Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie to fantastyczny pomysł na mniej oczywiste wykorzystanie tego pysznego wiosennego przysmaku, jakim jest botwinka.

Ten przepis na tartę spodoba się też wszystkim, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę – spód do tarty został zrobiony z wykorzystaniem mąki razowej, a w nadzieniu nie znajdziecie ani grama śmietany! Tarta jednak ani trochę nie straciła na tych modyfikacjach – jest nawet pyszniejsza niż tradycyjna wersja z białą mąką i jajeczno-śmietanowym farszem!

Tarta z botwinką i ricottą – bo botwinka to nie tylko zupa

Do botwinki przekonałam się dopiero niedawno. Wcześniej kojarzyła mi się z raczej bezsmakową zupą podawaną na stołówce. Po latach odkryłam, ile traciłam, omijając te piękne kolorowe liście, pojawiające się wiosną na targach i w sklepach.

Jako że jednak traumatyczne wspomnienia z zupą z botwinki są cały czas dość silne (może się w końcu przekonam, za kolejne kilka lat ;)), eksperymentuje z nią na inne sposoby. Najbardziej chyba zasmakowała mi w kolorowych i pełnych smaku tartach.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Fit przepis na wiosnę

W zeszłym roku na wiosnę w mojej kuchni królowała klasyczna tarta z botwinką i serem feta. Już nawet nie liczyłam, ile razy ją robiłam, bo tak bardzo zasmakowała domownikom 🙂 Słodkie buraczki i wyrazista, słona feta to niezawodne i przepyszne połączenie.

W tym roku stawiam jednak na wersje fit moich ulubionych potraw i – ku mojemu zaskoczeniu – te odchudzone eksperymenty wychodzą równie pysznie (jeśli nie lepiej!) niż oryginalne, tradycyjne przepisy.

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie to prawdziwa rewelacja! Wyrazisty w smaku spód zrobiony z pszennej mąki razowej, delikatny farsz z ricotty i słodka botwinka przełamana zrumienioną cebulą i czosnkiem.

Zdrowo i pysznie – tak jak lubię!

Botwina czy boćwina?

Wiele osób używa pojęć botwina i boćwina wymiennie, ale to tak naprawdę dwie różne rzeczy.

Botwina, z której przygotowuje się naszą dzisiejszą gwiazdę, czyli tartę, to młode liście i korzenie buraka zwyczajnego z odmiany ćwikłowej. Charakteryzuje się delikatnymi liśćmi i cienkimi ogonkami. Jest sprzedawana w całości, z korzeniami, czyli małymi, młodymi buraczkami.

Boćwina natomiast to liście buraka liściowego, zwane też mangold. Boćwina ma grube, mięsiste liście i zdecydowanie szersze ogonki niż w przypadku botwiny. Ogonki mogą występować w różnych kolorach – różowym, czerwonym, pomarańczowym czy fioletowym. Gdy boćwina jest młoda można jej używać wymiennie z botwinką. Starsze egzemplarze można smażyć, grillować, dusić czy zawijać w nie mięso.

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Sprawdź też inne, sprawdzone fit przepisy:

Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem

Pasta z makreli wędzonej fit

Buddha bowl z pieczonymi batatami i fasolą

Pasta z awokado i tuńczyka

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym

5 na 2 głosów

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie to pyszny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Idealnie kruchy spód i pełen smaku farsz to idealne połączenie!
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g sera ricotta
  • 3 duże jajka
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Kroki

  • Na stolnicy lub w misce umieść mąkę, jajko i pokrojone w niedużą kostkę zimne masło. Zagnieć tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche (będzie się kruszyć) dodaj dodatkowe 1-2 łyżki lodowatej wody.
  • Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż je do formy, dociśnij i odetnij wystające ponad formę brzegi. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij ciasto i nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyłóż spód papierem do pieczenia, wysyp na niego obciążniki do ciasta (u mnie sucha ciecierzyca) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Piecz przez 15-20 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij z niego papier i obciążniki i piecz jeszcze przez 15 minut, aż będzie lekko złote.
  • Umyj dokładnie botwinę. Buraczki pokrój na cienkie plastry, a liście drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę i czosnek pokrojone w cienkie plastry (szczypiorek zachowaj na później).
  • Gdy cebula zmięknie, dodaj plastry buraczka. Smaż przez 3 minuty.
  • Dodaj na patelnię liście botwinki i podsmaż przez chwilę. Zestaw patelnię z ognia.
  • W misce wymieszaj ser ricotta, mleko, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Dodaj do masy zawartość patelni i wymieszaj.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na nie farsz. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz tartę przez 20 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: botwina, botwinka, fit tarta, obiad bez mięsa, pomysł na zdrowe śniadanie, ricotta, tarta, tarta wegetariańska, tarta wytrawna, wege, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowe przekąski, zdrowy lunch, zdrowy przepis
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl