Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim to kolejny pomysł na wykorzystanie tego zielonego warzywa. Dodatek dwóch rodzajów sera, w tym aromatycznego sera koziego, sprawia, że tarta ma naprawdę wyjątkowy smak.
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim – lunch w wersji fit
W ramach szukania zdrowych zamienników, zaczęłam ostatnio jeszcze częściej używać w mojej kuchni mąki pełnoziarnistej. Do tej pory spody do tart i quiche przygotowywałam wyłącznie z jasnej mąki pszennej. Jest łatwiejsza we współpracy i większość przepisów woła o jej wykorzystanie.


Okazuje się jednak, że przygotowanie ciasta z mąki razowej wcale nie jest tak trudne i wymagające, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje w proporcjach pozostałych składników, by uzyskać elastyczne, wygodne w obróbce, pyszne ciasto.
Pełnoziarnista mąka lubi się napić, więc jeśli okaże się, że ilość wody podana w przepisie jest za mała, a ciasto zupełnie nie chce pracować i bardzo się kruszy, dodajcie wtedy dodatkową łyżkę płynu.


Cukinia czy kabaczek? Odwieczny spór
Jak wiecie, bardzo lubię cukinię. To mega wdzięczne warzywo, które chętnie poddaje się moim eksperymentom 😉 Przygotowuję z niej placki, klasyk mojego dzieciństwa, czyli leczo, faszeruję ją i zapiekam albo dodaję do lekkich sosów i podaję z makaronem.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Na koniec jeszcze wyjaśnienie kwestii, która często się pojawia w kulinarnych rozmowach. Czy cukinia to to samo, co kabaczek? Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo, tylko w różnych stadiach dorastania. Cukinia jest młodszą formą dojrzałego kabaczka. Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem.

Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim
Składniki
Ciasto
- 190 g mąki pszennej razowej
- 40 g mąki pszennej
- 115 g masła
- 6 łyżek lodowatej wody
- ¾ łyżeczki soli
Farsz
- 1 duża cukinia
- 100 g sera koziego
- 125 g mascarpone
- ½ łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do skropienia
Dodatkowo do posmarowania
- 1½ łyżki roztopionego masła
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć szybko na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry.
- Mascarpone dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu.
- Na środku ciasta rozsmaruj ser mascarpone, pozostawiając ok. 4-5 cm od brzegu.
- Na serze ułóż plastry cukinii na kształt spirali i posyp pokruszonym serkiem kozim.
- Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem, a nadzienie skrop delikatnie oliwą z oliwek.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!