Te łódeczki z ogórka z pastą z tuńczyka i awokado świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę czy zdrowy dodatek do lunchboxa. Ich przygotowanie zajmuje 10 minut, więc to super pomysł na ostatnią chwilę.
Łódeczki z ogórka z pastą z tuńczyka i awokado
Szukasz zdrowego, szybkiego i pysznego pomysłu na kolację czy lunch do pracy? Te łódeczki z ogórka z pastą z tuńczyka i awokado mają szansę stać się Twoją nową ulubioną przekąską.
Te ogórkowe łódeczki są bezglutenowe i odpowiednie dla osób na diecie keto oraz dla wszystkich tych, którzy ograniczają spożycie węglowodanów.
OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Przekąska na imprezę w 10 minut
Tak jak wspominałam, nawet jeśli goście zaskoczą Was telefon z informacją, że będą za 10 minut, nie będziecie musieli ich witać z pustymi rękami. Dokładnie tyle potrzebujecie, by przygotować te pyszne łódeczki z ogórka z pastą z tuńczyka i awokado.
By je zrobić potrzebujecie:
- długie ogórki
- tuńczyka z puszki – mój ulubiony to ten w oliwie, ale może być też standardowy w oleju lub w sosie własnym, zwłaszcza jeśli pilnujecie liczby spożywanych kalorii i tłuszczów
- dojrzałe, miękkie awokado
- majonez
- musztarda Dijon – może być też inna Wasze ulubiona musztarda, ale polecam użyć ostrej
- płatki chilli
- zielenina – natka pietruszki, szczypiorek, koperek
Dokładny sposób przygotowania znajdziecie w ramce poniżej.
Sprawdź też inne pomysły na przekąski na imprezę:
Sushi z ogórka z wędzonym łososiem
Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Pomidorowa bomba z burratą i sosem bazyliowym
Łódeczki z ogórka z pastą z tuńczyka i awokado
Składniki
- 2 długie ogórki
- 1 puszka tuńczyka
- 1 awokado
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- 1 łyżka koperku posiekanego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo
- sezam do posypania
Kroki
- W misce wymieszaj awokado, tuńczyka, natkę pietruszki, szczypior, koperek, płatki chili, musztardę i majonez. Dopraw do smaku solą i pieprzem.1 puszka tuńczyka, 1 awokado, 1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczka płatków chilli, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka szczypiorku, 1 łyżka koperku, sól, świeżo zmielony pieprz
- Ogórki przekrój na mniejsze części i wydrąż za pomocą łyżeczki.2 długie ogórki
- Nadziej pastą ogórki, posyp sezamem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej i oceń przepis, klikając w gwiazdki. Pamiętaj też, by oznaczyć @przepisynatalerzu w social mediach.