Szakszuka – najlepszy przepis

Szakszuka to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie. To tradycyjne danie jest na Bliskim Wschodzie i na północy Afryki.

Co kryje w sobie ta tunezyjska szakszuka (shakshouka)? Znajdziecie tu jajka smażone na pomidorach, papryce i cebuli z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak kumin i wędzona papryka. Całość oplata smak oliwy.

Jeśli jeszcze jej nie jedliście, to najwyższa pora! Jednak od razu uprzedzam – to będzie Wasze nowe ulubione śniadanie na kolejne miesiące.

Tunezyjska Szakszuka - najlepszy przepis na jajka w pomidorach-7209

Jak zrobić dobrą szakszukę?

Amatorzy kuchni Bliskiego Wschodu i ogólnie pysznych śniadań, mam dla Was świetną wiadomość – pyszna szakszuka wcale nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych. Ba, nie wymaga nawet średnich zdolności. To potrawa, z przygotowaniem której poradzi sobie nawet początkujący w kuchni.

Żeby zrobić dobrą szakszukę wystarczą dobrej jakości składniki, patelnia i czas. Naprawdę, reszta to pestka. Warzywa można pokroić w cieniutkie paski, w drobną kostkę, ale posiekane od niechcenia będą równie smaczne. Pomidory, które są jednym z kluczowych składników, mogą być z puszki (zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym).

Jeśli użyjecie dobrej oliwy i pozwolicie przyprawom i warzywom stworzyć aromatyczny, gęsty sos, to pyszna szakszuka jest w zasięgu ręki.

Tunezyjska Szakszuka - najlepszy przepis na jajka w pomidorach-7209

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Szakszuka – przepis tradycyjny. Jakie warzywa do szakszuki?

W tradycyjnym przepisie na szakszukę z rejonu północnej Afryki znajdziemy pomidory, paprykę, czosnek i cebulę. Na przestrzeni lat, w miarę zdobywania przez to danie popularności w innych krajach, zaczęło pojawiać się wiele wariacji.

Wśród najpopularniejszych dodatków do shakshouki możemy spotkać:

  • oliwki
  • kiełbasę chorizo
  • kiszone cytryny
  • sery twarde
  • ziemniaki
Tunezyjska Szakszuka - najlepszy przepis na jajka w pomidorach-7209

Z czym podawać szakszukę?

Szakszuka najlepiej smakuje posypana świeżo posiekanymi liśćmi kolendry. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą posypać jajka w pomidorach płatkami chilli lub posiekaną ostrą papryczką.

Serwuj shakshoukę z dodatkiem chrupiącej bagietki, chlebka naan lub chlebka pita.

Tunezyjska Szakszuka - najlepszy przepis na jajka w pomidorach-7209

Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:

Frittata z air fryer

Prosta pasta jajeczna

Domowa granola

Jajka sadzone w gniazdach cukinii

Tunezyjska Szakszuka - najlepszy przepis na jajka w pomidorach-7209

Szakszuka – najlepszy przepis

To zdecydowanie najpyszniejsza szakszuka jaką jadłeś. Wystarczy 20 minut, by cieszyć się tym pysznym i pożywnym śniadaniem.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka dowolny kolor, pokrojona w kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów lub 4 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 duże jaja
  • świeża kolendra do podania

Kroki

  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 3-4 minut, aż zmięknie.
    1 cebula, 2 łyżki oliwy
  • Dodaj czosnek i przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
    2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Dodaj paprykę, i smaż przez 3-4 minuty, aż zacznie mięknąć.
    1 papryka
  • Dodaj pomidory, sól świeżo zmielony pieprz. Smaż, aż sos zgęstnieje.
  • Łyżką zrób wgłębienia w sosie. Wbij do nich jajka i smaż pod przykryciem, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
  • Podawaj posypane kolendrą, w towarzystwie pieczywa.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, lunch, śniadanie
Kuchnia: afrykańska, tunezyjska
Słowo kluczowe: fit śniadanie, jajka, jajka sadzone, jajka w pomidorach, kumin, pieczone pomidory, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, shakshouka, śniadanie z jajkami, szakszuka, zdrowe śniadanie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl