Leczo z cukinii – prosty przepis na obiad

971

Leczo z cukinii to jeden z moich ulubionych klasyków z dzieciństwa. Przygotowane z soczystych pomidorów, delikatnej cukinii i aromatycznej kiełbaski jest świetnym pomysłem na szybki obiad czy kolację.

leczo z cukinii

Leczo – węgierski gulasz

Leczo to potrawa, która dotarła do Polski z Węgier. Podstawowymi składnikami tego gulaszu warzywnego są papryka i pomidory. Kroi się ja na kawałki i dusi na smalcu z dodatkiem cebuli i czosnku. Całość doprawia się oczywiście charakterystyczną dla kuchni węgierskiej mieloną papryką, najlepiej ostrą.

leczo z cukinii

Oryginalny przepis na leczo nie zakłada dodatku mięsa, bo było ono najczęściej wykorzystywane jako dodatek do dania głównego. Obecnie można jednak często spotkać wariant z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i wtedy leczo podawane jest jako samodzielne danie.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na cukinię w zakładce CUKINIA.


Pomidory i papryka w rolach głównych

Papryka i pomidory to główne składniki leczo, dlatego warto zadbać o ich jakość. Możesz użyć żółtej, pomarańczowej albo czerwonej papryki – najważniejsze, by była świeża, jędrna i soczysta. Jeśli chodzi o pomidory, warto użyć gatunku, który ma dużo miąższu i niewiele komórek nasiennych. Dlatego w moim leczo pojawiają się pomidory typu Bawole Serce – jedne z moich ulubionych.

pomidory bawole serce

Leczo z cukinii, czyli węgierska kuchnia w wersji polskiej

Leczo z cukinii to spolonizowana wersja tej klasycznej węgierskiej potrawy. Dodatek cukinii i zdecydowane zmniejszenie ilości ostrej papryki zbliża naszą rodzimą wariację tego gulaszu do francuskiego ratatouille. Pyszna kiełbaska jednak przywraca swojskość.

Reklama

Do leczo lubię kupować wyraziste w smaku kiełbasy, dobrze doprawione i wyróżniające się w masie warzyw. Obecnie często można spotkać w sklepach wyroby mięsopodobne, nazywane niestety kiełbasami. Ja na nieszczęście sprzedawców zawsze chcę wiedzieć, co jem i za każdym razem proszę o informację, co znajduje się w danym produkcie. Niestety nie wszyscy rozumieją, że 45% mięsa i pół tablicy Mendelejewa w składzie mnie nie interesuje. Warto poszperać po różnych marketach i sprawdzonych sklepach mięsnych w poszukiwaniu kiełbaski zrobionej w 100% z mięsa z dodatkiem przypraw.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


leczo z cukinii

Cukinia czy kabaczek?

Na koniec jeszcze wyjaśnienie kwestii, która często się pojawia w kulinarnych rozmowach. Czy cukinia to to samo, co kabaczek? Otóż tak. To jest dokładnie to samo warzywo, tylko w różnych stadiach dorastania. Cukinia jest młodszą formą dojrzałego kabaczka. Natomiast tak samo, jak w przypadku pomidorów, istnieje wiele odmian cukinii/kabaczka, które różnią się od siebie wyglądem i smakiem.

Reklama

Najczęściej cukinią nazywa się zielone, mniejsze warzywa, a duże, żółte można spotkać pod nazwą kabaczek. W tym przepisie na leczo polecam użyć zielonej cukinii ze względu na mniejszą część nasienną.

Leczo z cukinii

Ten węgierski gulasz to pyszny, prosty i kolorowy przepis na obiad dla całej rodziny.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 3 cukinie
  • 4 pomidory
  • 3 papryki
  • 400 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pokrój cebulę, pomidory, cukinię i paprykę w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Wlej olej do głębokiego garnka i wrzuć cebulę. Podsmaż ją chwilę na niedużym ogniu.
  • Dorzuć kiełbasę i smaż aż się zarumieni, a cebula będzie miękka.
  • Dodaj paprykę i przyprawy i duś przez 5-6 minut.
  • Dodaj pomidory i cukinię, dolej nieco wody i duś przez 10-12 minut pod przykryciem.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, węgierska
Słowo kluczowe: cukinia, leczo, leczo z cukinii, obiad dla rodziny, papryka, pomidory, prosty przepis, szybki obiad, tani obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!