Popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkles

Popękane ciasteczka czekoladowe to przepyszne świąteczne ciastka. Są mocno czekoladowe i mają wyjątkową konsystencję – są kruche na zewnątrz i miękkie, ciągnące się wewnątrz.

To też jedne z najprostszych ciasteczek, jakie zrobicie! Są idealne do wspólnego przygotowania z najmłodszymi.

Popękane ciasteczka czekoladowe – proste ciastka z czekoladą

Święta Bożego Narodzenia to wymarzony czas na rodzinne gotowanie i pieczenie. Te popękane ciasteczka czekoladowe to po prostu wymarzony przepis na początki wspólnych wypieków z najmłodszymi.

Chocolate crinkles, bo tak brzmi ich oryginalna nazwa, piecze się przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia. Cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

Krótka lista składników, bardzo proste kroki, łatwe formowanie ciastek i zabawa z obtaczaniem ich w cukrze pudrze – popękane ciasteczka czekoladowe mają w sobie wszystko, czego potrzeba do przyjemnego, świątecznego pieczenia.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Chocolate crinkles – brownie w wersji świątecznej

Te popękane ciasteczka czekoladowe mogą szybko trafić do grona Waszych ulubieńców nie tylko ze względu na super prosty sposób przygotowania, ale przede wszystkim wyjątkowy smak.

W smaku i konsystencji bardzo przypominają klasyczne brownie – są mocno czekoladowe, w środku miękkie i lekko ciągnące, a na zewnątrz kruche. Do ich przygotowania używamy jednak ciemnego kakao, a nie czekolady, dzięki czemu nie są aż tak kaloryczne, jak wspomniany wyżej kultowy deser.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na Święta:

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Miękkie pierniczki alpejskie

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki

Drożdżowa gwiazda z makiem

Metrowiec

Ciasteczka Linzer

Popękane ciasteczka czekoladowe chocolate crinkle cookies

Popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkle cookies

Popękane ciasteczka czekoladowe, czyli chocolate crinkle cookies to idealne ciasteczka na święta. Są kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Robi się je bardzo prosto, więc to idealny pomysł na wspólne, rodzinne pieczenia.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 hours
Porcje: 25 ciasteczek

Składniki 

  • 60 g kakao
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml oleju
  • 2 duże jaja
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli

Kroki

  • W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao i sól.
  • Do większej miski wlej olej i wsyp cukier. Utrzyj na jasną masę.
  • Dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym jajku.
  • Dodaj sypkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
  • Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.*
  • Wyjmij ciasto z lodówki i nastaw piekarnik na 190 stopni (góra-dół).
  • Formuj z ciasta nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj kulki w dużej odległości od siebie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 10 minut, studź na kratce.

Wskazówki

*Ciasto może leżeć w lodówce do 24 godzin.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: chocolate crinkle cookies, ciasta, ciasteczka, ciasteczka na święta, ciastka, ciastka czekoladowe, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z czekoladą, crinkle cookies, czekolada, deser czekoladowy, popękane ciasteczka czekoladowe, popękane ciasteczke, proste ciasteczka, proste ciasto, prosty przepis, przepis na święta, słynne przepisy, szybkie ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Super przepisy doskonale opisane są pyszne wszystkie ciasta i potrawy dzieki

    1. Aga Author says:

      Wiesiu, bardzo Ci dziękuję! <3

  2. Można zrobić je w wersji waniliowej?

    1. Aga Author says:

      Tak, tylko to już wymaga kilku zmian w przepisie 🙂 Wersja waniliowa niedługo pojawi się na blogu

  3. bardzo fajny przepis, wydłużyłam nieco czas pieczenia, wydawały się surowe po 10 minutach, znikają w moment
    dzięki

  4. Jak długo wytrzymają takie ciasteczka? Planuje je zrobić wcześniej ale boje się ze na święta będą już twarde/niedobre?

    1. Aga Author says:

      Szczelnie zamknięte będą dobre przez 5-7 dni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl