Curry z dynią i soczewicą

Curry z dynią i soczewicą to pyszny i prosty pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad. To danie z orientalną nutą łączy w sobie słodki aromat dyni i mleczka kokosowego z pikantnym smakiem płatków chilli. Możecie je przygotować dzień wcześniej – wszystkie aromaty będą miały czas się przegryźć i uzyskacie idealnie doprawione danie.

Curry z dynią i soczewicą – idealny jesienny obiad

Curry z dynią i soczewicą to danie, które z przyjemnością jem niezależnie od pory roku, ale w chłodne dni jest po prostu niezastąpione. Wspaniale Was rozgrzeje po jesiennym spacerze czy w trakcie chłodnego wieczoru. Aromaty imbiru, kurkumy i kuminu w połączeniu z treściwą soczewicą i słodką dynią piżmową tworzą przepyszne, pożywne, rozgrzewające, a jednocześnie delikatne danie, które posmakuje też najmłodszym.

Jestem przekonana, że ten obiad bez mięsa przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale też zagorzałym wielbicielom mięsnych potraw. Bogaty smak, sycące składniki i kremowa konsystencja sprawia, że nikomu nie będzie tu brakować mięsnego dodatku.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Czerwona, brązowa, zielona – jakiej soczewicy użyć?

Soczewica to fantastyczna roślina strączkowa. Potrawy przygotowane z jej dodatkiem gwarantują zastrzyk potasu, wapnia oraz cynku i zapewniają uczucie sytości na długo, dzięki dużej zawartości błonnika.

Do przygotowania tego curry z dynią i soczewicą możecie użyć tak naprawdę dowolnego rodzaju soczewicy. Wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych, ile czasu możecie przeznaczyć na przygotowanie obiadu i tego, jaki rodzaj ziaren macie akurat pod ręką.

Ważne, by pamiętać jednak o dostosowaniu czasu gotowania. Delikatna, czerwona soczewica jest bowiem gotowa już w 10 minut. W przypadku zielonej soczewicy potrzeba ok. 25-30 minut, a czas gotowania czarnej soczewicy może wynieść nawet 45 minut.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

5 na 1 głos

Curry z dynią i soczewicą

Curry z dynią i soczewicą to pyszny pomysł na pożywny, aromatyczny i rozgrzewający obiad bez mięsa. Będzie wyśmienicie smakować po jesiennym spacerze.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 200 g soczewicy zielonej
  • 450 g dyni piżmowej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 liści limonki kaffir
  • szczypta płatków chilli
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • ryż basmati do podania

Kroki

  • Soczewicę przełóż na gęste sitko i przepłucz w zimnej wodzie. Odstaw, żeby odciekła.
  • Dynię obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj kumin, kurkumę, słodką paprykę, cebulę i czosnek. Smaż na niedużym ogniu przez 3 minuty, by wydobyć aromat przypraw.
  • Dodaj soczewicę i wlej mleczko kokosowe. Zetrzyj na patelnię korzeń imbiru, dodaj liście limonki kaffir i krojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Po wspomnianych wcześniej 15 minutach dodaj na patelnię dynię i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
  • Gdy curry gotuje się na patelni, ugotuj ryż basmati.
  • Curry podawaj z ryżem, posypane płatkami chilli.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: indyjska, orientalna
Słowo kluczowe: curry, curry z dynią, curry z soczewicą, dynia, dynia piżmowa, fit obiad, imbir, indyjskie curry, jarski obiad, jednogarnkowiec, kumin, kurkuma, mleczko kokosowe, mleko kokosowe, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, orientalny obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, soczewica, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl