Tureckie bułeczki śniadaniowe. Poğaça

Tureckie bułeczki śniadaniowe poğaça są tak pyszne, że wręcz uzależniają! Kto je jadł, wie, że to po prostu niebo w gębie.

Te bułeczki są ultra puszyste, mięciutkie, wilgotne i delikatne. Wspaniale smakują na słodko, z dodatkiem miodu lub dżemu, ale są równie pyszne w wersji wytrawnej.

Mam do poğaça taką słabość, że mogę je jeść z samym masłem i są dla mnie idealne.

Poğaça – bułeczki śniadaniowe z Turcji

Jeśli byliście kiedykolwiek w Turcji, to zapewne kojarzycie widok kilkunastu rodzajów bułek, bułeczek i chlebów czekających na Was na śniadaniowym bufecie.

Wśród nich były zapewne słynne tureckie bajgle, czyli simit oraz właśnie bułeczki poğaça.

Te delikatne, puszyste bułki są uwielbiane tak samo przez turystów, jak i miejscowych. Wersja wypełniona serem to jeden z najpopularniejszych tureckich fast foodów.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Rodzaje poğaça

Nie sposób zliczyć rodzajów tych tureckich bułeczek śniadaniowych. Poğaça różnią się od siebie wielkością, kształtem i wypełnieniem, Mogą być małe – wielkości moreli – lub większe, bliższe naszym kajzerkom.

Bułeczki wypełnia się warzywami (np. ziemniakami, bakłażanem, karmelizowaną cebulą), mięsem lub serem. Ta ostatnia wersja jest zdecydowanie najpopularniejsza.

Sery, które najczęściej stanowią nadzienie do tych bułek to podobny do fety beyaz peynir, przypominający w konsystencji i smaku mozzarellę, ciągnący się dil peyniri oraz kaşar peynir, który można zastąpić cheddarem.

Jeśli interesuje Cię turecka kuchnia sprawdź mój przewodnik: 10 rzeczy, które warto zjeść w Turcji

Tureckie bułeczki śniadaniowe poğaça – wskazówki

Bułeczki bazują na drożdżach, więc warto pamiętać o najważniejszych zasadach przydatnych podczas przygotowywania każdego ciasta drożdżowego.

Mąka. Do wypieku tych bułeczek polecam mąkę 550 lub 650 – ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie puszyste.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podstawowa zasada przy cieście drożdżowym. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka – na minimum godzinę przed przygotowywaniem ciasta.

Zagniataj, aż się zabolą ręce. Żeby ciasto miało idealną konsystencję, musimy je dobrze zagnieść. Jak to sprawdzić? Jeśli naciśniesz ciasto, a ono szybko wróci do pierwotnego kształtu, to gotowe. Jeśli nie, to jeszcze potrzebuje trochę wyrabiania. Średnio wyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą miksera przez 7-10 minut.

Niech wyrasta w spokoju. Ciasto do wyrastania przełóż do miski, przykryj folią albo ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Niech wyrasta, aż podwoi swoją objętość. Oznacza to, że jeśli w przepisie jest podana godzina na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje ciasto nie osiągnie jeszcze podwójnej objętości, zostaw je na jeszcze 15-20 minut. Taka sytuacja może się zdarzyć zwłaszcza przy użyciu drożdży instant – ciasto przygotowane na ich bazie zawsze potrzebuje nieco więcej czasu niż te, do których użyto świeżych drożdży.

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na domowe wypieki:

Pełnoziarnista tarta z cukinią i kozim serem

Chlebek pita

Bułki z cebulą i czarnuszką

Chlebek naan

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca są tak pyszne, że aż uzależniające! Są delikatne, puszyste, i wilgotne. Świetne na słodko i wytrawnie.
5 na 6 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 hours
Porcje: 20 bułeczek

Składniki 

  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 750 g mąki
  • 12 g drożdży suszonych
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki oleju
  • szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek
  • sezam do posypania
  • czarnuszka do posypania

Kroki

  • Mąkę, drożdże, cukier, jajko, olej, jogurt i sól przełóż do miski.
  • Mleko krótko podgrzej z wodą – powinno być letnie. Dodaj do pozostałych składników w misce.
  • Zagnieć ręcznie lub mikserem do uzyskania sprężystego ciasta (ciasto może być dość luźne).
  • Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Gdy ciasto wyrośnie, oddzielaj z niego kęsy o wadze ok. 75 g i formuj z nich bułeczki. Bułki układaj w równych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść 20 sztuk.
  • Przykryj bułeczki lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułki jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posyp sezamem oraz czarnuszką.
  • Wstaw bułki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut (do suchego patyczka).

Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, przekąska, śniadanie
Kuchnia: turecka
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, bułki maślane, bułki śniadaniowe, kuchnie świata, wypieki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Bardzo podoba mi się przepis, szkoda tylko że autorka nie dodała szczegóły jaki olej należy użyć. Czy może być na przykład oliva z oliwek?

    1. Aga Author says:

      Najczęściej używam oleju rzepakowego, bo jest neutralny w smaku. Można też użyć oliwy. Wszystko zależy od tego, jaki smak lubimy 🙂

  2. 5 stars
    Bardzo prosty przepis, zgromadź wszystkie składniki, wrzuć do miski miksera, zaleje cirym mlrkiem z wodą (temperatura nie powinna przekraczać 110F czyli 43°C(wyższa temperatura “zabije” drożdże.
    Bardzo ważna informacja była na temat konsystencji ciasta. Mam dość duże doświadczenia z ciastami drożdżowymi więc jak ciasto “weszlo” do góry na moje łopatki to oznaczało że jest za gęste, więc dodałam troszkę cieplej (oczywiście) wody. To głównie zależy od tego czy mąka jest ducha czy nie. Moja jest bardzo sucha bo kupiłam wielki worek i przechowuje go w moim mieszkaniu .
    W przepisie brakowało nazwy oleju więc użyłam Grapeseed czyli z pestek winogron.
    Bułeczki wysy wspaniałe. Dziękuję bardzo za przepis. Pewnie przyglądnę się jeszcze innym pani przepisom.

  3. 5 stars
    Okej rzepakowy wyrzuciłam bardzo dawno z mohego jadłospisu. Bardzo nie zdrowy. Są lepsze oleje o takich samych właściwościach.

    1. 5 stars
      To używaj jakiego chcesz,

  4. Bardzo pyszne bułeczki, super przepis. Ja robię zwykle połowy porcji ponieważ cała jest dla nas za duża, ale jak przyjeżdżają dzieci to z całej zawsze są pyszne.

  5. Kinga Kurczalska says:

    Czy bułeczki można zamrażać? Jak wygląda proces rozmrażania?

  6. Pyszne bułeczki;) już zaraziłam nimi koleżankę:)

    1. Aga Author says:

      bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl