Naleśniki – prosty przepis

Naleśniki – niezawodny klasyk, który można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Sprawdzony, prosty przepis na naleśniki musi znajdować się w każdej kuchni. Ten przepis jest ze mną od lat i zawsze się sprawdza, zarówno do wersji na słodko, z owocami czy serkiem, jak i wersji wytrawnej.

Naleśniki na śniadanie, obiad i kolację

Prosty przepis na naleśniki to tak naprawdę gotowe rozwiązanie na każdy posiłek w ciągu dnia. Na śniadanie idealne są te z serem, dżemem, konfiturą czy świeżymi owocami. Na obiad czy kolację możemy je przygotować w wersji wytrawnej – ze szpinakiem, z kurczakiem, z pieczarkami, z mięsem mielonym, itp.

Naleśniki to świetny pomysł do lunchboxa do pracy czy szkoły – nafaszerowane placuszki bardzo dobrze znoszą podgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Wiem też, że dzieci – te mniejsze i te większe – nigdy nie odmówią słodkim plackom z owocami i miodem. Taki pomysł na obiad dla najmłodszych zawsze spotyka się z entuzjazmem.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Prosty przepis na naleśniki

W mojej kuchni królują dwa przepisy na naleśniki.

Pierwszy z nich to przepis na super luksusowe naleśniki Michela Roux. To placuszki na specjalną okazję, wymagające większej ilości składników i nieco wprawy w rozprowadzaniu ciasta na patelni.

Drugi to właśnie ten prosty przepis na idealne naleśniki codzienne. 6 składników i super proste przygotowanie. Proporcje ciasta dobrane są tak, by ciasto można było rozprowadzić cienką warstwa na patelni, ale by nie rwały się na patelni.

Naleśniki z tego przepisu są delikatne i mięciutkie, można je jeść na słodko i słono, w każdej wersji smakują fantastycznie.

Jak zrobić idealne naleśniki? Wskazówki

Przygotowanie pysznych placków to naprawdę prosta sprawa. Poniżej przygotowałam kilka wskazówek, o których warto pamiętać:

  • Najpierw ubij jajka z mlekiem, a później powoli wsypuj mąkę, żeby uniknąć powstania grudek.
  • Przygotowane ciasto na naleśniki odstaw na min. 30 min. pod przykryciem na blacie, by gluten z mąki zaczął pracować. Dzięki temu masa nabierze idealnej konsystencji, a naleśniki nie będą się rwać podczas smażenia.
  • Patelnia do smażenia musi być bardzo dobrze nagrzana.
Naleśniki prosty przepis

Sprawdź też inne przepisy na śniadania:

Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe

Pasta z awokado i tuńczyka

Pancakes na maślance

Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem

5 na 2 głosów

Naleśniki – prosty przepis

Ten prosty przepis na naleśniki to gwarancja pysznych placków zarówno ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Naleśniki są delikatne, cieniutkie i przepyszne.
Porcje 20 sztuk
Czas przygotowania 5 min.
Czas gotowania 15 min.
Odpoczywanie ciasta 30 min.
Całkowity czas przygotowania 50 min.

Sprzęt

  • Patelnia do naleśników o średnicy 24 cm

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 3 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Jaja wymieszaj w misce trzepaczką z mlekiem i wodą.
  • Powoli dosypuj mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj olej i szczyptę soli. Krótko wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (1 łyżeczka).
  • Gdy olej będzie mocno rozgrzany, ustaw moc palnika na niski/średni poziom. Wlej na patelnię porcję ciasta (u mnie to są 4 płaskie łyżki) i rozprowadź równą warstwę, najlepiej poruszając patelnią nad palnikiem.
  • Smaż przez ok. 1 minutę. Po tym czasie obróć naleśnik i smaż na drugiej stronie przez 30 sekund. Przełóż na talerz.
  • Podawaj z ulubionym nadzieniem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser, drugie śniadanie, kolacja, obiad, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: crepes, naleśniki, naleśniki na słodko, prosty obiad, prosty przepis, prosty przepis na naleśniki, prosty przepis na placki
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl