Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak po toskańsku to świetny pomysł na obiad dla dwojga, jak i dla całej rodziny. Pyszny, kremowy, aromatyczny sos i soczyste, delikatne mięso to idealne połączenie. A całość gotowa w 30 minut!

Kurczak po toskańsku – szybki obiad w 30 minut

W ciągu tygodnia niewielu z nas może sobie pozwolić na spędzenie długich godzin w kuchni, więc pomysł na obiad czy kolację muszą być ekspresowe. Nie oznacza to jednak, że ma im brakować smaku! Ten kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest dowodem na to, że można przygotować proste i szybkie danie, które jest efektowne i pyszne.

Szpinak i suszone pomidory – kombinacja idealna

Są takie rzeczy, które zawsze, ale to zawsze muszą być w mojej lodówce. Do tej grupy należą właśnie szpinak i suszone pomidory. Z ich pomocą można wyczarować tyle pyszności – szpinak aż woła o łączenie go z wyrazistymi składnikami i suszone pomidory są do tego perfekcyjne.

Super szpinak

Pod kątem zdrowotnych oczywiście przoduje szpinak, który jak wszystkie zielone warzywa, jest prawdziwą kopalnią korzystnych dla zdrowia składników. Mamy tu bogactwo witaminy C, kwasu foliowego, potasu, magnezu i żelaza. Tego ostatniego składnika szpinak ma tyle samo, co wołowina! W szpinaku znajdziemy też beta-karoten i luteiny, które są silnymi antyoksydantami i bronią nas przed wolnymi rodnikami.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Suszone pomidory na zdrowe serce i piękną skórę

Kurczak po toskańsku swój piękny kolor zawdzięcza właśnie suszonym pomidorom. Jeśli myślicie, że są uboższą wersją świeżych pomidorów, to zaskoczę Was – dzięki obróbce termicznej przyswajalność obecnych w nich składników wzrasta! Mowa tu zwłaszcza o likopenie, silnym przeciwutleniaczu, który walczy z wolnymi rodnikami i poprawia kondycję układu krwionośnego, a także działa przeciwstarzeniowo. W suszonych pomidorach znajdziemy też witaminę E, K i witaminy z grupy B.

Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak po toskańsku – z czym podawać?

Kluczem smaku tego dania jest aromatyczny, kremowy sos, więc warto wybrać do niego dodatki, którego pozwolą jak najwięcej tego sosu zjeść. Moim ulubionym dodatkiem jest makaron, zwłaszcza orzo, który pięknie łapie sos. Ale kurczak będzie też świetnie smakował z ryżem, kaszą (np. gryczaną albo bulgur) czy z puree ziemniaczanym.

Kurczaka możecie podać w towarzystwie sałaty z delikatnym winegretem, ale nie jest to konieczne – w samych daniu jest solidna porcja szpinaku.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiad znajdziesz w zakładce OBIAD

Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak po toskańsku to pyszny pomysł na obiad dla dwojga, jak i dla całej rodziny. Kremowy, aromatyczny sos i soczyste mięso to idealne połączenie. A całość gotowa w 30 minut!
4.50 na 22 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 200 g szpinaku
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wody
  • mąka pszenna do obtoczenia kurczaka
  • olej rzepakowy do smażenia

Kroki

  • Piersi z kurczaka pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rozbij je tłuczkiem, by były też zbliżonej grubości.
  • Posyp solą, pieprzem i obtocz delikatnie w mące.
  • Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj. Suszone pomidory pokrój w większą kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj plastry kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony.
  • Zdejmij kurczaka z ognia i przełóż na talerz.
  • Zmniejsz ogień i wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Podsmaż przez chwilę i wlej na patelnię wodę. Wymieszaj, by zebrać wszystkie smaki z patelni pozostałe po smażeniu.
  • Dodaj suszone pomidory i ser mascarpone. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
  • Dodaj szpinak i wymieszaj, by pokrył się sosem. Następnie włóż do sosu kurczaka i gotuj przez 3-4 minuty.
  • Podawaj z ulubionym makaronem, ryżem lub kaszą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: kurczak, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z makaronem, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, szybki obiad, włoski obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Niestety Ja nie mogę powiedzieć za dużo , ponieważ wykonywałem to danie dla znajomych ale z i ich opinii wiem ,że było smaczne ❤️!
    Dziękuje , że mogłem skorzystać z przepisu

  2. Kralovna2005 says:

    5 gwiazdek
    Pyszne jedzonko polecam : ))))

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga

  3. Pysznie jedzonko polecam: ))))

  4. Przepraszam że zapytam ale to danie to nie jest przypadkiem kurczak po florencku?
    Kurczak po toskansku robi się z winem i mleczkiem kokosowym.

    1. Agnieszka Author says:

      Znam to danie jako kurczak po toskańsku, choć podejrzewam, że wariacje na jego temat można znaleźć pod wieloma nazwami 🙂

    2. Kurczak po florencku jest z makaronem skośne rurki i ze szpinakiem

  5. 5 gwiazdek
    Bardzo dobre danie, przepyszne. Smakowało całej rodzinie a nie zawsze się to udaje. Wiadomo przy dużej rodzinie nie zawsze się uda wszystkim dogodzić. Tym razem był to strzał w dziesiątkę!!! Gorąco polecam

    1. Aga Author says:

      Super! Bardzo się cieszę, że przepis spodobał się domownikom 🙂 Pozdrawiam serdecznie, A.

  6. 5 gwiazdek
    Uwielbiam to danie najbardziej z kaszą bulgur ❤️

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Z kaszą też pycha! Pozdrawiam serdecznie!

  7. 5 gwiazdek
    Zrobiłem ten przepis z kopytkami i surówka z marynowanych zielonych pomidorów z cebulką i marchewka – było pyszne

  8. 5 gwiazdek
    A ja do tego dania dodaje jeszcze suszone pomidory z czosnkiem i bazylią z firmy Kamis, takie w paczce. Jest wtedy o niebo lepsze. Polecam spróbować. Pozdrawiam.

  9. Joanna Piotrowska says:

    5 gwiazdek
    Bardzo smaczny orzepis ! Stał się jednym z ulubionych dań.

  10. 5 gwiazdek
    Super jedzonko.
    Nie miałam szpinaku, więc dodałam natkę pietruszki. Podałam z kopytkami. Rodzinka zachwycona. Polecam przepis.

  11. 5 gwiazdek
    Super jedzonko. Zamiast szpinaku dodałam natkę pietruszki. I podałam z kopytkami. Rodzinka zadowolona. Polecam przepis!!!

  12. 5 gwiazdek
    Pychotka… jadłem w gościach ale od teraz będę to jadał częściej. Super przepis. Polecam spróbować a będzie to wasze główne danie

  13. Luiza Woźniak says:

    Zamiast piersi z kurczaka polecam mięso z udek beż skóry i kości, do kupienia w Lidlu. Mięso nie przesusza się tak jak pierś z kurczaka i jest smaczniejsze.

4.50 from 22 votes (12 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl