Pancakes na maślance

Pancakes na maślance to pyszne, zdrowe śniadanie, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 20 minut.

Te amerykańskie placuszki śniadaniowe są delikatne i super puszyste. Fantastycznie smakują z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, dżemu lub twarogu.

Amerykańskie pancakes na maślance – śniadanie dla małych i dużych

Wszelkiej maści placki i puszyste placuszki to jedne z moich ulubionych weekendowych śniadań. Amerykańskie pancakes są proste do zrobienia, ale nie aż tak szybkie w przygotowaniu jak np. owsianka czy jajecznica, więc wolne dni to idealny moment na placuszkowe eksperymenty.

Te pancakes na maślance to placuszki idealne – super puszyste, smaczne i pożywne. Są świetnym pomysłem na śniadanie dla dzieci, które mogą je same udekorować swoimi ulubionymi owocami czy kremami.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Pancakes na maślance – składniki i wskazówki

Przygotowanie takich placuszków na śniadanie jest bardzo proste. By wyszły idealnie puszyste i smaczne warto pamiętać o kilku punktach.

Najlepsza mąka do takich placków to mąka pszenna tortowa typ 450 lub 480. Dzięki niej pancakes będą najbardziej puszyste.

Najlepszy tłuszcz do smażenia to masło klarowane. Możecie też użyć oleju rzepakowego, ale masło nada im wspaniały smak. Jeśli zależy Wam na ograniczeniu kalorii możecie też całkowicie pominąć tłuszcz do smażenia, jeśli korzystacie z dobrej patelni z powłoki nieprzywierającą.

Maślanka sprawia, że placki są delikatne i wilgotne. Jeśli nie macie jej w lodówce, możecie ją ewentualnie zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym.

Jakie dodatki?

Do tych puszystych pancakes na maślance najlepiej pasują:

  • świeże owoce sezonowe: truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie, czereśnie, itp.
  • przetwory owocowe: dżemy, konfitury i marmolady
  • słodzidła: miód, syrop klonowy, syrop daktylowy
  • nabiał: twaróg, serek homogenizowany, gęsty jogurt
  • bakalie: orzechy, wiórki kokosowe, itp.

W wersji minimalistycznej możecie je po prostu posypać cukrem pudrem. Też są pycha!

Sprawdź też inne pyszne pomysły na śniadanie:

Nocna owsianka z truskawkami

Menemen – turecka jajecznica

Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Dutch baby – pieczony naleśnik

Pancakes na maślance

Pancakes na maślance

Pancakes na maślance to pyszny pomysł na śniadanie. Te amerykańskie placuszki śniadaniowe są super puszyste, delikatne i świetnie smakują z dodatkiem owoców, dżemów i konfitur.
5 na 6 głosów
Drukuj Pin Oceń
Porcje: 3 porcje

Składniki 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżki cukru
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jaja
  • łyżki roztopionego masła schłodzonego
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Wymieszaj maślankę, jaja, masło i cukier.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Smaż placuszki na średnim ogniu (1 porcja ciasta na placek to 1 łyżka stołowa), na maśle klarowanym lub oleju roślinnym, aż będą miały złoty kolor.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami – owocami, miodem, dżemem.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, fit śniadanie, pancakes, pancakes na maślance, placki, placki śniadaniowe, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, prosty przepis na placki, śniadania, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie

Zmodyfikowany przepis z NYTimes Cooking

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Cudowny przepis na pancakes. Wyszły jak z restauracji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl