Makaron z cukinią i sosem cytrynowym to świetny przepis na dzień, kiedy nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś zdrowego i sycącego.
Cukinia – wszechstronne warzywo
Jak już zapewne wiecie, mam ogromną słabość do cukinii. To warzywo pojawia się w mojej kuchni bardzo często – jako jeden ze składników pysznego, domowego leczo, w formie chrupiących placków czy faszerowana mięsem i warzywami.
Cukinia ma wiele zalet:
- Cukinię można z powodzeniem wykorzystać w przepisie pochodzącym z praktycznie każdej kuchni – polskiej, włoskiej, francuskiej, itp.
- Jest zdrowa, lekkostrawna i niskokaloryczna.
- W sezonie jest bardzo tania – od kilku tygodni kupuję cukinię w moim ulubionych warzywniaku za jedyne 2 zł/kg.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym – obiad dla zabieganych
Pomysł na ten makaron z cukinią podpatrzyłam u Yotama Ottolenghiego, który jest równie wielkim fanem cukinii jak ja. Do tej pory nigdy się nie zawiodłam na jego przepisach, ale też uczciwie przyznam – nie zawsze sztywno się ich trzymam. Lubię robić wszystko po swojemu i w kuchni ta zasada też obowiązuje 😉
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym smakuje latem i lekkością. Lekka, soczysta, delikatnie chrupiąca cukinia zanurzona w soczystym, mocno cytrynowym sosie z dodatkiem sera feta to świetny pomysł na obiad dla zabieganych.
Do przygotowania tego dania wystarczy maksymalnie 20 minut. Uczucie sytości na szczęście zostaje na znacznie dłużej.
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym – co zrobić, by zawsze był pyszny?
Ten przepis jest na tyle prosty, że mogą z niego korzystać także osoby, które nigdy nie miały patelni w ręku, naprawdę. Warto jednak pamiętać o kilku istotnych punktach, by danie zawsze smakowało wyśmienicie.
1. Makaron skończ gotować 2 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Podgotujesz go jeszcze chwilę z sosem, więc na pewno będzie odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany.
2. Pilnuj czasu smażenia/duszenia cukinii, by zachowała swoją konsystencją i pozostała lekko chrupiąca.
3. Najpierw dodaj połowę soku z cytryny i spróbuj, czy jest odpowiednie dla Ciebie w kwaskowości. W przepisie mówię o jednej cytrynie, ale wiadomo, że są one różnej wielkości, więc warto zrobić najpierw próbę z połową porcji.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym
Składniki
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml bulionu warzywnego
- 150 g sera feta
- 300 g makaronu penne
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sok z ½ cytryny
- otarta skórka z ½ cytryny
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- parmezan do podania
Kroki
- Cukinie umyj i pokrój w plastry. Duże plastry przekrój jeszcze na pół.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
- Wrzuć makaron do gotującej i osolonej wody i gotuj 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz gaz na średni poziom i dodaj cebulę.
- Gdy cebula będzie miękka, dodaj cukinię i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
- Wlej na patelnię gorący bulion i dodaj pokruszony ser feta oraz suszone oregano. Gotuj przez 7-8 minut.
- Dodaj otartą skórkę z cytryny i sok. Wymieszaj.
- Dodaj makaron, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty, aż makaron będzie oblepiony sosem.
- Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Czym można zastąpić fetę? Rzecz w tym, że jestem uczulona na niektóre sery… to znaczy może i na inne, ale mogę bezpiecznie jeść “zwykły żółty ser”, mozarellę, twaróg i mascarpone, natomiast “egzotyczne sery” są dla mnie naprawdę niebezpieczne. (Świadomie jadam rzeczy, na które jestem lekko uczulona, wychodząc z założenia, że eliminacja wszystkich alergenów wymagałaby odżywania się roztworami białek i węglowodanów zamiast jedzenia i w związku z tym redukcji zadowolenia z życia do poziomu rozpaczliwego.) Zamienniki orzechowe też nie wchodzą w grę.
Oj, współczuję! Może w takim razie jakiś wegański odpowiednik fety by tu dał radę?
Polecam. Bardzo duże zaskoczenie, nie spodziewałam się tak pysznego połączenia cukinii i cytryny!
Super