Pancakes na maślance to pyszne, zdrowe śniadanie, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 20 minut.
Te amerykańskie placuszki śniadaniowe są delikatne i super puszyste. Fantastycznie smakują z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, dżemu lub twarogu.
Amerykańskie pancakes na maślance – śniadanie dla małych i dużych
Wszelkiej maści placki i puszyste placuszki to jedne z moich ulubionych weekendowych śniadań. Amerykańskie pancakes są proste do zrobienia, ale nie aż tak szybkie w przygotowaniu jak np. owsianka czy jajecznica, więc wolne dni to idealny moment na placuszkowe eksperymenty.
Te pancakes na maślance to placuszki idealne – super puszyste, smaczne i pożywne. Są świetnym pomysłem na śniadanie dla dzieci, które mogą je same udekorować swoimi ulubionymi owocami czy kremami.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Pancakes na maślance – składniki i wskazówki
Przygotowanie takich placuszków na śniadanie jest bardzo proste. By wyszły idealnie puszyste i smaczne warto pamiętać o kilku punktach.
Najlepsza mąka do takich placków to mąka pszenna tortowa typ 450 lub 480. Dzięki niej pancakes będą najbardziej puszyste.
Najlepszy tłuszcz do smażenia to masło klarowane. Możecie też użyć oleju rzepakowego, ale masło nada im wspaniały smak. Jeśli zależy Wam na ograniczeniu kalorii możecie też całkowicie pominąć tłuszcz do smażenia, jeśli korzystacie z dobrej patelni z powłoki nieprzywierającą.
Maślanka sprawia, że placki są delikatne i wilgotne. Jeśli nie macie jej w lodówce, możecie ją ewentualnie zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym.
Jakie dodatki?
Do tych puszystych pancakes na maślance najlepiej pasują:
- świeże owoce sezonowe: truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie, czereśnie, itp.
- przetwory owocowe: dżemy, konfitury i marmolady
- słodzidła: miód, syrop klonowy, syrop daktylowy
- nabiał: twaróg, serek homogenizowany, gęsty jogurt
- bakalie: orzechy, wiórki kokosowe, itp.
W wersji minimalistycznej możecie je po prostu posypać cukrem pudrem. Też są pycha!
Sprawdź też inne pyszne pomysły na śniadanie:
Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe
Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca
Dutch baby – pieczony naleśnik
Pancakes na maślance
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1½ łyżki cukru
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 szklanki maślanki
- 2 jaja
- 2½ łyżki roztopionego masła schłodzonego
- masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
Kroki
- Wymieszaj maślankę, jaja, masło i cukier.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj do połączenia składników.
- Smaż placuszki na średnim ogniu (1 porcja ciasta na placek to 1 łyżka stołowa), na maśle klarowanym lub oleju roślinnym, aż będą miały złoty kolor.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami – owocami, miodem, dżemem.
Zmodyfikowany przepis z NYTimes Cooking
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Cudowny przepis na pancakes. Wyszły jak z restauracji 🙂