Popękane ciasteczka czekoladowe, czyli chocolate crinkle cookies

Popękane ciasteczka czekoladowe cieszą się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

Chocolate crinkle cookies – bo tak brzmi ich oryginalna nazwa – piecze się przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Są mocno czekoladowe i mają wyjątkową konsystencję – są kruche na zewnątrz i miękkie, ciągnące się wewnątrz.

To też jedne z najprostszych ciasteczek, jakie zrobicie! Idealne do wspólnego przygotowania z najmłodszymi.

Popękane ciasteczka czekoladowe – najlepsze na święta

Święta Bożego Narodzenia to wymarzony czas na rodzinne gotowanie i pieczenie. Te popękane ciasteczka czekoladowe to naprawdę wymarzone przepis na początki wspólnych wypieków z najmłodszymi.

Krótka lista składników, bardzo proste kroki, łatwe formowanie ciastek i zabawa z obtaczaniem ich w cukrze pudrze – chocolate crinkle cookies mają w sobie wszystko, czego potrzeba do przyjemnego, świątecznego pieczenia.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Chocolate crinkle cookies – brownie w wersji świątecznej

Te popękane ciasteczka czekoladowe mogą szybko trafić do grona Waszych ulubieńców nie tylko ze względu na super prosty sposób przygotowania, ale przede wszystkim wyjątkowy smak.

W smaku i konsystencji bardzo przypominają klasyczne brownie – są mocno czekoladowe, w środku miękkie i lekko ciągnące, a na zewnątrz kruche.

Do ich przygotowania używamy jednak ciemnego kakao, a nie czekolady, dzięki czemu nie są aż tak kaloryczne, jak wspomniany wyżej kultowy deser.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na Święta:

Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Miękkie pierniczki alpejskie

Pepparkakor – szwedzkie pierniczki

5 na 1 głos

Popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkle cookies

Popękane ciasteczka czekoladowe, czyli chocolate crinkle cookies to idealne ciasteczka na święta. Są kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Robi się je bardzo prosto, więc to idealny pomysł na wspólne, rodzinne pieczenia.
Porcje 25 ciasteczek
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

  • 60 g kakao
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml oleju
  • 2 duże jaja
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli

Kroki

  • W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao i sól.
  • Do większej miski wlej olej i wsyp cukier. Utrzyj na jasną masę.
  • Dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym jajku.
  • Dodaj sypkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
  • Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.*
  • Wyjmij ciasto z lodówki i nastaw piekarnik na 190 stopni (góra-dół).
  • Formuj z ciasta nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj kulki w dużej odległości od siebie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 10 minut, studź na kratce.

Rady

*Ciasto może leżeć w lodówce do 24 godzin.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: chocolate crinkle cookies, ciasta, ciasteczka, ciasteczka na święta, ciastka, ciastka czekoladowe, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z czekoladą, crinkle cookies, czekolada, deser czekoladowy, popękane ciasteczka czekoladowe, popękane ciasteczke, proste ciasteczka, proste ciasto, prosty przepis, przepis na święta, słynne przepisy, szybkie ciasto

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl