Pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką, delikatne magdalenki, które smakują jak z ulubionej cukierni i pięknie udekorowany tort na urodziny najbliższej osoby – takie cuda powstają codziennie w naszych domowych piekarniach/cukierniach.
Aby przygotować najlepsze słodkie i wytrawne wypieki potrzebujemy zarówno sprawdzonego przepisu, jak i niezawodnego sprzętu.
Jakiego? Najlepiej takiego, któremu ufają profesjonaliści.
To według mnie jeden z najbardziej wiarygodnych wskaźników, który pokazuje, na jakie akcesoria warto zwracać uwagę.
Przygotowałam specjalnie dla Was moje kuchenne must-have, bez których nie wyobrażam sobie domowego pieczenia.
Silikonowe foremki do pieczenia
Formy silikonowe to moje ulubione rozwiązanie do drobnych wypieków. Przygotowanie magdalenek czy mini babeczek bywało dość uciążliwe z wykorzystaniem metalowych foremek – nieważne, jak dobrze były nasmarowane tłuszczem, ciasto często i tak przywierało. W efekcie zamiast efektownych ciasteczek był tylko spektakularny bałagan.
Używając silikonowych foremek do pieczenia można zapomnieć o problemie. Nie musimy niczym ich smarować przed pieczeniem, a wypieki i tak bez problemu odchodzą od ścianek formy.
Foremki są elastyczne, więc znacznie łatwiej z nich wydobyć ciasta i ciasteczka, nawet jeśli mają wymyślny kształt.
Silikonowe foremki są też bardzo wygodne do czyszczenia. Ciasto do nich nie przywiera i można je myć w zmywarce.
![Forma do ciastek typu financier](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/0ed95f568e74a332df7158eaaab9eb3f.jpg)
![Forma do magdalenek](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/70c9cc789b6a516ea4a99f2d65ec07a1.jpg)
![Forma do mini babeczek](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/e6b972c558b91b007bee6a9cb7de5d6c.jpg)
Wałek do ciasta
Ciasto na pierogi, ciasto francuskie, ciasteczka wycinane, kruche ciasto do tarty – wałek do ciasta wykorzystuję w kuchni prawie non stop. A wiadomo, że dobrze rozwałkowane ciasto to podstawa udanych wypieków. Dzięki niemu unikamy nierównomiernego pieczenia, które może się skończyć koszmarem każdego cukiernika – spalonym ciastem z jednej strony i surowym z drugiej.
Posiadam klasyczny, drewniany wałek do ciasta, który można spotkać w większości polskich domów. Jednak ostatnio furorę robią wałki do ciasta ze stali nierdzewnej. To niezwykle ciekawe i wygodne rozwiązanie. Co jest w nim takiego wyjątkowego?
Taki wałek nie pochłania smaków i zapachów, więc nic się nie stanie, jeśli zapomnimy go umyć od razu po użyciu. Co do mycia, wałek ze stali nierdzewnej ma też jedną, bezsprzeczną przewagę nad egzemplarzem z drewna – można go myć w zmywarce.
![Wałek drewniany](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/0ed5df124ab2e3eb3226df0a520f39f0.jpg)
![Wałek ze stali nierdzewnej](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/27d3bb1c003e506bad79a39b405cfdce.jpg)
![Wałek do ciasta nieprzywierający](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/f13dbe9d39f35a112866d2c3fce5c696.jpg)
Formy do wycinania
Skoro jesteśmy przy wałkowaniu, to oczywiście muszą się pojawić teraz formy do wycinania. To niezbędnik dla wszystkich miłośników wypieków. Formy są dostępne w rozmaitych kształtach i rozmiarach. Sprawdzą się do wycinania ciastek lub wzorów z plastycznej masy cukrowej.
Warto wybierać formy do wycinania dostępne w zestawach, w których mamy dostęp do różnych rozmiarów tego samego wzoru. To daje możliwość tworzenia różnorodnych dekoracji i tworzyć ciekawe konstrukcje, np. pyszne wieże ciasteczkowe.
![Formy do wycinania motyl](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Formy-do-wycinania-motyl.jpg)
![Formy do wycinania okrągłe](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Formy-do-wycinania-okragle.jpg)
![Formy do wycinania w kształcie gwiazdy](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Formy-do-wycinania-w-ksztalcie-gwiazdy.jpg)
Worki do szprycowania i końcówki do dekorowania
Worki do szprycowania i końcówki do dekorowania to absolutny must have dla wszystkich miłośników tortów i dekorowania wypieków. Za pomocą różnych rodzajów końcówek – zwanych też tylkami – które mocujemy do rękawa cukierniczego, możemy wyczarować wspaniałe, bogate i różnorodne zdobienia na ciastach, muffinach i babeczkach.
Media społecznościowe aż kipią od zdjęć zjawiskowo udekorowanych tortów przygotowywanych nie przez duże cukiernie i profesjonalistów, a przez cukierników-amatorów. To dowód na to, że dzięki wytrwałości i odpowiednim akcesoriom, każdy może stworzyć cukiernicze dzieła sztuki w domowych pieleszach.
Wybór zarówno worków do szprycowania, jak i końcówek do dekorowania jest ogromny. Worki mogą być wielorazowe lub jednorazowego użytku. Ja wybieram worki nylonowe, które są wytrzymałe i służą mi przez dłuższy czas. Nie chłoną zapachów, są tłuszczoodporne i bez problemu można je wyczyścić przy użyciu gotującej wody.
Jeśli zaś chodzi o tylki, to wszystko zależy od tego, jaki efekt dekoracji chcecie uzyskać. Róże, liście, wstęgi, gwiazdy – ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia.
![Końcówka do rękawów gwiazdka francuska](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Koncowka-do-rekawow-gwiazdka-francuska.jpg)
![Końcówki do rękawów zestaw do kwiatów i płatków](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Koncowki-do-rekawow-zestaw-do-kwiatow-i-platkow.jpg)
![Worek do szprycowania](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Worek-do-szprycowania.jpg)
Nóż do ciasta
Taki niepozorny, mogłoby się wydawać, że zbędny, ale nie wyobrażam sobie przygotowywania ciasta drożdżowego czy chleba bez noża do ciasta. Nic tak zgrabnie, szybko i dokładnie nie zbiera i nie porcjuje ciasta z deski czy stolnicy jak właśnie nóż do ciasta. Przez wiele lat do takich zadań wykorzystywałam zwykły kuchenny nóż, ale nigdy nie zbierał ciasta wystarczająco dokładnie. Nóż do ciasta zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę z drożdżowymi wypiekami, chlebami i bułkami.
![Nóż do ciasta do pizzy](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Noz-do-ciasta-do-pizzy.jpg)
![Nóż do ciasta ze stali nierdzewnej](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Noz-do-ciasta-ze-stali-nierdzewnej.jpg)
![Nóż do ciasta](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2022/02/Noz-do-ciasta.jpg)
Artykuł powstał we współpracy z firmą Hendi.