Leczo z cukinii to pyszny i prosty pomysł na obiad. Wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników, by przygotować ten pyszny, jednogarnkowy obiad.
Leczo z cukinii możecie przygotować przez cały rok, ale zdecydowanie najlepsze jest latem, kiedy pomidory i cukinia są najsmaczniejsze.
Węgierskie leczo
Leczo dotarło do Polski z Węgier. Podstawowymi składnikami oryginalnego przepisu tego gulaszu warzywnego są papryka i pomidory. Kroi się ja na kawałki i dusi na smalcu z dodatkiem cebuli i czosnku. Całość doprawia się oczywiście charakterystyczną dla kuchni węgierskiej mieloną papryką, najlepiej ostrą.
Oryginalny przepis na leczo nie zakłada dodatku mięsa, bo było ono najczęściej wykorzystywane jako dodatek do dania głównego. Obecnie można jednak często spotkać wariant z dodatkiem kiełbasy, tak jak w przypadku tego leczo z cukinii. Wtedy leczo podawane jest jako samodzielne danie.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Leczo z cukinii – węgierska kuchnia w wersji polskiej
Leczo z cukinii to spolonizowana wersja tej klasycznej węgierskiej potrawy. Dodatek cukinii i zdecydowane zmniejszenie ilości ostrej papryki zbliża naszą rodzimą wariację tego gulaszu do francuskiego ratatouille. Pyszna kiełbaska jednak przywraca swojskość i sprawia, że leczo jest pełnowartościowym daniem głównym.


Pomidory i papryka w rolach głównych
Papryka i pomidory to główne składniki leczo, dlatego warto zadbać o ich jakość. Możesz użyć żółtej, pomarańczowej albo czerwonej papryki – najważniejsze, by była świeża, jędrna i soczysta.
Jeśli chodzi o pomidory, warto użyć gatunku, który ma dużo miąższu. Dlatego w moim leczo z cukinii pojawiają się pomidory typu bawole serce – jedne z moich ulubionych. Warto też spróbować odmian podłużnych, jak pomidory śliwkowe, rzymskie czy San Marzano.

Leczo z cukinii. Cukinia czy kabaczek?
Na koniec jeszcze wyjaśnienie kwestii, która często się pojawia w kulinarnych rozmowach. Czy cukinia to to samo, co kabaczek?
Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo.
Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem. Najczęściej cukinią nazywa się zielone, mniejsze warzywa, a duże, żółte można spotkać pod nazwą kabaczek.
W tym przepisie na leczo polecam użyć zielonej cukinii ze względu na mniejszą część nasienną.
Sprawdź też inne przepisy na dania z cukinią:
Pełnoziarnista tarta z cukinią i serem kozim
Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie cytrynowym
Łosoś z ryżem kalafiorowym i cukinią
Makaron z cukinii z klopsikami
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym

Leczo z cukinii
Składniki
- 3 cukinie
- 4 pomidory
- 3 papryki
- 400 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Kroki
- Pokrój cebulę, pomidory, cukinię i paprykę w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Wlej olej do głębokiego garnka i wrzuć cebulę. Podsmaż ją chwilę na niedużym ogniu.
- Dorzuć kiełbasę i smaż aż się zarumieni, a cebula będzie miękka.
- Dodaj paprykę i przyprawy i duś przez 5-6 minut.
- Dodaj pomidory i cukinię, dolej nieco wody i duś przez 10-12 minut pod przykryciem.
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!