Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym to super pomysł na obiad czy kolację w większym gronie. Są pyszne, zdrowe, a ich przygotowanie to świetna zabawa.

Możecie je podawać w lekkiej wersji z jogurtem naturalnym lub w rozpustnym wydaniu z kwaśną śmietaną lub guacamole.

Tacos – klasyka kuchni meksykańskiej

Pełna kolorów i smaków kuchnia meksykańska znana jest z pysznych i prostych dań. Jednym z najpopularniejszych są tacos.

Danie to składa się z dwóch elementów. Pierwszym jest tortilla, wykonana przeważnie z mąki kukurydzianej (choć zdarzają się też placki z mąki pszennej). Drugim zaś jest mięsne nadzienie z dodatkiem najbardziej charakterystycznych dla tej kuchni warzyw, czyli fasoli i kukurydzy.

Meksykanie uwielbiają tacos, bo jest proste i sycące. Łatwo je też modyfikować dzięki rozmaitym dodatkom.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Chrupiące muszle do taco – wynalazek kuchni tex-mex

Oryginalne meksykańskie tacos z mięsem mielonym przygotowuje się w miękkich tortillach. Ja proponuję Wam dzisiaj chyba jeszcze lepszą od oryginału wersję w chrupiących muszlach kukurydzianych.

Tacos w takim wydaniu to wynalazek kuchni tex-mex, czyli mieszanki kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, zwłaszcza tej z południa Stanów Zjednoczonych, czyli np. Teksasu.

Takie chrupiące muszle możecie przygotować sami lub kupić gotowe. Znajdziecie je w dziale z produktami z różnych kuchni świata w większych marketach lub w dobrych delikatesach.

Dodatki do tacos

Główną gwiazdą tych tacos jest mięso mielone – aromatycznie doprawione, pachnące kuminem, słodką papryką i czosnkiem. Możecie tu użyć dowolnego mięsa – wołowego, wieprzowego czy drobiowego.

Świetnym uzupełnieniem dla mięsnego wkładu są lekkie dodatki. Świetnie sprawdzą się tu warzywa: pomidory, fasola, kukurydza, sałata czy czerwona cebula.

Całość warto uzupełnić sosem – może to być po prostu gęsty jogurt naturalny lub kwaśna śmietana. Fani awokado mogą też dodać guacamole.

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy kuchni świata:

Indyjski Butter Chicken – kurczak maślany

Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki

Włoskie Bolognese – oryginalny sos boloński

5 na 2 głosów

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad czy kolację ze znajomymi. Te kukurydziane placki wypełnione aromatycznie przyprawionym mięsem i warzywami zasmakują każdemu!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chili posiekana
  • 2 pomidory
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 8 chrupiących muszli do tacos
  • olej do smażenia

Kroki

  • Pomidory pokrój w kostkę. Liście sałaty pokrój na nieduże paski. Papryczkę chili oczyść z ziaren i pokrój w nieduże plasterki.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju roślinnego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę na małym ogniu.
  • Dodaj mięso mielone, posyp je solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem i cynamonem. Smaż na średnim ogniu, aż mięso będzie w pełni przesmażone i lekko zarumienione.
  • W międzyczasie przygotuj muszle do tacos zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najczęściej trzeba je podgrzać w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni).
  • Wyjmij muszle do tacos z piekarnika. Włóż do nich mięso mielone, dodaj warzywa i polej jogurtem lub śmietaną.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: meksykańska, tex-mex
Słowo kluczowe: kolacja ze znajomymi, kuchnie świata, kumin, mięso mielone, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, rodzinny obiad, szybka kolacja, szybki obiad, taco, tacos, tani obiad
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl