Kapusta z pomidorami

Kapusta z pomidorami to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do kotletów schabowych czy mielonych, podanych z ziemniakami lub kromką chleba. Z dodatkiem boczku może być też samodzielnym, pożywnym daniem.

Kapusta z pomidorami – dodatek do obiadu

Kapusta z pomidorami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Lubiłam jeść ją samą albo z kromką chleba, najlepiej takiego z chrupiącą skórką. Były oczywiście próby położenia mi obok kotleta, ale w tamtym czasie sama kapusta zupełnie mi wystarczyła 😉

Pyszna kapusta z pomidorami przewijała się w moim domu przez większą część lata i jesieni. W maju przygotowywało się ją oczywiście z młodej kapusty. W późniejszych miesiącach w garnku lądowały nawet 4-kilogramowe główki.

Bo warto zaznaczyć, że to nie jest przepis tylko na młodą kapustę. Z powodzeniem przygotujecie go również z późniejszych odmian. Jedyną różnicą może być to, że starsza kapusta potrzebuje nieco więcej słodyczy, więc nie zaszkodzi jej dodatkowa łyżeczka cukru.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Wskazówki przygotowania

Przygotowanie duszonej kapusty z pomidorami jest bardzo proste, ale mam dla Was kilka wskazówek, żeby za każdym razem wyszła idealnie:

Świeża kapusta. Podstawowa zasada, która obowiązuje niezależnie od tego, czy przygotowujecie to danie z młodej kapusty, czy z późniejszej odmiany – kapusta powinna być świeża.

Im starsza kapusta, tym cieniej ją pokrój. Młoda kapusta nie potrzebuje wiele, by być miękka i delikatna. Nie trzeba więc przykładać tak dużej wagi do sposobu jej krojenia. Starszą kapustę warto cienko poszatkować,

Najlepsze są świeże pomidory. Kapusta z pomidorami smakuje najlepiej z dodatkiem słodkich, świeżych pomidorów. W późniejszych miesiącach możecie używać pomidorów z puszki lub – najlepiej – domowego sosu lub przecieru pomidorowego.

Dużo koperku. Naprawdę, nie żałujcie go. Koperek nadaje kapuście wspaniały smak i zapach.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

5 na 1 głos

Kapusta z pomidorami

Kapusta z pomidorami to pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie główne. Idealnie smakuje z kromką świeżego chleba.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 główka kapusty 800-1000g
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 pomidorów lub 400 g pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia

Kroki

  • Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Usuń grube, wierzchnie liście z kapusty. Wykrój głąb.
  • Przekrój kapustę na ćwiartki i drobno poszatkuj.
  • Przełóż kapustę do garnka, dolej wodę, dodaj sól, cukier, pieprz, liście laurowe i przykryj. Zacznij ją gotować na małym ogniu.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju roślinnego. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 3-5 minut, aż będzie miękka.
  • Dodaj podsmażoną cebulę i pokrojone pomidory do garnka z kapustą. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut lub do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i posiekany koperek.
  • Podawaj jako dodatek do głównego dania lub solo z kromką świeżego chleba lub ziemniakami.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: dodatek do obiadu, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dodatek do obiadu, fit obiad, jarski obiad, kapusta, kapusta z pomidorami, klasyczny obiad, młoda kapusta, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, rodzinny obiad, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl