  • Rozgrzej olej na patelni olej. Dodaj cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj pieczarki, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Smaż przez 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Zdejmij je z patelni i przełóż do miseczki.
  • Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1-2 łyżki oleju i dodaj mięso. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż aż całe mięso będzie przesmażone.
  • Dodaj krojone pomidory i smaż przez 6-8 minut, aż pomidory odparują i całość nieco zgęstnieje.
  • Dodaj do mięsa ryż, posiekaną natkę pietruszki i pieczarki z cebulą, wymieszaj.
  • Wypełnij wszystkie papryki farszem i ułóż je w nasmarowanym lekko olejem naczyniu do zapiekania. Przykryj papryki czapeczkami.
  • Wstaw papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.

Wskazówki

Jeśli w trakcie pieczenia zauważysz, że papryki zbyt mocno się rumienią, przykryj je folią aluminiową.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: fit obiad, jednogarnkowiec, klasyczny obiad, mięso mielone, mięso mielone z indyka, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z piekarnika, papryka, papryka faszerowana, papryka faszerowana mięsem mielonym, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl