Tarta z burakami i kozim serem na cieście z mąki orkiszowej to idealny pomysł na zdrowy obiad czy kolację. Można ją jeść na zimno i na ciepło – w obu wersjach smakuje przepysznie!
Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem – pomysł na kolację fit
Co najczęściej jecie na kolację? Jeżeli powiecie, że kanapki, to ja jeszcze nie tak dawno też byłam w tej frakcji. Śniadania, lunche i obiady zawsze były urozmaicone, zaplanowane i pięknie przygotowane, a kolację traktowałam po macoszemu. Kończyło się przeważnie na ekspresowym przeglądzie lodówki i przygotowaniu kanapek z tego, co jeszcze się tam ostało.
Nie mam absolutnie nic przeciw kanapkom, ale ile można? 😉 Postanowiłam więc zmienić nieco swoje przyzwyczajenia i zadbać też o urozmaicenie ostatniego posiłku w ciągu dnia. Od tej pory na kolację pojawiają się różne sałatki, tortille i właśnie tarty. Zwłaszcza te ostatnie skradły moje serce. I talerz.
Tarty, takie jak ta orkiszowa tarta z burakami i kozim serem, to sycący i zdrowy posiłek. Kawałek tarty zawiera dużo błonnika i białka, dzięki czemu przez długi czas czujemy się zdrowo najedzeni.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Mój ulubieniec orkisz
Orkisz odkryłam kilkanaście lat temu i od tej pory regularnie wykorzystuję go w mojej kuchni. Najczęściej pojawia się u mnie w formie mąki orkiszowej, która od pewnego czasu jest coraz powszechniej dostępna w sklepach.
Bardzo cieszy mnie rosnąca popularność mąki orkiszowej, bo to samo dobro. Wypieki przygotowane z jej udziałem mają delikatny, lekko orzechowy smak. Pieczywo orkiszowe czy orkiszowe bułeczki to fantastyczny zamiennik popularnego, białego pieczywa. Mąką orkiszowa świetnie się sprawdzi także w tartach, naleśnikach, pancake’ach, ciastach i ciasteczkach, a także kluskach i makaronach.
Orkisz może się pochwalić również wyjątkowymi walorami zdrowotnymi i na pewno można to prastare zboże zakwalifikować do kategorii superfoods. Znajdziemy w nim rodanid – wyjątkowy naturalny antybiotyk. Działa on antybakteryjnie, antyalergicznie i przeciwzapalnie, pomaga zmniejszać poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ krążenia, a także wspomaga odbudowę tkanki mięśniowej.
Oprócz tego orkisz zawiera duże ilości wysokowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, żelaza, fosforu, a także witamin A, E, D i witamin z grupy B.
Mówiłam, że to samo dobro 🙂
Orkiszowa tarta z burakami i kozim serem – najważniejsze składniki
Buraki. Cieszę się, że buraki, podobnie jak orkisz, wracają do łask. Z dzieciństwa pamiętam buraki głównie pod postacią jarzynki do obiadu albo barszczu. Teraz jednak wiem, że opcji podania tego warzywa jest zdecydowanie więcej. Ja preferuję pieczone buraki. I dokładnie w takiej postaci pojawiają się one w tym przepisie.
Kozi ser. Jedni kochają, drudzy nienawidzą. Ja jestem ogólnie nabiałowy człowiek, więc kozi ser uwielbiam. Gdyby był trochę tańszy, to pewnie pojawiałby się w mojej lodówce cały czas. Jeśli ostrożnie podchodzicie do koziego sera, ze względu na jego specyficzny zapach i smak, spróbujcie twarogowej roladki. Bardziej wytrawnym graczom polecam koziego pleśniaka.
Jajka. Większość moich tart przygotowuję z dodatkiem masy-śmietanowo jajecznej (przykład: tarta z kurkami lub tarta z cukinią). I już tradycyjnie przypomnę moją prośbę – nie kupujcie “trójek”, czyli jajek z chowu klatkowego. Starajcie się wybierać prawdziwe jaja wiejskie, jaja z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Jajka od szczęśliwych kurek smakują zdecydowanie lepiej.
Śmietana. Wydawałoby się, że nie problem kupić śmietanę, ale jeśli przyjrzycie się etykietom, to coraz więcej produktów z tą nazwą, to produkty śmietanopodobne. Mączka chleba świętojańskiego, skrobia kukurydziana modyfikowana, pektyny – to tylko niektóre z dodatków, które można znaleźć w śmietanach. Warto więc spędzić nieco więcej czasu przy półce sklepowej i przyjrzeć się bliżej składom, bo na szczęście, cały czas można znaleźć stuprocentową śmietanę.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na tarty znajdziesz w zakładce WYPIEKI
Tarta z burakami i kozim serem
Sprzęt
- Forma na tartę o średnicy 28 cm
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 3-4 łyżki lodowatej wody
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- 6 buraków
- 200 ml śmietany 18%
- 3 jaja
- 150 g sera koziego
- 1 czerwona cebula
- 1½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki masła klarowanego
Kroki
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra – dół).
- Buraki obierz i zawiń każdy w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotuj ciasto. Wszystkie składniki zagnieć szybko na jednolitą masę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na placek i przełóż do formy. Dokładnie dociśnij boki do formy, wyrównaj je i włóż ciasto do schłodzenia na 30 minut.
- Wyjmij buraki z piekarnika. Gdy nieco ostygną wyjmij je z folii i pokrój na plastry.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 185 stopni. Ponakłuwaj widelcem spód tarty, a następnie wyłóż go papierem do pieczenia i wysyp kulki obciążające do ciasta albo suchy groch.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier i podpiecz przez jeszcze 10 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła klarowanego i dodaj pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Smaż przez 4-5 minut, aż będzie miękka.
- Do miski wbij jajka i wlej śmietanę. Dodaj sól, pieprz, tymianek i krótko ubij, żeby nadać puszystości masie.
- Na podpieczony spód wyłóż 2/3 buraczków. Na nie wyłóż cebulkę, pozostałe buraki i pokruszony lub pokrojony w małe kawałki ser kozi. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
A feta się nada?
Oczywiście, feta też pasuje 🙂
Można zrobić spód dzień wcześniej oraz upiec buraki w folii, a na następny dzień wrzucić składniki na spód i zapiec?
Na pewno można upiec wcześniej buraki, ale ze spodem bym nie ryzykowała, bo może złapać wilgoć i nie być już taki kruchy.
Pozdrawiam, A.
Ile kcal w 100g ma tarta.
Czy śmietanę można zamienić na jogurt?
Można spróbować z gęstym jogurtem greckim lub skyrem.
Upiekłam go z fetą 🙂 bardzo smacznie!
Cieszę się, że smakowało 🙂