Ciasteczka Linzer to miniaturowa wersja słynnego austriackiego deseru Linzer Torte.
Kruche ciasto orzechowe o delikatnie cytrusowym aromacie wraz z malinowym nadzieniem tworzą wyjątkowe ciasteczka na każdą okazję.
Ciasteczka Linzer – doskonałe kruche ciastka z okienkiem
Ciasteczka z Linzu to wierna mini-kopia austriackiego Linzer Torte.
Pierwszy przepis na to słynne austriackie ciasto jest datowany na 1696 r. Deser popularność zdobył w I. połowie XIX w. kiedy to cukiernik Johann Konrad Vogel rozpoczął jego masową produkcję.
Podstawą ciasteczek Linzer, podobnie jak Linzer Torte jest kruche ciasto, zrobione z dodatkiem prażonych orzechów laskowych, aromatyzowane cytryną, pomarańczą i cynamonem.
W środku jest natomiast owocowe nadzienie – w najbardziej tradycyjnej wersji jest to konfitura porzeczkowa lub malinowa.
Połączenie maślano-orzechowo-cytrusowego ciasta kruchego z delikatnymi, owocowymi przetworami jest naprawdę wyjątkowe i sprawia, że ciasteczka Linzer to jedne z najlepszych ciastek, jakie kiedykolwiek jadłam.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Wskazówki
Przygotowanie ciasteczek z Linzu jest naprawdę proste, choć dość czasochłonne ze względu na dwuwarstwowość ciastek. Żeby wyszły idealne, warto pamiętać o kilku radach:
Nie pomijaj prażenia orzechów. Prażone orzechy zapewniają zdecydowanie głębszy smak i aromat wypiekom. Możesz kupić gotowe prażone orzechy, albo możesz uprażyć je samodzielnie – wystarczy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Pamiętaj o schłodzeniu ciasta. Kruche ciasto nie lubi ciepła. Pamiętaj, by schłodzić je po wyrabianiu. Natomiast blachy z uformowanymi ciastkami wkładaj do lodówki przed pieczeniem chociaż na 2 minuty do lodówki, żeby trzymały kształt w piekarniku.
Przekładaj ciastka dopiero w dniu podania. Kruche ciasto szybko łapie wilgoć, więc jeśli chcesz podać kruche ciasteczka, przekładaj je konfiturą dopiero w dniu, kiedy planujesz je podać.
Jakie orzechy wybrać?
W klasycznym przepisie na te ciasteczka pojawiają się prażone orzechy laskowe. Dają one wyrazisty aromat i fantastyczny smak. To mój ulubiony wybór do tego wypieku.
Orzechy laskowe poleca również Nigella Lawson, z przepisu której korzystałam. Przepis na ciasteczka z Linz znajdziecie w jej ostatniej książce “Zrób, zjedz, powtórz” (sprawdźcie moją recenzję książki)
Możecie jednak użyć także mielonych migdałów, a nawet orzechów włoskich.
Sprawdź też inne pyszne przepisy na święta Bożego Narodzenia:
Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki
Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę
Pepparkakor – szwedzkie pierniczki
Ciasteczka Linzer
Składniki
Ciasto
- 100 g prażonych orzechów laskowych
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko w temperaturze pokojowej
- otarta skórka z 1 cytryny
- otarta skórka z 2 pomarańczy
Dodatkowo
- 200 g konfitury malinowej lub porzeczkowej
- cukier puder do dekoracji
Kroki
- Prażone orzechy przesyp do blendera i zmiel, aż będą miały konsystencję drobnego proszku.
- Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i zagnieć do uzyskania gładkiej masy.
- Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 części.
- Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość ok. 3 mm.
- Wykrawaj ciasteczka – całe i z okienkiem. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę na 10 minut do lodówki i powtórz czynność z kolejną częścią ciasta.
- Wyjmij blachę z lodówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez 10-12 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się rumienić.
- Po wyjęciu z piekarnika, ostrożnie przełóż ciastka na kratkę, do wystudzenia.
- Gdy ciasteczka będą całkowicie wystudzone, na doły ciasteczek nałóż na środek nieduży kleks konfitury. Góry ciasteczek posyp cukrem pudrem, a następnie połącz ciasteczka w całość.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!