Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim to przepyszny pomysł na wykorzystanie tego zielonego warzywa.
Dodatek dwóch rodzajów sera, w tym aromatycznego sera koziego, sprawia, że ta zdrowa, pełnoziarnista tarta ma naprawdę wyjątkowy smak.
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim – fit tarta wytrawna
W ramach szukania zdrowych zamienników, zaczęłam ostatnio jeszcze częściej używać w mojej kuchni mąki pełnoziarnistej. Do tej pory spody do tart i quiche przygotowywałam wyłącznie z jasnej mąki pszennej.
Jednak, że przygotowanie ciasta z mąki razowej wcale nie jest tak trudne i wymagające, jak mogłoby się wydawać. Pokażę Wam, że wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje w proporcjach pozostałych składników, by uzyskać elastyczne, wygodne w obróbce ciasto, dzięki któremu ta pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim jest wyjątkowa i przepyszna.
![pełnoziarnista tarta z cukinią](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMG_9543-1200x1800.jpg)
![pełnoziarnista tarta z cukinią](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMG_9486-1200x1800.jpg)
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim – wskazówki
Idealne ciasto. Pełnoziarnista mąka lubi się napić, więc jeśli okaże się, że ilość wody podana w przepisie jest za mała, a ciasto zupełnie nie chce pracować i bardzo się kruszy, dodajcie wtedy dodatkową łyżkę płynu.
Pamiętajcie też o dobrym schłodzeniu i jak najkrótszym wyrabianiu ciasta, by nie zdążył wytworzyć się gluten. Zbyt długie zagniatanie ciasta może sprawić, że Wasza pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim nie będzie idealnie krucha.
Cukinia. Wybieraj młode, mniejsze sztuki, które puszczą mniej wody niż starsze cukinie. Będą też po prostu smaczniejsze.
Ser kozi. Do tej tarty z cukinią najbardziej lubię używać kremowego serka koziego, który ma lekko śmietankowy smak.
![pełnoziarnista tarta z cukinią](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMG_9529-1200x1800.jpg)
![pełnoziarnista tarta z cukinią](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMG_9538-1200x1800.jpg)
Cukinia czy kabaczek? Odwieczny spór
Jeśli zaglądacie na stronę regularnie, to pewnie zauwayżyliście, że bardzo lubię cukinię. To mega wdzięczne warzywo, które chętnie poddaje się moim eksperymentom 😉
Przygotowuję z niej nie tylko tę tartę z cukinią i serem kozim, ale także placki z cukinią, czy klasyk mojego dzieciństwa, czyli leczo. Cukinię często też faszeruję i zapiekam albo dodaję do lekkich sosów i podaję z makaronem.
Jaka jest jednak odpowiedź, na pytanie, które często się pojawia w kulinarnych rozmowach: czy cukinia to to samo, co kabaczek?
Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo, tylko w różnych stadiach dorastania. Cukinia jest młodszą formą dojrzałego kabaczka. Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem.
![pełnoziarnista tarta z cukinią](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMG_9551-scaled.jpg)
Sprawdź też inne pomysły na zdrowy lunch:
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, szynką parmeńską i burratą
Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie
Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem
Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki
![pełnoziarnista tarta z cukinią](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMG_9527-300x300.jpg)
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim
Składniki
Ciasto
- 190 g mąki pszennej razowej
- 40 g mąki pszennej
- 115 g masła
- 6 łyżek lodowatej wody
- ¾ łyżeczki soli
Farsz
- 1 duża cukinia
- 100 g sera koziego
- 125 g mascarpone
- ½ łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do skropienia
Dodatkowo do posmarowania
- 1½ łyżki roztopionego masła
Kroki
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć szybko na jednolitą masę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Cukinię umyj i pokrój na cienkie plastry.
- Mascarpone dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu.
- Na środku ciasta rozsmaruj ser mascarpone, pozostawiając ok. 4-5 cm od brzegu.
- Na serze ułóż plastry cukinii na kształt spirali i posyp pokruszonym serkiem kozim.
- Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztopionym masłem, a nadzienie skrop delikatnie oliwą z oliwek.
- Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!