Kapusta z pomidorami to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do kotletów schabowych czy mielonych, podanych z ziemniakami lub kromką chleba. Z dodatkiem boczku może być też samodzielnym, pożywnym daniem.
Kapusta z pomidorami – dodatek do obiadu
Kapusta z pomidorami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Lubiłam jeść ją samą albo z kromką chleba, najlepiej takiego z chrupiącą skórką. Były oczywiście próby położenia mi obok kotleta, ale w tamtym czasie sama kapusta zupełnie mi wystarczyła 😉
Pyszna kapusta z pomidorami przewijała się w moim domu przez większą część lata i jesieni. W maju przygotowywało się ją oczywiście z młodej kapusty. W późniejszych miesiącach w garnku lądowały nawet 4-kilogramowe główki.
Bo warto zaznaczyć, że to nie jest przepis tylko na młodą kapustę. Z powodzeniem przygotujecie go również z późniejszych odmian. Jedyną różnicą może być to, że starsza kapusta potrzebuje nieco więcej słodyczy, więc nie zaszkodzi jej dodatkowa łyżeczka cukru.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Wskazówki przygotowania
Przygotowanie duszonej kapusty z pomidorami jest bardzo proste, ale mam dla Was kilka wskazówek, żeby za każdym razem wyszła idealnie:
Świeża kapusta. Podstawowa zasada, która obowiązuje niezależnie od tego, czy przygotowujecie to danie z młodej kapusty, czy z późniejszej odmiany – kapusta powinna być świeża.
Im starsza kapusta, tym cieniej ją pokrój. Młoda kapusta nie potrzebuje wiele, by być miękka i delikatna. Nie trzeba więc przykładać tak dużej wagi do sposobu jej krojenia. Starszą kapustę warto cienko poszatkować,
Najlepsze są świeże pomidory. Kapusta z pomidorami smakuje najlepiej z dodatkiem słodkich, świeżych pomidorów. W późniejszych miesiącach możecie używać pomidorów z puszki lub – najlepiej – domowego sosu lub przecieru pomidorowego.
Dużo koperku. Naprawdę, nie żałujcie go. Koperek nadaje kapuście wspaniały smak i zapach.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Kapusta z pomidorami
Składniki
- 1 główka kapusty 800-1000g
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 3 liście laurowe
- 5-6 pomidorów lub 400 g pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- olej do smażenia
Kroki
- Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Usuń grube, wierzchnie liście z kapusty. Wykrój głąb.
- Przekrój kapustę na ćwiartki i drobno poszatkuj.
- Przełóż kapustę do garnka, dolej wodę, dodaj sól, cukier, pieprz, liście laurowe i przykryj. Zacznij ją gotować na małym ogniu.
- Na patelni rozgrzej nieco oleju roślinnego. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 3-5 minut, aż będzie miękka.
- Dodaj podsmażoną cebulę i pokrojone pomidory do garnka z kapustą. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut lub do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i posiekany koperek.
- Podawaj jako dodatek do głównego dania lub solo z kromką świeżego chleba lub ziemniakami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Coś nowego, coś pysznego