Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo

Dziś zabieram Was w podróż na południe Europy. Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo to pyszny, pełen aromatu obiad, który sprawi, że poczujecie się jak w dobrej restauracji w Madrycie.

Delikatne mięso z kurczaka zyskuje na aromacie dzięki intensywnej kiełbasie chorizo, a całość dopełnia smak soczystych pomidorów.

Pomysł na obiad w hiszpańskim wydaniu

Gulasz to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Wystarczy szybko pokroić mięso, dodać garść ulubionych warzyw, wrzucić wszystko do garnka i niech się gotuje powoli, aż wszystkie składniki przejdą swoim aromatem i będą rozpuszczać się w ustach.

Dokładnie taki jest ten hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo. Jest pyszny, super sycący i aż kipi wspaniałymi, południowymi aromatami! To oczywiście zasługa chorizo. Ta dojrzewająca kiełbasa to jeden z najpopularniejszych produktów w kuchni hiszpańskiej. Ma niepowtarzalny aromat, który gwarantuje dodatek wędzonej papryki.

W zależności od tego, jak ostre dania preferujecie, możecie wybrać chorizo w wersji picantne (ostrej) albo nawet extra picante (wyjątkowo ostrej, dla zagorzałych fanów pikantnej kuchni) lub dulce, czyli w wersji łagodnej.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo – z czym podawać?

Ten gulasz będzie fantastycznie smakował z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Polecam zwłaszcza bagietki i ciabatty.

Gulasz możecie też podać z sypkim ryżem, kaszą lub ziemniakami, w towarzystwie sałaty polanej lekkim winegretem.

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy z kuchni świata:

Meksykańskie tacos z mięsem mielonym

Butter chicken – kurczak maślany

Bolognese – oryginalny przepis na sos boloński

5 na 1 głos

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo to pyszny pomysł na obiad rodem z gorącego południa Europy. Delikatny kurczak i aromatyczne chorizo łączą się w pysznym sosie z soczystych pomidorów.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 150 ml białego wina
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do podania

Kroki

  • Pokrój kurczaka w kostkę, a chorizo w plastry.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a obie papryki w dość duże kawałki.
  • Na rozgrzaną patelnię przełóż chorizo. Smaż na małym ogniu, aż się zarumieni i wytopi się część tłuszczu.
  • Zdejmij chorizo z patelni łopatką tak, by tłuszcz pozostał na patelni.
  • Przełóż na patelnię kurczaka, posól i smaż przez 4-5 minut, aż będzie zrumieniony.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i oregano. Wymieszaj i dodaj wino. Gotuj, aż zredukuje się o połowę.
  • Dodaj bulion i passatę pomidorową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przykryj garnek lub patelnię i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut.
  • Przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z chrupiącą bagietką lub ryżem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: hiszpańska
Słowo kluczowe: chorizo, kuchnie świata, kurczak, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, potrawka z kurczaka, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl