Makaron z cukinią i sosem cytrynowym

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym to świetny przepis na dzień, kiedy nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś zdrowego i sycącego.

Cukinia – wszechstronne warzywo

Jak już zapewne wiecie, mam ogromną słabość do cukinii. To warzywo pojawia się w mojej kuchni bardzo często – jako jeden ze składników pysznego, domowego leczo, w formie chrupiących placków czy faszerowana mięsem i warzywami.

Cukinia ma wiele zalet:

  • Cukinię można z powodzeniem wykorzystać w przepisie pochodzącym z praktycznie każdej kuchni – polskiej, włoskiej, francuskiej, itp.
  • Jest zdrowa, lekkostrawna i niskokaloryczna.
  • W sezonie jest bardzo tania – od kilku tygodni kupuję cukinię w moim ulubionych warzywniaku za jedyne 2 zł/kg.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym – obiad dla zabieganych

Pomysł na ten makaron z cukinią podpatrzyłam u Yotama Ottolenghiego, który jest równie wielkim fanem cukinii jak ja. Do tej pory nigdy się nie zawiodłam na jego przepisach, ale też uczciwie przyznam – nie zawsze sztywno się ich trzymam. Lubię robić wszystko po swojemu i w kuchni ta zasada też obowiązuje 😉

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym smakuje latem i lekkością. Lekka, soczysta, delikatnie chrupiąca cukinia zanurzona w soczystym, mocno cytrynowym sosie z dodatkiem sera feta to świetny pomysł na obiad dla zabieganych.

Do przygotowania tego dania wystarczy maksymalnie 20 minut. Uczucie sytości na szczęście zostaje na znacznie dłużej.

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym – co zrobić, by zawsze był pyszny?

Ten przepis jest na tyle prosty, że mogą z niego korzystać także osoby, które nigdy nie miały patelni w ręku, naprawdę. Warto jednak pamiętać o kilku istotnych punktach, by danie zawsze smakowało wyśmienicie.

1. Makaron skończ gotować 2 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Podgotujesz go jeszcze chwilę z sosem, więc na pewno będzie odpowiednio miękki, ale nie rozgotowany.

2. Pilnuj czasu smażenia/duszenia cukinii, by zachowała swoją konsystencją i pozostała lekko chrupiąca.

3. Najpierw dodaj połowę soku z cytryny i spróbuj, czy jest odpowiednie dla Ciebie w kwaskowości. W przepisie mówię o jednej cytrynie, ale wiadomo, że są one różnej wielkości, więc warto zrobić najpierw próbę z połową porcji.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

makaron z cukinią i sosem cytrynowym

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym

Pyszny pomysł na lekki i szybki obiad. Chrupiąca cukinia i aromatyczny, cytrynowy sos to wyśmienite połączenie.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 g sera feta
  • 300 g makaronu penne
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sok z ½ cytryny
  • otarta skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • parmezan do podania

Kroki

  • Cukinie umyj i pokrój w plastry. Duże plastry przekrój jeszcze na pół.
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  • Wrzuć makaron do gotującej i osolonej wody i gotuj 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz gaz na średni poziom i dodaj cebulę.
  • Gdy cebula będzie miękka, dodaj cukinię i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Wlej na patelnię gorący bulion i dodaj pokruszony ser feta oraz suszone oregano. Gotuj przez 7-8 minut.
  • Dodaj otartą skórkę z cytryny i sok. Wymieszaj.
  • Dodaj makaron, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty, aż makaron będzie oblepiony sosem.
  • Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: cukinia, feta, fit obiad, jarski obiad, makaron, makaron z cukinią, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. zewsząd i znikąd says:

    Czym można zastąpić fetę? Rzecz w tym, że jestem uczulona na niektóre sery… to znaczy może i na inne, ale mogę bezpiecznie jeść “zwykły żółty ser”, mozarellę, twaróg i mascarpone, natomiast “egzotyczne sery” są dla mnie naprawdę niebezpieczne. (Świadomie jadam rzeczy, na które jestem lekko uczulona, wychodząc z założenia, że eliminacja wszystkich alergenów wymagałaby odżywania się roztworami białek i węglowodanów zamiast jedzenia i w związku z tym redukcji zadowolenia z życia do poziomu rozpaczliwego.) Zamienniki orzechowe też nie wchodzą w grę.

    1. Aga Author says:

      Oj, współczuję! Może w takim razie jakiś wegański odpowiednik fety by tu dał radę?

  2. Aleksandra says:

    5 gwiazdek
    Polecam. Bardzo duże zaskoczenie, nie spodziewałam się tak pysznego połączenia cukinii i cytryny!

5 from 2 votes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl