Pomidorowe risotto z przepisu Jamiego Olivera to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa.
Jest super kremowe, sycące i ma mniej kalorii niż typowe risotto, dzięki sprytnemu trikowi.
Risotto – kremowy klasyk kuchni włoskiej
Historia risotto sięga XV w., kiedy to prawdopodobnie pierwszy szef kuchni-celebryta Martino de Rossi opublikował w swojej przełomowej książce Libro de Arte Coquinaria (Sztuka gotowania) przepis na danie z ryżu gotowanego z bulionem mięsnym.
Ryż uprawiano we Włoszech od XIV w., ale dostępna była tylko jedna odmiana nazywana “domową”. Dopiero w XIX w. misjonarz Padre Calleri, który udał się na wyprawę do Azji, przywiózł do rodzinnego kraju dalekowschodnie odmiany ryżu i dał początek nowym krzyżówkom.
W ten sposób powstały wysokoskrobiowe odmiany, idealne do risotto – arborio i carnaroli.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pomidorowe risotto Jamiego Olivera
W tradycyjnym przepisie na risotto pojawia się duuuużo masła. Smak masła w daniach uwielbiam, ale czasami trzeba ograniczyć nieco ilość spożywanych kalorii.
W takich przypadkach zawsze pozostaje obawa, czy po ewentualnych modyfikacjach “odchudzających”, potrawa będzie smakowała tak samo dobrze. W przypadku tego pomidorowego risotto uczciwie stwierdzam, że smakuje nawet jeszcze lepiej niż wersja klasyczna!
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera “Gotuj zdrowo dla całej rodziny” (wyd. Insignis).W tym przepisie na pomidorowe risotto Jamie proponuje zastąpić masło niewielką ilością oliwy. Na początku nie byłam przekonana, że to wystarczy. Jeśli robiliście wcześniej risotto, to na pewno kojarzycie ten piękny widok, gdy masło oplata ziarenka ryżu i całość staje się ekstremalnie kremowa.
Czy jest szansa zrobić coś takiego z 2-3 łyżkami oliwy? Ku mojemu zaskoczeniu – tak! Risotto jest mega kremowe dzięki wysokiej zawartości skrobi w ryżu i ciekawemu, zupełnie niespotykanemu dodatkowi. Jakiemu?
Serek wiejski. Dokładnie tak – dodany pod koniec przygotowania serek wiejski nadaje potrawie wspaniałej kremowości i bardzo ciekawie podkręca smak. Wiem, że dla niektórych może to być profanacja, ale dla wszystkich dbających o linię, to rozwiązanie to zbawienie (low-cal + białeczko!).
Jej wysokość bazylia
Samo pomidorowe risotto nie byłoby jednak tak pyszne i aromatyczne, gdyby nie sos bazyliowy. Robi się go banalnie prosto, bo wrzuca się tylko 4 składniki do blendera, miksuje i gotowe! Ale ten smak i ten zapach są po prostu obłędne. Nie omijajcie tego sosu przy przygotowaniach, bo wiele stracicie!
Sprawdź też inne przepisy na dania wegetariańskie:
Minestrone – włoska zupa jarzynowa
Pomidorowe risotto Jamiego Olivera
Składniki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1½ litra bulionu warzywnego
- 400 g krojonych pomidorów
- 300 g ryżu do risotto np. arborio
- 300 g serka wiejskiego
Sos bazyliowo-czosnkowy
- pęczek świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
Kroki
- Cebulę, marchewkę i selera pokrój w kostkę. Przełóż do garnka z grubym dnem.
- Wlej 1-2 łyżki oliwy i smaż na niewielkim ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego krojone pomidory. Podgrzewaj na wolnym ogniu.
- Do blendera wrzuć czosnek, bazylię i dolej pół chochli gorącego bulionu. Zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj 2 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zmiksuj.
- Wsyp ryż do garnka z warzywami i smaż przez 2-3 minut.
- Stopniowo, po jednej chochli, dodawaj bulion pomidorowy. Mieszaj cały czas. Gdy zobaczysz, że płyn został wchłonięty przez ryż, dodaj kolejną chochlę. Powtarzaj te czynności przez ok. 20 minut, aż zużyjesz cały bulion. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać!
- Dodaj do risotto serek wiejski i dokładnie wymieszaj, aż granulki sera się rozpuszczą.
- Podawaj z łyżką sosu bazyliowego i listkami świeżej bazylii.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!