Hummus z suszonymi pomidorami – szybki i prosty przepis

Hummus z suszonymi pomidorami to obecnie moja ulubiona wersja tej bliskowschodniej przekąski. Pasta z tego przepisu jest wspaniale kremowa, z charakterystycznym orzechowym posmakiem, przełamanym wyrazistym smakiem suszonych pomidorów.

hummus z suszonymi pomidorami

Hummus – najważniejsze informacje

Ile smakoszy na świecie, tyle przepisów na hummus. Wszystkie łączy jedno założenie – totalna kremowość. Łączy je też obecność podstawowych składników, czyli ciecierzycy, tahini, czosnku i oliwy. Jeśli macie te 4 składniki w swoim domu, klasyczny hummus jest w zasięgu ręki.

Przyjrzyjmy się bliżej dwóm najważniejszym składnikom.

Reklama

Ciecierzyca

Każdy hummusowy purysta powie, że najlepszy hummus można przygotować tylko i wyłącznie z suchej ciecierzycy, ugotowanej do miękkości. I uwaga – jest to prawda. Najbardziej kremowy hummus wychodzi właśnie z suchej ciecierzycy, ugotowanej do miękkości.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


hummus z suszonymi pomidorami

Jeśli jednak macie ochotę na po prostu dobry albo nawet bardzo dobry hummus, możecie użyć cieciorki gotowanej na parze, którą możecie dostać w puszce. To jest moja ulubiona opcja, gdy mam ochotę na hummus koniecznie w danej chwili, a nie dopiero następnego dnia, jak ma to miejsce w przypadku, gdy korzystamy z suchej ciecierzycy. Właśnie z cieciorki gotowanej na parze korzystałam przygotowując dzisiejszy hummus i uwierzcie mi – nikt się nie zorientował i wszyscy byli zachwyceni.

Reklama

Tahini

Tahini to nic innego jak pasta ze zmielonych nasion sezamu. Nadaje hummusowi charakterystyczny, lekko orzechowy posmak. Możecie przygotować ją w domu, ale jest już dość powszechnie dostępna w większych marketach. Przepisy na hummus, z którymi się spotkałam, bardzo się różnią ilością użytej pasty tahini. Niektórzy dodają znikomą ilość pasty ze względu na lekką goryczkę, która nie wszystkim odpowiada. W moim przepisie jest umiarkowana, bezpieczna nawet dla wybrednych ilość tahini, więc nie trzeba się obawiać nawet lekko gorzkiego posmaku.

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami to jedna z moich ulubionych wersji tej przekąski. Ma piękny soczysty kolor i wyrazisty, intensywny smak. Nikt nie powie, że jest mdła, a często słyszę takie opinie co do klasycznego hummusu.

hummus z suszonymi pomidorami

Do przygotowania hummusu w tej wersji najczęściej wybieram suszone pomidory w zalewie z oliwy z oliwek. Mają bardziej wyrazisty smak niż te w zalewie z oleju słonecznikowego. Jeżeli jednak nie możecie znaleźć w sklepie pomidorów w oliwie, to te w oleju słonecznikowym również będą tu pasować. Hummus będzie po prostu łagodniejszy w smaku.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.

Reklama

Oceń jako pierwszy/a

Hummus z suszonymi pomidorami

Pyszna i zdrowa przekąska w wersji dla leniuchów, czyli z ciecierzycą z puszki. Idealna z grzankami czy z chrupiącymi warzywami, takimi jak marchew lub seler naciowy.
Czas przygotowania 20 min.
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy gotowanej na parze z puszki
  • 4 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • kilka łyżek lodowatej wody
  • oliwa z oliwek do podania
  • szczypta soli

Kroki

  • Ciecierzycę wrzuć do blendera, dodaj 2 łyżki lodowatej wody i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj jeszcze 3-4 łyżki wody.
  • Dodaj pastę tahini, sok z cytryny, sól, czosnek i posiekane suszone pomidory. Zblenduj na gładką, puszystą masę (3 – 4 minuty).
  • Podawaj polany oliwą z oliwek z dodatkiem chleba pita, dowolnego pieczywa lub warzyw.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, przekąska
Kuchnia: bliskowschodnia
Słowo kluczowe: do kanapek, fit przepis, hummus, hummus dla leniwych, kanapka, suszone pomidory, wege, zdrowe przekąski

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl