Sezon na szparagi – 3 popisowe dania

Artykuł sponsorowany

Szparagi to warzywa sezonowe. Najlepsze są wczesną wiosną, kiedy ich łodygi jeszcze nie są zdrewniałe, a końcówki są smukłe i chrupiące. Sprawdź, jakie przysmaki można wyczarować ze szparagów i z jakimi składnikami najlepiej je łączyć.

Jak zrobić szparagi?

Istnieje wiele form przyrządzania szparagów. Najprostszy z nich to gotowanie. Można też zaserwować swoim domownikom szparagi z piekarnika, szparagi z patelni lub szparagi z grilla. Wszystko jest kwestią fantazji i umiejętności właściwego przygotowania tych warzyw do obróbki.

Jak gotować szparagi? Przy gotowaniu np. ważne jest, aby nie zanurzać końcówek w wodzie. Przy pieczeniu – aby warzywa te otulone były czymś tłustym, inaczej szybko wyschną i staną się niesmaczne. W piekarniku najlepiej sprawdzą się szparagi owijane boczkiem, choć przykryte pierzynką z jajek i sera żółtego również zachowają odpowiednią wilgotność. Szparagi z patelni muszą się mieścić na niej w całości, dlatego jeśli są zbyt długie, koniecznie trzeba je przedzielić na pół. Natomiast szparagi z grilla lubią dodatek oliwy, jak również octu balsamicznego. Dzięki temu są przyjemnie kruche.

Krem ze szparagów z płatkami migdałów

Wyjątkowo smaczną ale i luksusową zupą jest krem z białych szparagów. Idealnie komponuje się ona z płatkami migdałów lub grzankami. Aby była kremowa i gęsta, niezbędny jest dodatek gęstej śmietanki. By zyskała na wyrazistości – konieczny jest dodatek cebuli. Niezbędny jest również esencjonalny bulion z warzyw oraz podbijające smakowitość dania masło.

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 cebula
  • Bulion warzywny – około 800 ml
  • 190 ml śmietanki kremówki
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz
  • 50 g płatków migdałów

Wykonanie:

Przed wykonaniem dania należy umyć szparagi i oderwać zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy szparagi na kawałeczki. Przesmażamy je w garnku wraz z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (najpierw smażymy cebulę do zeszklenia, potem dodajemy szparagi). Gdy szparagi po około 2 minutach zmiękną, zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy sól oraz pieprz. Gotujemy wszystko około 5 minut, następnie blendujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy śmietankę, dodajemy też masło i wstawiamy na chwilę na mały ogień, ale nie gotujemy. Wylewamy zupę na talerz i posypujemy płatkami migdałów.

Przeczytaj też: Jak obierać szparagi?

Makaron ze szparagami

Najlepsze połączenie makaronu ze szparagami uzyskuje się w zapiekance. Tam wszystkie smaki przenikają się ze sobą, komponują podczas pieczenia, co sprawia, że mało wyraziste w smaku warzywa zyskują głębszy smak i aromat.

Składniki:

  • 200 szynki prosciutto
  • 150 g ugotowanego makaronu typu rurki
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 200 g żółtej mozzarelli
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy makaron tak, aby był „al dente”. Następnie myjemy, kroimy na kawałki szparagi. Mieszamy je w misce z odcedzonym makaronem. Dodajemy do tego skrojoną na kawałki szynkę, pokrojone na kawałki suszone pomidory. W osobnej misce mieszamy ze sobą: startą na tarce mozzarellę, śmietankę oraz sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wykładamy do naczynia żaroodpornego składniki makaronowej zapiekanki i zalewamy je sosem śmietanowym. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Makaron ze szparagami - dania ze szparagami
Makaron ze szparagami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Letnie wydanie szparagów to sałatka z truskawkami i szpinakiem. Jest orzeźwiająca, soczysta, a przy tym lekkostrawna. To idealne danie na lunch, które można zabrać ze sobą w pudełku do pracy.

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Opłukujemy na sitku świeże liście szpinaku i wrzucamy je do miski. Myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i dzielimy na połówki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojone w kosteczkę szparagi (wcześniej myjemy je i pozbawiamy zdrewniałych końcówek). Podduszone lekko szparagi wkładamy do miski ze szpinakiem i truskawkami. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą: oliwę, miód, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. Polewamy tym sałatkę.

Sałatka ze szparagami i truskawkami - dania ze szparagami
Sałatka ze szparagami i truskawkami

Miły dodatek – sos do szparagów

Smakowitość dania ze szparagami zależy również od dodatku sosu. Najbardziej neutralny jest sos śmietanowy. Aby go uzyskać, wystarczy przesmażyć na patelni czosnek, dodać do tego szparagi i ewentualnie 40 ml białego wina. Poddusić około 5 minut, następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać śmietanę kremówkę, sól oraz pieprz. Wstawić na chwilę na mały ogień, ale nie gotować.

Równie dobrze sprawdzi się sos holenderski. Do jego wykonania potrzebne są 2 żółtka w temperaturze pokojowej oraz roztopione, gorące masło (około 50 g). Żółtka te ubijamy na pianę przy pomocy miksera, dodając do nich sól, pieprz oraz sok z cytryny. Następnie dolewamy tam gorące masło aż do uzyskania gęstego sosu.

Tekst partnera https://akademiasmaku.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl