Falafel

Falafel to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Izraela. Te pyszne, chrupiące kuleczki z ciecierzycy będą świetnie smakować zawinięte w chlebek pita, w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznego sosu tahini.

Ten prosty przepis na falafel pozwoli Ci przygotować idealne kulki z ciecierzycy we własnej kuchni.

Co to jest falafel?

Falafel to kulki z ciecierzycy (czasem przygotowywane też z innych ziaren, np. z bobu), przyprawione kuminem, kolendrą, natką pietruszki i czosnkiem, smażone na głębokim tłuszczu.

Kulki te podaje się jako przekąskę, na talerzu przystawek lub jako pełnowartościowy posiłek, z dodatkiem chlebka pita czy lawasz, sałatką ze świeżych warzyw, sosem i/lub hummusem.

Falafel jest popularny jako street food na ulicach Izraela, Egiptu i krajów Bliskiego Wschodu.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić falafel idealny?

Możemy się chyba zgodzić, że perfekcyjny falafel powinien być chrupiący z zewnątrz, zaś w środku miękki i puszysty. Ważne, by przygotować go z suchej ciecierzycy, namoczonej kilka godzin wcześniej. Ciecierzyca z puszki niestety się nie sprawdzi.

Jeśli chodzi o sposób jego przygotowania są dwie szkoły. Jedna z nich głosi, że ciecierzyca powinna być zmielona na gładką pastę, najlepiej w maszynce do mielenia. Druga radzi pozostawić fasolę w postaci grubego, mokrego piasku.

Po latach robienia falafeli preferuję metodę, która łączy obie powyższe – pół masy mielę na gładko, a drugie pół miksuję krócej. W ten sposób konsystencja tych kuleczek z ciecierzycy jest idealna – dobrze się lepi i nie kruszy podczas jedzenia.

Jeśli chodzi o dodatek spulchniający to zamiast popularnej sody, wolę dodawać proszek do pieczenia. Podpatrzyłam to u Yottama Ottolenghiego i od tej pory moje falafele są zdecydowanie bardziej delikatne i puszyste. Soda zdecydowanie lepiej się sprawdzi w potrawach, które mają więcej kwasowych składników.

Z czym podawać falafel?

Te aromatyczne kuleczki z ciecierzycy możesz podać z:

Do tego polecam jeszcze:

  • hummus
  • sos z tahini
  • sałatkę z pomidorów, ogórków i czerwonej cebuli
  • sałatę
  • marynowaną marchewką i rzodkiewką

Sprawdź też inne przepisy na dania kuchni świata:

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Sałatka grecka. Horiatiki

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

Indyjski Butter Chicken – kurczak maślany

Falafel

Falafel

Falafel to chrupiące kulki z ciecierzycy popularne w Izrealu, Egipicie i innych krajach Bliskiego Wschodu. Spróbuj ich z pysznym sosem z tahini!
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 20 kulek

Składniki 

Falafel

  • 250 g ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli płaska
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki kolendry
  • łyżeczki kardamonu
  • łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia

Sos tahini

  • ¼ szklanki tahini
  • 1 łyżka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Kroki

  • Przesyp ciecierzycę do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc.
  • Następnego dnia odcedź ciecierzycę. Połowę ziaren przełóż do blendera lub maszynki do mięsa i zmiksuj na gładką masę.
    250 g ciecierzycy
  • Następnie dodaj do blendera pozostałą część ciecierzycy, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i zmiksuj do połączenia składników, ale nie rozdrabniaj masy za mocno. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki wody (nie za dużo, bo kulki się rozpadną)
    ½ cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1½ łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kuminu, ½ łyżeczki kolendry, ⅓ łyżeczki kardamonu, ⅓ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wstaw masę do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos tahini: wszystkie składniki wymieszaj energicznie, do połączenia na jednolitą masę.
    ¼ szklanki tahini, 1 łyżka miodu, sok z ½ cytryny, 2 łyżki gorącej wody
  • W głębokim rondlu rozgrzej olej do 180 stopni. Uformuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm i smaż ok. 2 minuty z każdej strony.
    olej roślinny
  • Podawaj z chlebkiem pita, sałatką ze świeżych warzyw i sosem z tahini.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, obiad, przekąska
Kuchnia: bliskowschodnia, egipska, izraelska, libańska
Słowo kluczowe: ciecierzyca, falafel, falafel z ciecierzycy, hummus, jarski obiad, kotlety, obiad bez mięsa, prosty przepis, street food, tahini

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl