Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to świetny pomysł na kolację, pożywny lunch czy lekki obiad.

Ta klasyczna francuska sałatka z tuńczykiem i jajkiem w roli głównej jest prosta w przygotowaniu i niezwykle efektowna. To idealny przykład różnorodności smaków kuchni śródziemnomorskiej.

Sałatka nicejska – przepis oryginalny

Jestem prawie pewna, że gdybyście mieli wymienić potrawy, które kojarzą się Wam z kuchnią francuską, to u większości pojawiłaby się odpowiedź: sałatka nicejska. To prawdziwy francuski klasyk, który – jak sama nazwa wskazuje – ma swoje korzenie w Nicei, stolicy Lazurowego Wybrzeża.

Kiedy powstała sałatka nicejska i jak wygląda jej oryginalny przepis? Historii powstania słynnej salade niçoise jest kilka. Przyjmuje się, że sałatkę przygotowywano już w XIX w. Początkowo do jej składników należały tylko pomidory, anchois i oliwa i była określana jako „proste jedzenie dla biednych ludzi”.

Na przełomie XIX i XX w. zaczęło pojawiać się coraz więcej wariacji na temat oryginalnej sałatki. Dodawano nowe składniki, jak paprykę, oliwki, tuńczyka i sałatę, co nie zawsze spotykało się z pozytywnym przyjęciem.

Do dziś sałatka nicejska wzbudza wiele emocji wśród Francuzów. Najgorętszym tematem jest wykorzystanie gotowanych warzyw: ziemniaków i zielonej fasolki. Sałatkowi puryści uważają, że ich dodatek to zbrodnia na tej klasycznej sałatce. Prawdopodobnie więc wyrywają sobie włosy z głowy, widząc, że właśnie taka wersja jest teraz najpopularniejsza na całym świecie.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Sałatka nicejska z tuńczykiem i jajkiem, czyli wersja współczesna

Obecnie idąc do restauracji i zamawiając salade niçoise, kelner przyniesie Wam najprawdopodobniej taką sałatkę, jak widzicie na zdjęciach. Oryginalny przepis na tę potrawę ewoluował przez lata i teraz najczęściej spotykanymi składnikami są:

  • tuńczyk
  • ziemniaki
  • zielona fasolka szparagowa
  • sałata rzymska
  • jajka na twardo
  • oliwki
  • czerwona cebula
  • anchois

Jak zrobić sos do sałatki nicejskiej?

W oryginalnym przepisie na tę sałatkę składniki polewało się tylko oliwą i na tym koniec. Na początku XX w. coraz częściej pojawiał się winegret z dodatkiem musztardy Dijon i posiekanych filecików anchois.

Właśnie taki sos znajdziecie w przepisie poniżej – jest delikatnie kremowy i idealnie podkreśla smak wszystkich składników sałatki nicejskiej.

Sprawdź też inne przepisy na sałatki na kolację i lunch:

Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

Sałatka grecka – Horiatiki

Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem

Sałatka gyros

Sałatka z makaronem i szynką

Oceń jako pierwszy/a

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to prawdziwy francuski klasyk, który będzie świetnym pomysłem na kolację czy lunch. Ta sałatka z tuńczykiem, jajkiem, ziemniakami, pomidorami i fasolką szparagową to pożywny i zdrowy posiłek.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 600 g ziemniaków młodych
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej
  • 4 jajka
  • 1 sałata rzymska
  • 2 duże pomidory lub 400 g pomidorów koktajlowych
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek lub w oleju
  • 60 g oliwek
  • garść kaparów
  • ½ czerwonej cebuli

Musztardowy winegret

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 filety anchois posiekane
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ziemniaki ugotuj w całości (jeśli korzystasz ze starszych ziemniaków, obierz je wcześniej). Ostudź i przekrój na pół lub na ćwiartki, jeśli są duże.
  • Ugotuj fasolkę szparagową. Powinna być miękka, ale cały czas lekko chrupiąca.
  • Ugotuj jajka na twardo (8 minut od momentu zagotowania wody). Ostudź je w lodowatej wodzie, obierz i pokrój na ćwiartki.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj, aż połączą się w jednolity winegret.
  • Pomidory pokrój w mniejsze, równe części, cebulę posiekaj w cienkie piórka.
  • Tuńczyka odcedź. Oczyść i umyj sałatę.
  • Na dużym talerzu ułóż wszystkie składniki: sałatę, ziemniaki, fasolę, jajka, pomidory, tuńczyka, oliwki, kapary i cebulę. Polej musztardowym winegretem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: francuska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: anchois, fasolka szparagowa, jajka, kuchnie świata, młode ziemniaki, pomidory, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka do pracy, sałatka na imprezę, sałatka na kolację, sałatka na wieczór, sałatka śródziemnomorska, sałatka z fasolką, sałatka z jajkiem, sałatka z tuńczykiem, sałatka z ziemniakami, tuńczyk, winegret
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl