Pasta z awokado i tuńczyka – fit przepis

Fit pasta z awokado i tuńczyka to zdrowy i pyszny dodatek do kanapek. Możecie nią też smarować tosty i wafle ryżowe. Będzie też świetnym nadzieniem do tortilli.

Pasta z awokado i tuńczyka pasuje do każdej diety

Dieta keto, dieta paleo, dieta niskokaloryczna, dieta… mogłabym tak długo. Co kilka miesięcy słyszymy o nowej popularnej, skutecznej diecie, dzięki której będziemy piękni, młodzi i szczupli. Którąkolwiek z tych diet właśnie stosujecie, ta fit pasta z awokado i tuńczyka jest dla Was.

Idealne awokado to klucz do sukcesu

Każdy, kto kiedykolwiek kupował awokado, zna ten ból:

Awokado
fot. Pinterest

Kupuję awokado od kilku lat regularnie i w większości przypadków udaje mi się trafić w ten idealny moment dojrzałości. Jednak raz na jakiś czas trafia się takia podstępna sztuka, która rano jest jeszcze twarda, a o 12 jest już maziąca się breją.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Popularne odmiany awokado

W Polsce najczęściej w sklepach można znaleźć dwie odmiany tego owocu – Hass i Fuerte.

Awokado Hass ma charakterystyczną, chropowatą, ciemną skórkę. Jest mniejsze od odmiany Fuerte. Dojrzewa dość szybko – w sklepach często jest sprzedawane jako już gotowe do spożycia. Wyróżnia się charakterystycznym, orzechowym smakiem. Wielu wielbicieli awokado uznaje tę właśnie odmianę za najsmaczniejszą. Awokado Hass ma niestety jeden duży minus – wysoką cenę. Za jedną sztukę musimy zapłacić ok. 6 zł.

Awokado Fuerte ma jasnozieloną, cienką skórkę, a kształtem przypomina gruszkę. Ma delikatniejszy smak niż odmiana Hass. W przypadku awokado Fuerte plusem jest zapewne niższa cena oscylująca wokół 4 zł. Jednak kupowanie tej odmiany to prawdziwa loteria – zdarza się bowiem, że niektóre sztuki nigdy w pełni nie dojrzewają i pozostają lekko twardawe i bezsmakowe.

Jak wybrać idealne awokado?

Idealne awokado po przekrojeniu ma jednolity żółto-zielony kolor, bez plam i przebarwień, jest miękkie i łatwo odchodzić od skórki przy pomocy łyżki.

Wybierając idealne awokado należy zwrócić uwagę na kilka detali:

Kolor skórki. W przypadku odmiany Hass skórka powinna być ciemna, ale nie brązowa, tylko o lekko fioletowym zabarwieniu. Skórka awokado odmiany Fuerte powinna mieć jednolity, soczysty, zielony kolor.

Sprężystość. Skórka powinna być elastyczna i sprężysta. Jeśli po naciśnięciu skórka się zapada i nie wraca do poprzedniego wyglądu, to znaczy, że mamy do czynienia z przejrzałym owocem. Lepiej wybrać nieco twardsze awokado, które w ciągu 2-4 dni dojrzeje w kuchni. Należy pamiętać, by nie naciskać na owoc zbyt mocno, bo można uszkodzić miąższ.

Szypułka. Warto też sprawdzić kolor owocu pod szypułką. Jeśli jest jasnożółty lub jasnozielony to znaczy, że awokado jest dojrzewające albo już dojrzałe. Plamki na miąższu mogą sugerować, że awokado jest przejrzałe. Jeśli natomiast mamy problem ze zdjęciem szypułki, to znaczy, że owoc jest niedojrzały.

pasta z awokado i tuńczyka

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z awokado znajdziesz w zakładce AWOKADO

pasta z awokado i tuńczyka

Fit pasta z awokado i tuńczyka

Przepyszna i super zdrowa pasta do kanapek, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut!
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.

Składniki 

  • 1 duże awokado
  • 2 puszki tuńczyka (u mnie jedna w sosie własnym, druga w oliwie z oliwek)
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ogórek lub 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Kroki

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wyjmij miąższ łyżką do miski. Skrop sokiem z cytryny.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pokrój w nieco większą kostkę ogórka/selera naciowego. Przełóż warzywa do miski.
  • Tuńczyka odcedź, przełóż do miski. Dodaj jogurt, musztardę, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj z ulubionym pieczywem.
    pasta z awokado i tuńczyka
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: awokado, do kanapek, dodatek do kanapek, fit przepis, sałatka z tuńczykiem, tuńczyk, zdrowe przekąski

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Jejku jak ja lubię awokado, ale w połączeniu z tuńczykiem to chyba jeszcze nie jadłam! A od razu pomyślałam, że zrobię tę pastę, przypiekę chlebek w tosterze ariete i będzie pycha śniadanie jutro!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl