Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim

Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim to kolejny pomysł na wykorzystanie tego zielonego warzywa. Dodatek dwóch rodzajów sera, w tym aromatycznego sera koziego, sprawia, że tarta ma naprawdę wyjątkowy smak.

Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim – lunch w wersji fit

W ramach szukania zdrowych zamienników, zaczęłam ostatnio jeszcze częściej używać w mojej kuchni mąki pełnoziarnistej. Do tej pory spody do tart i quiche przygotowywałam wyłącznie z jasnej mąki pszennej. Jest łatwiejsza we współpracy i większość przepisów woła o jej wykorzystanie.

Okazuje się jednak, że przygotowanie ciasta z mąki razowej wcale nie jest tak trudne i wymagające, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje w proporcjach pozostałych składników, by uzyskać elastyczne, wygodne w obróbce, pyszne ciasto.

Pełnoziarnista mąka lubi się napić, więc jeśli okaże się, że ilość wody podana w przepisie jest za mała, a ciasto zupełnie nie chce pracować i bardzo się kruszy, dodajcie wtedy dodatkową łyżkę płynu.

Cukinia czy kabaczek? Odwieczny spór

Jak wiecie, bardzo lubię cukinię. To mega wdzięczne warzywo, które chętnie poddaje się moim eksperymentom 😉 Przygotowuję z niej placki, klasyk mojego dzieciństwa, czyli leczo, faszeruję ją i zapiekam albo dodaję do lekkich sosów i podaję z makaronem.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

pełnoziarnista tarta z cukinią

Na koniec jeszcze wyjaśnienie kwestii, która często się pojawia w kulinarnych rozmowach. Czy cukinia to to samo, co kabaczek? Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo, tylko w różnych stadiach dorastania. Cukinia jest młodszą formą dojrzałego kabaczka. Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem.

Oceń jako pierwszy/a

Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim

Ta pyszna, zdrowa wersja tarty rustykalnej to idealny pomysł na śniadanie czy lunch.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 190 g mąki pszennej razowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Farsz

  • 1 duża cukinia
  • 100 g sera koziego
  • 125 g mascarpone
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do skropienia

Dodatkowo do posmarowania

  • łyżki roztopionego masła

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć szybko na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry.
  • Mascarpone dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu.
  • Na środku ciasta rozsmaruj ser mascarpone, pozostawiając ok. 4-5 cm od brzegu.
  • Na serze ułóż plastry cukinii na kształt spirali i posyp pokruszonym serkiem kozim.
  • Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem, a nadzienie skrop delikatnie oliwą z oliwek.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, przekąska, wypieki
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: cukinia, fit przepis, fit tarta, tarta rustykalna, tarta wegetariańska, tarta z cukinią, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl