Ekspresowa zupa krem z porów

Zupa krem z porów to ratunek na sytuację z gatunku „Nie mam co jeść, nie mam za bardzo składników, ale oszamałoby się coś”. Wtedy wystarczy trochę gotowego bulionu czy resztki rosołu, do tego jakieś warzywo albo pojedyncze sztuki różnych warzyw, przyprawy, ewentualnie śmietanka et voila!


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


zupa krem z porów
Nasza główna gwiazda

Właśnie w ten sposób powstała zupa krem z porów. Było to na kilka godzin przed dostawą zakupów spożywczych online. Lodówka świeciła pustkami, ale niestety nasze żołądki również. W koszyku z warzywami, obok kilku młodych ziemniaków, leżały dwa dorodne pory. Sprawdziłam, że w lodówce mieliśmy jeszcze jakieś pół litra domowego rosołu, czekającego na wykorzystanie. I zapaliła się lampka niczym u pomysłowego Dobromira.

Reklama

Zupa wyszła nie tyle smaczna, co przepyszna. Aż dwie dokładki były grane. Trzecia pewnie też by weszła, ale trzeba sobie wyznaczać granice obżarstwa.


SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na zupy znajdziesz w zakładce ZUPA.


Zupa krem z porów z pełnoziarnistymi grzankami

Prosta w przygotowaniu, ale w smaku prawdziwa torpeda!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Zupa

  • 2 duże pory
  • 1 cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr rosołu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Pełnoziarniste grzanki

  • 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 łyżka masła

Kroki

Zupa

  • Pora dokładnie umyj i pokrój w talarki. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plastry. Obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kostkę
  • Rozgrzej masło w garnku. Dodaj cebulę i pora. Smaż na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 4 minut).
  • Dodaj posiekany czosnek i pokrojone ziemniaki. Wymieszaj dokładnie i smaż przez ok. 2 minuty.
  • Zalej całość gorącym bulionem, dodaj sól i pieprz i gotuj przez 20 minut.
  • Po tym czasie zdejmij zupę z ognia. Gdy nieco ostygnie, zblenduj ją i dopraw jeszcze solą czy pieprzem, jeśli jest potrzeba.

Grzanki

  • 2 lub 3 kromki (w zależności od wielkości) chleba pełnoziarnistego posmaruj z obu stron masłem i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Rozgrzej patelnię i rozłóż na niej pokrojony chleb. Smaż na małym ogniu ok. 2 minut lub do zrumienienia.
  • Gdy chleb się zrumieni, przełóż grzanki na drugą stronę i smaż ok. minuty.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: por, ziemniaki, zupa

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama
Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl