Zupa z kurczakiem i soczewicą

Zupa z kurczakiem i soczewicą to pyszny pomysł na obiad z podwójną porcją białka. Jest sycąca i rozgrzewająca, więc świetnie sprawdzi się w chłodne, zimowe czy jesienne dni.

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Zupa z kurczakiem i soczewicą – na obiad dla całej rodziny

W chłodne, zimowe dni nie ma nic lepszego niż talerz ciepłej, sycącej zupy. Takiej jak ta zupa z kurczakiem i soczewicą.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

To jedna z moich ulubionych zup z gatunku „co mam, to wrzucam”. Często modyfikuję przepis w zależności od tego, co mam w danym momencie w kuchni. Jednak zawsze staram się zachować bazowe składniki – marchewkę, selera naciowego, kurczaka, ziemniaki i soczewicę.

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Pokochaj resztki

Bardzo często przygotowuję tę zupę, by wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Dzięki temu zupa z kurczakiem i soczewicą idealnie wpasowuje się w moją akcję na Instagramie #pokochajresztki.

OBSERWUJ NA-TALERZU.PL NA INSTAGRAMIE

Jak pewnie zauważyliście, bardzo nie lubię marnować jedzenia. Z resztek można wyczarować naprawdę pyszne potrawy – zupy, zapiekanki, pasty. Dlaczego więc wyrzucać, skoro można przerobić i zjeść coś dobrego?

Jeśli macie swoje ulubione przepisy, które pasują do tej akcji, wrzucajcie je na IG z hashtagiem #pokochajresztki, a ja z radością udostępnię je dalej. Jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów!

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Soczewica zielona, czerwona, brązowa – którą wybrać?

Soczewica to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jeśli do tej pory nie wprowadziliście jej do diety, to gorąco polecam Wam bliższe zapoznanie się z tym składnikiem i wypróbowanie dań z jej udziałem. Soczewica jest bowiem nie tylko zdrowa, ale też pyszna i znajduje zastosowanie w wielu potrawach kuchni świata.

Soczewica jest bogata w dobrze przyswajalne białko (w 100 g soczewicy znajduje się ponad 9 g białka). Jest też dobrym źródłem korzystnego dla układu krwionośnego potasu, fosforu i kwasu foliowego.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne zupy znajdziesz w zakładce ZUPA

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Soczewica jest produktem o niskim indeksie glikemicznym – w zależności od rodzaju wartość IG wynosi od 25 do 35. To ważna informacja dla cukrzyków, którzy mogą zastępować ziarnami soczewicy przynajmniej część spożycia białka zwierzęcego.

W sklepach możemy spotkać kilka rodzajów soczewicy: zieloną, czerwoną, brązową, czarną i żółtą. Każda z nich ma różne potrzeby, jeśli chodzi o przyrządzanie, co oznacza też, że każda nadaje się do innych potraw. Do zup najczęściej używam zielonej soczewicy. Ten rodzaj nie rozgotowuje się tak łatwo, nawet przy nieco dłuższym gotowaniu, w przeciwieństwie do odmiany czerwonej czy żółtej, ale nie jest też tak twardy jak soczewica brązowa.

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Zupa z kurczakiem i soczewicą – pozostałe składniki

Mięso z kurczaka. Do zupy możecie wykorzystać mięso ze swojej ulubionej części kurczaka. U mnie najczęściej jest to pierś lub udko, np. z mięsa z rosołu.

Bulion. Jako baza może posłużyć bulion ekologiczny (bez zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku). Możecie też wykorzystać ugotowany wcześniej rosół.

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Warzywa. Obowiązkowymi składnikami tej zupy są dla mnie ziemniaki, marchew i seler naciowy. Oprócz nich czasami dodaję też inne warzywa, w zależności od tego, co akurat mam kuchni – paprykę, kukurydzę, cukinię.

Pomidory. Zawsze dodaję jeden z przetworów pomidorowych – passatę, koncentrat czy krojone pomidory – bo dzięki temu zupa jest bardziej wyrazista w smaku.

5 na 1 głos

Zupa z kurczakiem i soczewicą

Pyszna i sycąca zupa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podwójna porcja białka i mnóstwo warzyw to przepis na zdrowie.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 400 g mięsa z kurczaka np. pierś z kurczaka lub udka bez kości
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 marchewki
  • 8 ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • natka pietruszki do podania
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pokrój cebulę w piórka, a marchew i selera naciowego w plastry. Obierz ziemniaki i pokrój w nieduże kawałki.
  • Rozgrzej olej w wysokim garnku. Zmniejsz ogień i dodaj pokrojone warzywa. Podsmaż przez 4-5 minut.
  • Opłucz soczewicę na sitku w zimnej wodzie i dodaj do garnka.
  • Dodaj też bulion, koncentrat pomidorowy oraz mięso z kurczaka, lubczyk, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 45-50 minut.
  • Wyjmij mięso z kurczaka na talerz lub deskę i pokrój je w drobniejsze kawałki. Dodaj z powrotem do garnka.
  • Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad, zupa
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: fit obiad, kurczak, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad z kurczakiem, pierś z kurczaka, rodzinny obiad, soczewica, tani obiad, zupa z kurczakiem, zupa z soczewicą

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl