5 rzeczy, które musisz mieć w swojej domowej cukierni

Pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką, delikatne magdalenki, które smakują jak z ulubionej cukierni i pięknie udekorowany tort na urodziny najbliższej osoby – takie cuda powstają codziennie w naszych domowych piekarniach/cukierniach.

Aby przygotować najlepsze słodkie i wytrawne wypieki potrzebujemy zarówno sprawdzonego przepisu, jak i niezawodnego sprzętu. 

Jakiego? Najlepiej takiego, któremu ufają profesjonaliści.

To według mnie jeden z najbardziej wiarygodnych wskaźników, który pokazuje, na jakie akcesoria warto zwracać uwagę.

Przygotowałam specjalnie dla Was moje kuchenne must-have, bez których nie wyobrażam sobie domowego pieczenia.

Silikonowe foremki do pieczenia

Formy silikonowe to moje ulubione rozwiązanie do drobnych wypieków. Przygotowanie magdalenek czy mini babeczek bywało dość uciążliwe z wykorzystaniem metalowych foremek – nieważne, jak dobrze były nasmarowane tłuszczem, ciasto często i tak przywierało. W efekcie zamiast efektownych ciasteczek był tylko spektakularny bałagan.

Używając silikonowych foremek do pieczenia można zapomnieć o problemie. Nie musimy niczym ich smarować przed pieczeniem, a wypieki i tak bez problemu odchodzą od ścianek formy. 

Foremki są elastyczne, więc znacznie łatwiej z nich wydobyć ciasta i ciasteczka, nawet jeśli mają wymyślny kształt.

Silikonowe foremki są też bardzo wygodne do czyszczenia. Ciasto do nich nie przywiera i można je myć w zmywarce.

Wałek do ciasta

Ciasto na pierogi, ciasto francuskie, ciasteczka wycinane, kruche ciasto do tarty – wałek do ciasta wykorzystuję w kuchni prawie non stop. A wiadomo, że dobrze rozwałkowane ciasto to podstawa udanych wypieków. Dzięki niemu unikamy nierównomiernego pieczenia, które może się skończyć koszmarem każdego cukiernika – spalonym ciastem z jednej strony i surowym z drugiej.

Posiadam klasyczny, drewniany wałek do ciasta, który można spotkać w większości polskich domów. Jednak ostatnio furorę robią wałki do ciasta ze stali nierdzewnej. To niezwykle ciekawe i wygodne rozwiązanie. Co jest w nim takiego wyjątkowego? 

Taki wałek nie pochłania smaków i zapachów, więc nic się nie stanie, jeśli zapomnimy go umyć od razu po użyciu. Co do mycia, wałek ze stali nierdzewnej ma też jedną, bezsprzeczną przewagę nad egzemplarzem z drewna – można go myć w zmywarce. 

Formy do wycinania 

Skoro jesteśmy przy wałkowaniu, to oczywiście muszą się pojawić teraz formy do wycinania. To niezbędnik dla wszystkich miłośników wypieków. Formy są dostępne w rozmaitych kształtach i rozmiarach. Sprawdzą się do wycinania ciastek lub wzorów z plastycznej masy cukrowej. 

Warto wybierać formy do wycinania dostępne w zestawach, w których mamy dostęp do różnych rozmiarów tego samego wzoru. To daje możliwość tworzenia różnorodnych dekoracji i tworzyć ciekawe konstrukcje, np. pyszne wieże ciasteczkowe.

Worki do szprycowania i końcówki do dekorowania

Worki do szprycowania i końcówki do dekorowania to absolutny must have dla wszystkich miłośników tortów i dekorowania wypieków. Za pomocą różnych rodzajów końcówek – zwanych też tylkami – które mocujemy do rękawa cukierniczego, możemy wyczarować wspaniałe, bogate i różnorodne zdobienia na ciastach, muffinach i babeczkach. 

Media społecznościowe aż kipią od zdjęć zjawiskowo udekorowanych tortów przygotowywanych nie przez duże cukiernie i profesjonalistów, a przez cukierników-amatorów. To dowód na to, że dzięki wytrwałości i odpowiednim akcesoriom, każdy może stworzyć cukiernicze dzieła sztuki w domowych pieleszach.

Wybór zarówno worków do szprycowania, jak i końcówek do dekorowania jest ogromny. Worki mogą być wielorazowe lub jednorazowego użytku. Ja wybieram worki nylonowe, które są wytrzymałe i służą mi przez dłuższy czas. Nie chłoną zapachów, są tłuszczoodporne i bez problemu można je wyczyścić przy użyciu gotującej wody. 

Jeśli zaś chodzi o tylki, to wszystko zależy od tego, jaki efekt dekoracji chcecie uzyskać. Róże, liście, wstęgi, gwiazdy – ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia.

Nóż do ciasta

Taki niepozorny, mogłoby się wydawać, że zbędny, ale nie wyobrażam sobie przygotowywania ciasta drożdżowego czy chleba bez noża do ciasta. Nic tak zgrabnie, szybko i dokładnie nie zbiera i nie porcjuje ciasta z deski czy stolnicy jak właśnie nóż do ciasta. Przez wiele lat do takich zadań wykorzystywałam zwykły kuchenny nóż, ale nigdy nie zbierał ciasta wystarczająco dokładnie. Nóż do ciasta zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę z drożdżowymi wypiekami, chlebami i bułkami.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Hendi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl