Tarta z burakami i kozim serem

Tarta z burakami i kozim serem na cieście z mąki orkiszowej to idealny pomysł na zdrowy obiad czy kolację. Można ją jeść na zimno i na ciepło – w obu wersjach smakuje przepysznie!

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem – pomysł na kolację fit

Co najczęściej jecie na kolację? Jeżeli powiecie, że kanapki, to ja jeszcze nie tak dawno też byłam w tej frakcji. Śniadania, lunche i obiady zawsze były urozmaicone, zaplanowane i pięknie przygotowane, a kolację traktowałam po macoszemu. Kończyło się przeważnie na ekspresowym przeglądzie lodówki i przygotowaniu kanapek z tego, co jeszcze się tam ostało.

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Nie mam absolutnie nic przeciw kanapkom, ale ile można? 😉 Postanowiłam więc zmienić nieco swoje przyzwyczajenia i zadbać też o urozmaicenie ostatniego posiłku w ciągu dnia. Od tej pory na kolację pojawiają się różne sałatki, tortille i właśnie tarty. Zwłaszcza te ostatnie skradły moje serce. I talerz.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Tarty, takie jak ta orkiszowa tarta z burakami i kozim serem, to sycący i zdrowy posiłek. Kawałek tarty zawiera dużo błonnika i białka, dzięki czemu przez długi czas czujemy się zdrowo najedzeni.

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Mój ulubieniec orkisz

Orkisz odkryłam kilkanaście lat temu i od tej pory regularnie wykorzystuję go w mojej kuchni. Najczęściej pojawia się u mnie w formie mąki orkiszowej, która od pewnego czasu jest coraz powszechniej dostępna w sklepach.

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Bardzo cieszy mnie rosnąca popularność mąki orkiszowej, bo to samo dobro. Wypieki przygotowane z jej udziałem mają delikatny, lekko orzechowy smak. Pieczywo orkiszowe czy orkiszowe bułeczki to fantastyczny zamiennik popularnego, białego pieczywa. Mąką orkiszowa świetnie się sprawdzi także w tartach, naleśnikach, pancake’ach, ciastach i ciasteczkach, a także kluskach i makaronach.

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Orkisz może się pochwalić również wyjątkowymi walorami zdrowotnymi i na pewno można to prastare zboże zakwalifikować do kategorii superfoods. Znajdziemy w nim rodanid – wyjątkowy naturalny antybiotyk. Działa on antybakteryjnie, antyalergicznie i przeciwzapalnie, pomaga zmniejszać poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ krążenia, a także wspomaga odbudowę tkanki mięśniowej.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na tarty znajdziesz w zakładce WYPIEKI

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Oprócz tego orkisz zawiera duże ilości wysokowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, żelaza, fosforu, a także witamin A, E, D i witamin z grupy B.

Mówiłam, że to samo dobro 🙂

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem – najważniejsze składniki

Buraki. Cieszę się, że buraki, podobnie jak orkisz, wracają do łask. Z dzieciństwa pamiętam buraki głównie pod postacią jarzynki do obiadu albo barszczu. Teraz jednak wiem, że opcji podania tego warzywa jest zdecydowanie więcej. Ja preferuję pieczone buraki. I dokładnie w takiej postaci pojawiają się one w tym przepisie.

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Kozi ser. Jedni kochają, drudzy nienawidzą. Ja jestem ogólnie nabiałowy człowiek, więc kozi ser uwielbiam. Gdyby był trochę tańszy, to pewnie pojawiałby się w mojej lodówce cały czas. Jeśli ostrożnie podchodzicie do koziego sera, ze względu na jego specyficzny zapach i smak, spróbujcie twarogowej roladki. Bardziej wytrawnym graczom polecam koziego pleśniaka.

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Jajka. Większość moich tart przygotowuję z dodatkiem masy-śmietanowo jajecznej (przykład: tarta z kurkami lub tarta z cukinią). I już tradycyjnie przypomnę moją prośbę – nie kupujcie “trójek”, czyli jajek z chowu klatkowego. Starajcie się wybierać prawdziwe jaja wiejskie, jaja z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Jajka od szczęśliwych kurek smakują zdecydowanie lepiej.

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Śmietana. Wydawałoby się, że nie problem kupić śmietanę, ale jeśli przyjrzycie się etykietom, to coraz więcej produktów z tą nazwą, to produkty śmietanopodobne. Mączka chleba świętojańskiego, skrobia kukurydziana modyfikowana, pektyny – to tylko niektóre z dodatków, które można znaleźć w śmietanach. Warto więc spędzić nieco więcej czasu przy półce sklepowej i przyjrzeć się bliżej składom, bo na szczęście, cały czas można znaleźć stuprocentową śmietanę.

Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem
Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem

Tarta z burakami i kozim serem

Pyszna tarta na orkiszowym cieście to idealny pomysł na lunch, do pracy czy na zdrową kolację. Smakuje pysznie na ciepło i na zimno.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 hours 30 min.
Porcje: 8 porcji

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki 

Ciasto

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 6 buraków
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 150 g sera koziego
  • 1 czerwona cebula
  • łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego

Kroki

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra – dół).
  • Buraki obierz i zawiń każdy w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę.
  • W międzyczasie przygotuj ciasto. Wszystkie składniki zagnieć szybko na jednolitą masę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na placek i przełóż do formy. Dokładnie dociśnij boki do formy, wyrównaj je i włóż ciasto do schłodzenia na 30 minut.
  • Wyjmij buraki z piekarnika. Gdy nieco ostygną wyjmij je z folii i pokrój na plastry.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 185 stopni. Ponakłuwaj widelcem spód tarty, a następnie wyłóż go papierem do pieczenia i wysyp kulki obciążające do ciasta albo suchy groch.
  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier i podpiecz przez jeszcze 10 minut.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego i dodaj pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Smaż przez 4-5 minut, aż będzie miękka.
  • Do miski wbij jajka i wlej śmietanę. Dodaj sól, pieprz, tymianek i krótko ubij, żeby nadać puszystości masie.
  • Na podpieczony spód wyłóż 2/3 buraczków. Na nie wyłóż cebulkę, pozostałe buraki i pokruszony lub pokrojony w małe kawałki ser kozi. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, wypieki
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: buraki, fit przepis, fit tarta, kozi ser, tarta, tarta wegetariańska, zdrowa kolacja, zdrowy lunch

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. A feta się nada?

    1. Agnieszka Author says:

      Oczywiście, feta też pasuje 🙂

  2. Można zrobić spód dzień wcześniej oraz upiec buraki w folii, a na następny dzień wrzucić składniki na spód i zapiec?

    1. Agnieszka Author says:

      Na pewno można upiec wcześniej buraki, ale ze spodem bym nie ryzykowała, bo może złapać wilgoć i nie być już taki kruchy.
      Pozdrawiam, A.

  3. Ile kcal w 100g ma tarta.

  4. Czy śmietanę można zamienić na jogurt?

    1. Aga Author says:

      Można spróbować z gęstym jogurtem greckim lub skyrem.

  5. Kristina says:

    5 stars
    Upiekłam go z fetą 🙂 bardzo smacznie!

    1. Aga Author says:

      Cieszę się, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl