Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca są tak pyszne, że aż uzależniające! Są delikatne, puszyste, i wilgotne. Świetne na słodko i wytrawnie.
Servings 20bułeczek
Całkowity czas przygotowania 3 hoursgodz.
Składniki
1jajko
80gcukru
750gmąki
12gdrożdży suszonych
1szklankamleka
¾szklankioleju
⅓szklankiwody
2łyżeczkisoli
3łyżkijogurtu naturalnego
jajko z odrobiną mlekado posmarowania bułek
sezam do posypania
czarnuszkado posypania
Kroki
Mąkę, drożdże, cukier, jajko, olej, jogurt i sól przełóż do miski.
Mleko krótko podgrzej z wodą - powinno być letnie. Dodaj do pozostałych składników w misce.
Zagnieć ręcznie lub mikserem do uzyskania sprężystego ciasta (ciasto może być dość luźne).
Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Gdy ciasto wyrośnie, oddzielaj z niego kęsy o wadze ok. 75 g i formuj z nich bułeczki. Bułki układaj w równych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść 20 sztuk.
Przykryj bułeczki lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułki jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posyp sezamem oraz czarnuszką.
Wstaw bułki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut (do suchego patyczka).
Rady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.