Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką

Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką to pyszny i prosty pomysł na obiad. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników, by przygotować ten pyszny, jednogarnkowy obiad.

Leczo z cukinią możecie przygotować przez cały rok, ale zdecydowanie najlepsze jest latem, kiedy pomidory i cukinia są najsmaczniejsze.

Węgierskie leczo z cukinią, kiełbasą i papryką

Leczo dotarło do Polski z Węgier. Podstawowymi składnikami oryginalnego przepisu na ten gulasz warzywny są papryka i pomidory. Kroi się ja na kawałki i dusi na smalcu z dodatkiem cebuli i czosnku. Całość doprawia się oczywiście charakterystyczną dla kuchni węgierskiej mieloną papryką, najlepiej ostrą.

Oryginalny przepis na leczo nie zakłada dodatku mięsa, bo było ono najczęściej wykorzystywane jako dodatek do dania głównego. Obecnie można jednak często spotkać wariant z dodatkiem mięsa, tak jak w przypadku tego leczo z cukinią, kiełbasą i papryką.

Wtedy leczo podawane jest jako samodzielne danie.

Leczo z cukinią kiełbasą i papryką

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą?

Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką to spolonizowana wersja klasycznej węgierskiej potrawy.

Dodatek cukinii i zdecydowane zmniejszenie ilości ostrej papryki zbliża naszą rodzimą wariację tego gulaszu do francuskiego ratatouille. Pyszna kiełbaska dodaje swojskiego klimatu i sprawia, że to leczo jest pełnowartościowym daniem głównym.

Leczo z cukinią kiełbasą i papryką

Co dodaje się do leczo z cukinią, kiełbasą i papryką?

Papryka i pomidory to główne składniki leczo, dlatego warto zadbać o ich jakość. Możesz użyć żółtej, pomarańczowej albo czerwonej papryki – najważniejsze, by była świeża, jędrna i soczysta.

Jeśli chodzi o pomidory, warto użyć gatunku, który ma dużo miąższu. Dlatego w moim leczo z cukinii pojawiają się pomidory typu bawole serce – jedne z moich ulubionych. Warto też spróbować odmian podłużnych, jak pomidory śliwkowe, rzymskie czy San Marzano.

Cukinia czy kabaczek?

Na koniec jeszcze wyjaśnienie kwestii, która często się pojawia w kontekście leczo z cukinią, kiełbasą i papryką. Czy cukinia to to samo, co kabaczek?

Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo.

Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Najczęściej cukinią nazywa się zielone, mniejsze warzywa, a duże, żółte można spotkać pod nazwą kabaczek.

W tym przepisie na leczo polecam użyć zielonej cukinii ze względu na mniejszą część nasienną.

Leczo z cukinią kiełbasą i papryką

Sprawdź też inne przepisy na dania z cukinią:

Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim

Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym

Łosoś z ryżem kalafiorowym i cukinią

Makaron z cukinii z klopsikami

Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Leczo z cukinią kiełbasą i papryką

Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką

Leczo z cukinią, kiełbasą i papryką to polska wariacja na temat klasycznego węgierskiego gulaszu. To pyszny, prosty i kolorowy przepis na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 35 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 3 cukinie
  • 4 pomidory
  • 3 papryki
  • 400 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pokrój cebulę, pomidory, cukinię i paprykę w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Wlej olej do głębokiego garnka i wrzuć cebulę. Podsmaż ją chwilę na niedużym ogniu.
  • Dorzuć kiełbasę i smaż aż się zarumieni, a cebula będzie miękka.
  • Dodaj paprykę i przyprawy i duś przez 5-6 minut.
  • Dodaj pomidory i cukinię, dolej nieco wody i duś przez 10-12 minut pod przykryciem.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, węgierska
Słowo kluczowe: cukinia, leczo, leczo z cukinii, obiad dla rodziny, papryka, pomidory, prosty przepis, szybki obiad, tani obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl