Włoskie burgery z marynowaną cebulką i pełnoziarnistą bułką

Jamie Oliver po raz kolejny dostarczył mi inspiracji na obiad. Tym razem przyszła kolej na pyszne burgery z marynowaną cebulką. To nie jest klasyczna bułka z mięsem, o nie. To wersja w stylu fit, w której oszczędzicie sporo kalorii dzięki pełnoziarnistym bułkom i zastąpieniu części mięsa zdrową i bogatą w błonnik fasolą.

Soczyste burgery z marynowaną cebulką – fit fast food

Kiedy tylko mogę szukam zdrowszych rozwiązań na przygotowanie potraw kojarzonych powszechni z niezdrowym, szybkim jedzeniem. Tym razem pomysł podsunął mi Jamie Oliver, który w książce “Gotuj zdrowo dla całej rodziny” pokazał sposób na burgery w wersji fit. Założenie jest proste – ograniczyć liczbę spożywanych kalorii przy pozostawieniu pełni smaku soczystego kotleta. I to udało się osiągnąć w 100 procentach.

burgery z marynowaną cebulką

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Nietypowy kotlet

Najważniejszą różnicą pomiędzy tym a klasycznym burgerem jest kotlet. Żeby ograniczyć liczbę kalorii i ograniczyć ilość tłuszczów zwierzęcych wprowadzamy dwie kluczowe zmiany. Pierwszą jest moja modyfikacja przepisu Jamiego, czyli zastąpienie mięsa wołowego mięsem mielonym z indyka. W oryginalnym przepisie pojawia się właśnie wołowina, która jest już i tak zdrowszym zamiennikiem wieprzowiny, ale ja postanowiłam pójść o krok dalej. Mięso z indyka jest chudsze, a odpowiednio doprawione smakuje równie dobrze co wołowina.

burgery z marynowaną cebulką

Drugą zmianą jest zastąpienie części mięsa fasolą. W przepisie Jamiego Olivera pojawia się biała fasola z puszki, ale możecie użyć dowolnej, którą akurat macie w szafce. Ja znalazłam u siebie puszkę czerwonej fasoli i spisała się znakomicie.

Pod względem smaku, fasola sprawia, że burger jest bardziej kremowy. Ale nie można zapominać o walorach zdrowotnych. Fasola jest bogatym źródłem białka i błonnika, dzięki czemu będziemy dłużej czuć uczucie sytości.

burgery z marynowaną cebulką

Dodatki na wagę złota

Burgery to jednak nie tylko sam kotlet. Równie ważne są pyszne dodatki, a tych mamy tu pod dostatkiem.

Krótko marynowana w occie balsamicznym czerwona cebulka zapewnia wspaniałą chrupkość i lekkość. Sos bazyliowo-kolendrowy, który znacie z wietnamskich kanapek bánh mì, nadaje burgerowi ziołowego aromatu i kremowości. Całość jest natomiast zamknięta w pysznej, puszystej, idealnie maślanej pełnoziarnistej bułce. Jeśli kusi Was, by wykorzystać kupne bułki, przemyślcie jeszcze raz ten pomysł, bo wyrazisty smak tych bułeczek z dodatkiem mąki pszennej razowej, świetnie współgra z wszystkimi wymienionymi wcześniej dodatkami.

burgery z marynowaną cebulką

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania obiadowe znajdziesz w zakładce OBIAD

burgery z marynowaną cebulką

Włoskie burgery z marynowaną cebulką, mozzarellą i pełnoziarnistą bułką

Ta zdrowsza wersja klasycznych burgerów skradnie Wasze serca dzięki pysznym kotletom, aromatycznej i chrupiącej cebulce i pysznym, pełnoziarnistym bułkom.
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 6 porcji

Składniki 

Marynowana cebula

  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soli

Kotlety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 400 g fasoli
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Sos kolendrowo-bazyliowy

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Pozostałe

  • 6 pełnoziarnistych bułek do burgerów
  • 200 g mozzarelli
  • 2 duże pomidory
  • 100 g rukoli
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

Kroki

  • Obierz cebulę, pokrój na cienkie plastry i przełóż do miski. Polej octem balsamicznym i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut, żeby puściły sok.
  • Do miski włóż mięso z indyka, odcedzoną fasolkę, jajko, dodaj sos Worcestershire i przyprawy. Ugnieć krótko, do połączenia składników.
  • Pokrój mozzarellę i pomidory w plastry, umyj rukolę i przekrój bułki.
  • Wszystkie składniki sosu włóż do blendera i zmiksuj.
  • Mięso podziel na 6 równych części i uformuj z nich burgery o grubości ok. 2 cm.
  • Odcedź cebulę.
  • Na patelni grillowej rozgrzej olej i ułóż burgery. Smaż przez ok. 2 minuty. Po tym czasie przełóż kotlety na drugą stronę i połóż na nich po plastrze mozzarelli. Smaż 2-3 minuty.
  • Na dolnej części bułki rozsmaruj sos, połóż garść rukoli. Na to nałóż gorącego kotleta, plastry pomidora i cebulkę. Przykryj górną częścią bułki.

Wskazówki

Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: amerykańska, włoska
Słowo kluczowe: bułki do burgerów, bułki pełnoziarniste, burger, burger fit, fit przepis, grill, hamburger, potrawy na grilla

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl