„Zrób, zjedz, powtórz” Nigelli Lawson to więcej niż książka kucharska. Recenzja

Nigella Lawson wraca z nową książką. „Zrób, zjedz, powtórz” to nie tylko nowe przepisy, ale też opowieści o jedzeniu oraz gotowaniu i radości, która z nich płynie. A niewielu potrafi mówić o jedzeniu jak właśnie Nigella.

Historie opowiadane przez nią przenoszą czytelnika w miłe, ciepłe i przytulne miejsce, w którym czuć apetyczne zapachy z piekarnika i słychać bulgotanie w garnkach. Dokładnie tak, jest w przypadku tej książki.

Dlatego uczciwie Was ostrzegam – nawet, jeśli zaczniecie czytać „Zrób, zjedz, powtórz” tuż po sycącym posiłku, i tak zaraz zrobicie się głodni! 😉

Zrób, zjedz, powtórz Nigella Lawson

Nigella Lawson – królowa prostoty i comfort food

Nigella Lawson towarzyszy mi w kuchni od wielu lat. Jedną z pierwszych książek kucharskich w mojej wiecznie rozrastającej się kolekcji była „Kuchnia. Przepisy z serca domu”.

Och, ile przepisów z niej na stałe zapisało się w moim menu: klopsiki z indyka w sosie pomidorowym, muffinki czekoladowo-bananowe, gulasz z chorizo i ciecierzycy, zupa tajska z kurczakiem i makaronem czy obłędnie czekoladowy Czarci tort. Do „Kuchni” wracam regularnie, bo bezpretensjonalność przepisów, opisów i czytelne instrukcje są naprawdę wyjątkowe.

Moja miłość do samozwańczej Domowej Bogini zaczęła się jednak nie od książek, a od programów telewizyjnych. Pamiętam, jak zawsze czekałam na kolejne odcinki wspomnianej „Kuchni”, serii „Nigella ucztuje” czy „Nigella gryzie”.

Uwielbiałam słuchać, jak Nigella opowiadała o jedzeniu w trakcie gotowania. Urzekało mnie w niej to, że zupełnie bez żadnego skrępowania przyznawała się do swojej miłości do jedzenia i szczerze zachwycała się takimi rzeczami jak skwierczący na patelni bekon, kremowy sos do makaronu, smak świeżego masła czy spływający po pancakes’ach syrop klonowy.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kocham myśleć o jedzeniu, kocham gotować i zdecydowanie uwielbiam jeść.

Nigella Lawson, Kuchnia

Prostota przepisów Nigelli i jej sposób mówienia o jedzeniu – pełen czułości i ciepła – sprawiają, że nie ma drugiej takiej medialnej osobowości kulinarnej jak ona. Nawet najprostszy makaron z oliwą staje się dzięki jej opisowi wykwintnym daniem o złożonym aromacie, rozgrzewającym nie tylko żołądki, ale i serca.

Zrób, zjedz, powtórz

Książka „Zrób, zjedz, powtórz” to absolutna kwintesencja Nigelli. Obok prostych przepisów znalazło się tu miejsce na opowieści: o jedzeniu, gotowaniu, rodzinie, domu, bliskich. O tym, jak wszystkie te elementy się ze sobą łączą i tworzą wspólną historię.

Moje przepisy rodzą się blisko życia, w moim domu. Opowiadają historię, która jest moja. Innej nie potrafiłabym opowiedzieć.

Nigella lawson, „Zrób, zjedz, powtórz”

Nigella Lawson pisze tu od serca i czuć to w każdym zdaniu. Przepisy, które znajdziemy w książce też takie są – idealne do przygotowania na spotkania ze znajomymi i bliskimi. Lub też na wspólne gotowanie, które łączy i spaja.

Książka jest podzielna na dość nietypowe kategorie, m.in.: A jak anchois (Nigella jest totalną fanką tych małych sardeli), Czuła apologia brązowego jedzenia, Rabarbar czy Przyjemność. Jest tu też garść propozycji na Święta Bożego Narodzenia. Bezglutenowcy, wegetarianie, mięsożercy – każdy znajdzie coś dla siebie. Mi w oko wpadły m.in.: sernik baskijski, duszony kurczak z cytryną i orzo, selerowa zapiekanka z anchois i toskańska zupa fasolowa.

Każdy przepis jest oczywiście opatrzony oddzielną historią. Czyta je się bardzo lekko i przyjemnie – Nigella pisze zgrabnym językiem, a polskie tłumaczenie Doroty Maliny jest na wysokim poziomie.

A do tego całość jest tak uroczo… leniwa 😉 Nie chce Ci się robić harissy od podstaw? Nie ma sprawy – użyj kupnej, nic się nie stanie. Nie masz siły przygotowywać dodatków do obiadu? Nie przejmuj się i podaj sałatę z szybkim winegretem. Brakuje Ci jednej przyprawy do dania? To nic takiego – po prostu ją pomiń, a całość i tak na pewno wyjdzie pysznie. To jest sposób na gotowanie, który bardzo do mnie przemawia i którego sama się trzymam w kuchni.

Zrób, zjedz, powtórz Nigella Lawson

Kulinarne opowieści Nigelli

W „Zrób, zjedz, powtórz” jest dokładnie to, za co lubię Nigellę – proste, apetyczne przepisy i wiele okołokuchennych opowieści o konkretnych daniach i poszczególnych składnikach. A co najważniejsze, jest też ten niewymuszony luz i poczucie, że nawet jeśli nie będziesz się trzymać przepisu w 100 procentach, to i tak przygotujesz coś pysznego, swojego. Jestem zdecydowanie na tak!

„Zrób, zjedz, powtórz” Nigelli Lawson kupisz teraz w promocyjnej cenie na empik.com

„Zrób, zjedz, powtórz” Nigella Lawson. Tłumaczenie Dorota Malina. Insignis Media, Kraków 2021.

Dziękuję wydawnictwu Insignis Media za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego książki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl