Leczo z cukinii to jeden z moich ulubionych klasyków z dzieciństwa. Przygotowane z soczystych pomidorów, delikatnej cukinii i aromatycznej kiełbaski jest świetnym pomysłem na szybki obiad czy kolację.

Leczo – węgierski gulasz
Leczo to potrawa, która dotarła do Polski z Węgier. Podstawowymi składnikami tego gulaszu warzywnego są papryka i pomidory. Kroi się ja na kawałki i dusi na smalcu z dodatkiem cebuli i czosnku. Całość doprawia się oczywiście charakterystyczną dla kuchni węgierskiej mieloną papryką, najlepiej ostrą.

Oryginalny przepis na leczo nie zakłada dodatku mięsa, bo było ono najczęściej wykorzystywane jako dodatek do dania głównego. Obecnie można jednak często spotkać wariant z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i wtedy leczo podawane jest jako samodzielne danie.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na cukinię w zakładce CUKINIA.
Pomidory i papryka w rolach głównych
Papryka i pomidory to główne składniki leczo, dlatego warto zadbać o ich jakość. Możesz użyć żółtej, pomarańczowej albo czerwonej papryki – najważniejsze, by była świeża, jędrna i soczysta. Jeśli chodzi o pomidory, warto użyć gatunku, który ma dużo miąższu i niewiele komórek nasiennych. Dlatego w moim leczo pojawiają się pomidory typu Bawole Serce – jedne z moich ulubionych.

Leczo z cukinii, czyli węgierska kuchnia w wersji polskiej
Leczo z cukinii to spolonizowana wersja tej klasycznej węgierskiej potrawy. Dodatek cukinii i zdecydowane zmniejszenie ilości ostrej papryki zbliża naszą rodzimą wariację tego gulaszu do francuskiego ratatouille. Pyszna kiełbaska jednak przywraca swojskość.
Do leczo lubię kupować wyraziste w smaku kiełbasy, dobrze doprawione i wyróżniające się w masie warzyw. Obecnie często można spotkać w sklepach wyroby mięsopodobne, nazywane niestety kiełbasami. Ja na nieszczęście sprzedawców zawsze chcę wiedzieć, co jem i za każdym razem proszę o informację, co znajduje się w danym produkcie. Niestety nie wszyscy rozumieją, że 45% mięsa i pół tablicy Mendelejewa w składzie mnie nie interesuje. Warto poszperać po różnych marketach i sprawdzonych sklepach mięsnych w poszukiwaniu kiełbaski zrobionej w 100% z mięsa z dodatkiem przypraw.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Cukinia czy kabaczek?
Na koniec jeszcze wyjaśnienie kwestii, która często się pojawia w kulinarnych rozmowach. Czy cukinia to to samo, co kabaczek? Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo, tylko w różnych stadiach dorastania. Cukinia jest młodszą formą dojrzałego kabaczka. Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem.
Najczęściej cukinią nazywa się zielone, mniejsze warzywa, a duże, żółte można spotkać pod nazwą kabaczek. W tym przepisie na leczo polecam użyć zielonej cukinii ze względu na mniejszą część nasienną.

Leczo z cukinii
Składniki
- 3 cukinie
- 4 pomidory
- 3 papryki
- 400 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Kroki
- Pokrój cebulę, pomidory, cukinię i paprykę w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Wlej olej do głębokiego garnka i wrzuć cebulę. Podsmaż ją chwilę na niedużym ogniu.
- Dorzuć kiełbasę i smaż aż się zarumieni, a cebula będzie miękka.
- Dodaj paprykę i przyprawy i duś przez 5-6 minut.
- Dodaj pomidory i cukinię, dolej nieco wody i duś przez 10-12 minut pod przykryciem.
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!